Patent Mapping of Coffee Residues Utilization in Brazil, Latin America and the World

Authors

DOI:

https://doi.org/10.9771/cp.v15i4.50234

Keywords:

Coffee, Sustainability, Patents.

Abstract

Brazil is the largest coffee producer in the world and produces a huge amount of waste that impacts the environment but that can be used sustainably. On the other hand, the USA and Germany are the biggest importers of the drink and also generate significant residues. The study consists of researching and pointing out, through technological information extracted from patent documents in the database of Brazil's National Institute of Industrial Property (INPI) and the search tools Latipat-Espacenet and Derwent Innovations Index, some possibilities for using coffee residues. It is an exploratory research in terms of objectives, with a qualitative and quantitative approach, using bibliographic and documentary research procedures. The study concludes that it is possible to transfer the data contained in patent documents, especially to identify technological innovations and point out the underutilization that Brazil gives to coffee residues with the possibility of generating new products with high added value.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Rosângela Aparecida da Silva Franchi, Federal University of Alfenas

Master in Law from UNESP – Campus Franca, SP in 2001.

Barbara Manhães Resende da Silva, Rio de Janeiro State University

Lato Sensu Post-Graduate in Law from the School of Magistracy of the State of Rio de Janeiro in- 2015.

Tatielli Gonçalves Gregório Barbosa, Instituto Nacional da Propriedade Industrial

Master in Chemistry from the Federal University of Uberlândia in - 2012.

References

ABIC – ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DA INDÚSTRIA DE CAFÉ. Sustentabilidade. Rio de Janeiro: ABIC, 2021. Disponível em: https://www.abic.com.br/sustentabilidade/. Acesso em: 25 abr. 2022.

BRASIL. Lei n. 12.187, de 29 de dezembro de 2009. Institui a Política Nacional sobre Mudança do Clima – PNMC e dá outras providências. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2007-2010/2009/lei/l12187.htm. Acesso em: 19 jan. 2022.

BRASIL. Relatório mensal: Café/julho/julho/2020. (2020). Disponível em: https://www.conab.gov.br/info-agro/analises-do-mercado-agropecuario-e-extrativista/analises-do-mercado/historico-mensal-de-cafe/item/download/32511_c5c201716c073cd1fb17c5196a517411. Acesso em: 6 jun. 2022.

CECAFÉ – CONSELHO DOS EXPORTADORES DE CAFÉ DO BRASIL. Relatório mensal: exportação entre 1º/01/2022 e 30/04/2022. 2022. Disponível em: https://www.cecafe.com.br/dados-estatisticos/exportacoes-brasileiras/. Acesso em: 11 jul. 2022.

CONAB – COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO. Informações agropecuárias – Safras – Observatório agrícola – Acompanhamento da safra brasileira – café. 2022. Disponível em: https://www.conab.gov.br/info-agro/safras. Acesso em: 26 abr. 2022.

CONAB – COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO. Safra brasileira de café. [2020]. Disponível em: https://www.conab.gov.br/info-agro/safras/cafe. Acesso em: 11 jul. 2022.

CONFEDERAÇÃO DA AGRICULTURA E PECUÁRIA DO BRASIL. Panorama do Agro: valor bruto da produção no brasil em 2019 e 2020 (em R$ bilhões). 2020. Disponível em: https://www.cnabrasil.org.br/cna/panorama-do-agro. Acesso em: 3 jun. 2022.

DURÁN, Carlos A. A. et al. Coffee: general aspects and its use beyond drink. Revista Virtual de Química, [s.l.], v. 9, n. 1, p. 107-134, 2017. (Sociedade Brasileira de Química – SBQ). Disponível em: http://dx.doi.org/10.21577/1984-6835.20170010. Acesso em: 15 jun. 2022.

EUROMONITOR INTERNATIONAL LTD. Tea in 2018: annual market overview. Tea in 2018: Annual Market Overview. London, 2018. Disponível em: https://www.euromonitor.com/tea-in-2018-annual-market-overview/report. Acesso em: 15 jun. 2022.

EXAME. Com “Patentes Verdes”, INPI acelera aprovação de “invenções sustentáveis”. [2021]. Disponível em: https://exame.com/bussola/com-patentes-verdes-inpi-acelera-aprovacao-de-invencoes-sustentaveis/. Acesso em: 17 mar. 2022.

GRAÇA, Carlos Henrique da; CALDAS, Rafaela Maria Figueiredo. Estimativa da quantidade de resíduos (casca e polpa) produzidos durante o processo de beneficiamento do café no município de Varginha – MG. Revista Geonorte, [s.l.], v. 8, n. 30, p. 104-117, 22 dez. 2017. Disponível em: http://dx.doi.org/10.21170/geonorte.2017.v.8.n.30.104.117. Acesso em: 6 abr. 2022.

IBGE – INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. IBGE prevê safra recorde de 260,5 milhões de toneladas para 2021. Agência IBGE Notícias, 2021. Disponível em: https://agenciadenoticias.ibge.gov.br/agencia-sala-de-imprensa/2013-agencia-de-noticias/releases/29889-ibge-preve-safra-recorde-de-260-5-milhoes-de-toneladas-para-2021. Acesso em: 1º jun. 2022.

IPCC – PAINEL INTERGOVERNAMENTAL SOBRE MUDANÇA DO CLIMA. Nações Unidas Para o Meio Ambiente. Mudança climática 2021: a base da ciência física. (Genebra). 2021. Disponível em: https://www.ipcc.ch/report/sixth-assessment-report-working-group-i/. Acesso em: 20 abr. 2022.

