CHARACTERIZATION OF SOURCES, USES AND PERCEPTION OF WATER QUALITY BY INDIGENOUS PEOPLE IN TANGARÁ DA SERRA

Authors

DOI:

https://doi.org/10.9771/ccrh.v36i0.32085

Keywords:

Public supply, Disinfection, Haliti-Paresi, Indians, Potability

Abstract

The individual’s perception is tied to their identity, which is woven throughout life and involves all the dimensions of the being. In Indigenous communities, such perception is part of multiple dimensions. Considered the fundamental universal solvent to the existence of all forms of life, water—its quality and quantity—is often the subject of discussions involving problems of modern society. But these debates give little to no emphasis on the quality of water used in traditional and Indigenous communities. This paper reflects on how the indigenous group Haliti in the Rio Formoso Indigenous Land, Tangará da Serra, Mato Grosso, perceive the quality of water. Data were collected by direct observation and the application of questionnaires in four villages. Results show that water quality is perceived from visual appearance (color), olfactory (odor) and palatable (taste) characteristics, ignoring the artificial water treatment methods.

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Author Biographies

Martins Toledo de Melo, Fundação Nacional do Índio (Funai)

Mestre em Ambiente e Sistema de Produção Agrícola pela Universidade do Estado de Mato Grosso e bacharel em Ciências Contábeis. É servidor público da Fundação Nacional do Índio. Publicações recentes como autor principal: “Morfometria da bacia do riacho Queima Pé em Tangara da Serra/MT” (2018); “Índice de qualidade da água para preservação da vida aquática (IVA) na Tirf, em Tangará da Serra/MT” (2019); “Variabilidade das classes de água e índice de estado trófico do riacho Queima Pé” (2019).

Tadeu Miranda de Queiroz, Universidade do Estado de Mato Grosso (Unemat)

Doutor em Agronomia pela Universidade de São Paulo. Professor adjunto da Faculdade de Arquitetura e Engenharia da Universidade do Estado de Mato Grosso. Atua como docente permanente do Programa de Mestrado Acadêmico Interdisciplinar em Ambiente e Sistemas de Produção Agrícola (PPGASP) e do Mestrado Profissional em Rede Nacional na área de Gestão e Regulação de Recursos Hídricos (ProfÁgua); Atua na área de recursos hídricos e irrigação, automação e controle agroindustrial. Publicações recentes: “Qualidade da água em comunidades quilombolas do Vão Grande, município de Barra do Bugres (MT)” (2018); “Qualidade da água para irrigação na comunidade quilombola Vão Grande, município de Barra do Bugres/MT” (2018).

Bruno Oliveira Aroni, Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ)

Doutorando em Ciências Humanas (Antropologia Cultural); Mestre em Sociologia e Antropologia. É servidor público da Fundação Nacional do Índio. Publicação recente: A Casa da Jararaca: artefatos, mitos e música entre os Paresi (Novas Edições Acadêmicas, 2015).

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Published

2023-05-19

How to Cite

Toledo de Melo, M., Queiroz, T. M. de, & Oliveira Aroni, B. . (2023). CHARACTERIZATION OF SOURCES, USES AND PERCEPTION OF WATER QUALITY BY INDIGENOUS PEOPLE IN TANGARÁ DA SERRA. Caderno CRH, 36, e023007. https://doi.org/10.9771/ccrh.v36i0.32085