THE INVISIBILITY OF ANIMALS IN THE MEAT INDUSTRY

Authors

DOI:

https://doi.org/10.9771/rbda.v19i0.60373

Keywords:

Animal abolitionism, Farmed animals, Animal ethics, Meat production

Abstract

This study stems from a detailed bibliographic survey that utilized both the systemic-complex and deductive methods for its approach, along with the monographic method for its procedural aspects. Its purpose is to take a close look at the living conditions of farm animals and to delve into the ethical considerations surrounding this industry, as well as to evaluate how effective laws are at preventing cruelty. With this in mind, we aimed to tackle the following question: How effectively do the current laws in Brazil prevent cruelty, as the Federal Constitution of 1988 (CF/88) advocates, and ensure decent living conditions for animals within the meat industry? In pursuing this, we investigated the conditions animals face from their birth right up to their slaughter, the protective regulations in place, and the ethical principles at play in this sector. What we found is that, despite the presence of legislation, the rules fall short, permitting cruel treatment of millions of farm animals on a daily basis. Furthermore, it appears that the intent of the legislation is more about reducing pain and suffering rather than putting an end to it altogether.

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Author Biographies

KATIELE DAIANA DA SILVA REHBEIN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; ESCOLA DE FORMAÇÃO JURÍDICA

Professora de Direito Ambiental na Escola de Formação Jurídica - EFJ; Mestra em Direito pela Universidade Federal de Santa Maria - PPGD/UFSM; Mestra em Ciências Ambientais pela Universidade de Passo Fundo - PPGCiamb/UPF - Bolsista Prosuc/Capes - Modalidade I; Especialista em Direito Constitucional pela Faculdade Legale; Especialista em Direito Ambiental pelo Centro Universitário Internacional; Bacharela em Direito pela Faculdade Antonio Meneghetti; Técnica em Meio Ambiente pelo Instituto Federal Farroupilha - IFSUL; Membra do Grupo de Pesquisa em Direito Animal da Universidade Federal de Santa Maria - GPDA/UFSM.

NINA TRÍCIA DISCONZI RODRIGUES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA

Professora adjunta no Departamento de Direito da UFSM e no Programa de Pós-Graduação em Direito
da UFSM (Mestrado). Doutora em Direito do Estado pela USP. Mestre em Direito pela UFSC. Graduada em Direito pela UFSM. Coordenadora do grupo de pesquisa em Direito Animal da UFSM (GPDA/UFSM). Integrante da Associação Latino Americana e Direito Animal (ALDA). E-mail: nina.rodrigues@ufsm.br

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Published

2024-04-26

How to Cite

REHBEIN, K. D. D. S., & RODRIGUES, N. T. D. (2024). THE INVISIBILITY OF ANIMALS IN THE MEAT INDUSTRY . Brazilian Animal Law Journal, 19(1), D082405. https://doi.org/10.9771/rbda.v19i0.60373