LOPES, Andressa Regina et al. Inovações Tecnológicas para Torrefação de Café: descobertas realizadas por meio de análise patentária. Cadernos de Prospecção, Salvador, v. 14, n. 2, p. 489-603, abr. 2021. Contínua. Disponível em: https://periodicos.ufba.br/index.php/nit/article/view/37223. Acesso em: 7 jun. 2022.

LOPES, Paulo Rogério et al. Uma análise das consequências da agricultura convencional e das opções de modelos sustentáveis de produção: agricultura orgânica e agroflorestal. Revista Espaço de Diálogo e de Desconexão – Redd, Araraquara, v. 8, n. 1, p. 267-298, dez. 2014. Disponível em: https://periodicos.fclar.unesp.br/redd/article/view/6912. Acesso em: 6 jun. 2022.

MAPA – MINISTÉRIO DA AGRICULTURA, PECUÁRIA E ABASTECIMENTO. Valor bruto da produção agropecuária (VBP). [2022]. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/politica-agricola/valor-bruto-da-producao-agropecuaria-vbp. Acesso em: 11 jul. 2022.

MDIC – MINISTÉRIO DA INDÚSTRIA, COMÉRCIO EXTERIOR E SERVIÇOS; INPI – INSTITUTO NACIONAL DA PROPRIEDADE INDUSTRIAL. Resolução n. 175, de 5 de novembro de 2016. Disciplina o exame prioritário de pedidos de “Patente Verde”. Disponível em: https://www.gov.br/inpi/pt-br/assuntos/arquivos-dirpa/Resoluon1752016_Patentesverdes_21112016julio_docx.pdf. Acesso em: 19 jan. 2022.

ME – MINISTÉRIO DA ECONOMIA. Patentes Verdes. [2015]. Disponível em: https://www.gov.br/inpi/pt-br/servicos/patentes/tramite-prioritario/projetos-piloto/Patentes_verdes. Acesso em: 19 jan. 2022.

NEVES, Jorge Vitório Gomes das. Cascas residuais de café orgânico: composição química, potencial antioxidante, fatores antinutricionais e aplicação tecnológica. 2016. 93f. Dissertação (Mestrado) – Curso de Engenharia e Ciência de Alimentos, Programa de Pós-Graduação, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Itapetinga, 2016. Disponível em: http://www2.uesb.br/ppg/ppgecal/wp-content/uploads/2017/04/JORGE-VIT%C3%93RIO.pdf. Acesso em: 17 jun. 2021.

NUNES FILHO, Luiz; SANTOS, Raimundo Nonato Macedo dos. Prospecção de Tecnologias Verdes com Foco em Gerenciamento de Resíduos. Cadernos de Prospecção, Salvador, v. 12, n. 4, p. 936, 28 dez. 2019. DOI: http://dx.doi.org/10.9771/cp.v12i4.32016.

OIC – ORGANIZAÇÃO INTERNACIONAL DO CAFÉ. Desenvolvendo uma economia cafeeira sustentável. London, 2021a. Disponível em: https://www.ico.org/pt/sustainable_coffee_p.asp? section=O_que_fazemos. Acesso em: 6 abr. 2022.

OIC – ORGANIZAÇÃO INTERNACIONAL DO CAFÉ. Produção do ano. London, 2021b. Disponível em: https://www.ico.org/prices/po-production.pdf. Acesso em: 11. jul. 2022.

OIC – ORGANIZAÇÃO INTERNACIONAL DO CAFÉ. Relatório sobre consumo mundial de café. London, 2021c. Disponível em: https://www.ico.org/prices/new-consumption-table.pdf. Acesso em: 11 jul. 2022.

REZENDE, Elcio Nacur et al. Responsabilidade Civil-Ambiental pela exploração da propriedade privada decorrente da cafeicultura no Brasil. Revista da Faculdade de Direito da UFG, Goiânia, v. 40, n. 2, p. 198-216, 31 jan. 2017. Disponível em: https://www.revistas.ufg.br/revfd/article/view/40932. Acesso em: 2 maio 2022.

SILVA, Michelle Cristina da et al. Mapeamento de Informações Tecnológicas em Documentos de Patente: uso da borra de café na produção de biocombustíveis. Cadernos de Prospecção, Salvador, v. 12, n. 5, p. 1.402-1.420, dez. 2019. Quadrimestral. Disponível em: https://periodicos.ufba.br/index.php/nit/article/view/32839/20677. Acesso em: 7 jul. 2022.

URREGO-YEPES, William; PERNALETE, Maria Jose Godoy. Aprovechamiento de los residuos de la agroindustria del café en la elaboración de materiales compuestos de matriz polimérica, Prospectiva, Colômbia, v. 19, n. 2, p. 250-265, 2021. Disponível em: http://ojs.uac.edu.co/index.php/prospectiva/issue/view/148. Acesso em: 1º ago. 2022.

WIPO – WORLD INTELLECTUAL PROPERTY ORGANIZATION. IPC Green Inventory. [2022]. Disponível em: https://www.wipo.int/classifications/ipc/green-inventory/home. Acesso em: 07 jun. 2022.

WIPO – WORLD INTELLECTUAL PROPERTY ORGANIZATION. World Intellectual Property Indicators 2020. Genebra: WIPO, 2020. 237p. Disponível em: https://www.wipo.int/edocs/pubdocs/en/wipo_pub_941_2020.pdf. Acesso em: 7 jun. 2022.

Published

2022-10-01

How to Cite

Franchi, R. A. da S. ., Silva, B. M. R. da ., & Barbosa, T. G. G. . (2022). Patent Mapping of Coffee Residues Utilization in Brazil, Latin America and the World. Cadernos De Prospecção, 15(4), 1158–1176. https://doi.org/10.9771/cp.v15i4.50234

Issue

Section

Prospecções Tecnológicas de Assuntos Específicos