Diagnosis on Intellectual Property Applied to Oysters Agribusiness in the Region of Florianópolis – Santa Catarina

Authors

DOI:

https://doi.org/10.9771/cp.v16i3.51523

Keywords:

Oyster, Intellectual Property, Geographical Indication.

Abstract

Among the acts necessary for business development is the perspective that analyzes the Intellectual Property assets that can be applied in production. The objective of this study was to carry out a diagnosis on Intellectual Property applied to oyster farming in the region of Florianópolis - SC. Methodologically, an applied, exploratory and qualitative research was carried out on the oyster market in the region. The procedure started from the theoretical analysis on Intellectual Property applied to regional oyster farming and a case study on a local company. It was found that, as it still works in an artisanal way, only the Geographical Indication is used. Other Intellectual Property protections (such as patents) end up not appearing and others (such as trademarks) make up the market line, usually from storage and logistics to the final consumer, demonstrating that Intellectual Property is an aspect with potential to be exploited in the oyster market in that region.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Juliana Duarte Ferreira, Federal University of Santa Catarina, Florianópolis, SC, Brazil

Master's student in Intellectual Property and Technology Transfer for Innovation (PROFNIT) at the Federal University of Santa Catarina.

Alan Airton Coletto, Federal University of Santa Catarina, Florianópolis, SC, Brazil

Master's student in Intellectual Property and Technology Transfer for Innovation (PROFNIT) at the Federal University of Santa Catarina.

Rosangela Franco, Federal University of Santa Catarina, Florianópolis, SC, Brazil

Master's student in Intellectual Property and Technology Transfer for Innovation (PROFNIT) at the Federal University of Santa Catarina.

Roberto da Silva Santil, Federal University of Santa Catarina, Florianópolis, SC, Brazil

Master's student in Intellectual Property and Technology Transfer for Innovation (PROFNIT) at the Federal University of Santa Catarina.

References

ANDRADE, G. J. P. O. de. Maricultura em Santa Catarina: a Cadeia Produtiva Gerada pelo Esforço Coordenado de Pesquisa, Extensão e Desenvolvimento Tecnológico. Revista Eletrônica de Extensão, Florianópolis, v. 13, n. 24, p. 204-217, 2016.

BEUREN, I. M. Como elaborar trabalhos monográficos em contabilidade: teoria e prática. 3. ed. São Paulo: Atlas, 2008.

BRUGÈRE, C. et al. Aquaculture planning: policy formulation and implementation for sustainable development. FAO Fisheries and Aquaculture Technical Paper. Italia: FAO, 2010.

CIDASC – COMPANHIA INTEGRADA DE DESENVOLVIMENTO AGRÍCOLA DE SANTA CATARINA. Santa Catarina é o maior produtor de ostras do Brasil. Cidasc, 2021. Disponível em: https://www.cidasc.sc.gov.br/blog/2021/01/12/santa-catarina-e-o-maior-produtor-de-ostras-do-brasil/#:~:text=in%20your%20browser.-,Santa%20Catarina%20%C3%A9%20o%20maior%20produtor%20de%20ostras%20do%20Brasil,inspe%C3%A7%C3%A3o%20fornecido%20pelos%20%C3%B3rg%C3%A3os%20oficiais. Acesso em: 9 jan. 2023.

DUTRA, A. R. de A. et al. A Contribuição da Ergonomia para a Mecanização da Produção Catarinense de Ostras. In: XXXI ENCONTRO NACIONAL DE ENGENHARIA DE PRODUÇÃO, 2011, Belo Horizonte. Anais [...]. Belo Horizonte: Enegep, 2011.

EMBRAPA – EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. A Criação de Ostras para Aquicultura Familiar. Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2007.

EPAGRI – EMPRESA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA E EXTENSÃO RURAL DE SANTA CATARINA. Plano Estratégico para o Desenvolvimento Sustentável da Maricultura Catarinense – (2018-2028). Florianópolis: Epagri, 2019.

EPAGRI – EMPRESA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA E EXTENSÃO RURAL DE SANTA CATARINA. EPAGRI 30 anos: Colocamos a maricultura catarinense em primeiro lugar no Brasil. Epagri, 2021. Disponível em: https://www.epagri.sc.gov.br/index.php/2021/11/11/epagri-30-anos-colocamos-a-maricultura-catarinense-em-primeiro-lugar-no-brasil/. Acesso em: 13 maio 2022.

GIL, A. C. Como Elaborar Projetos de Pesquisa. 6. ed. São Paulo: Atlas, 2017.

LINS, H. N. Sistemas agroalimentares localizados: possível “chave de leitura” sobre a maricultura em Santa Catarina. RER, Rio de Janeiro, v. 44, n. 2, p. 313-330, abr.-jun. 2006.

MARCONI, M. A.; LAKATOS, E. M. Fundamentos de Metodologia Científica. 5. ed. São Paulo: Atlas, 2003.

MAUÉS, A. A. Ostra de Florianópolis: vantagens e desafios para obtenção de uma Indicação Geográfica. 2020. 90p. Dissertação (Mestrado em Propriedade Intelectual e Transferência de Tecnologia para a Inovação) – Centro Socioeconômico, Universidade Federal de Santa Catarina. Florianópolis, 2020.

MORI, M. Entenda as diferenças entre as ostras do PR, SP e SCO molusco ganha características singulares em termos de aparência e sabor dependendo do meio em que é cultivado. Gazeta do Povo, 2019. Disponível em: https://www.gazetadopovo.com.br/bomgourmet/produtos-ingredientes/diferencas-entre-as-ostras/#:~:text=No%20Brasil%2C%20tr%C3%AAs%20regi%C3%B5es%20se%20destacam%20pelo%20cultivo,em%20que%20s%C3%A3o%20cultivadas%20tornam%20cada%20ostra%20%C3%BAnica. Acesso em: 9 jan. 2023.

NEVES, E. B.; DOMINGUES, C. A. Manual de Metodologia da Pesquisa Científica. Rio de Janeiro: EB/CEP, 2007.

NOVAES, A. L. T. et al. Regularização da atividade de maricultura no Estado de Santa Catarina. Agropecuária Catarinense, [s.l.], v. 24, n. 1, 2011.

OMPI – ORGANIZAÇÃO MUNDIAL DA PROPRIEDADE INTELECTUAL. PI em ação: o negócio de banana no Brasil. WIPO, 2018. Disponível em: https://www.wipo.int/about-wipo/pt/offices/brazil/news/2018/news_0025.html. Acesso em: 20 maio 2022.

PATSEER [Base de dados – Internet]. Global Patent Search and Analysis; 2022. Disponível em: https://patseer.com/. Acesso em: 13 mai. 2022.

PAULILO, M. I. Maricultura e território em Santa Catarina – Brasil. Geosul, Florianópolis, v. 17, n. 34, p. 87-112, jul.-dez. 2002.

PEREIRA, H. P. L. Entrevista concedida a Alan Airton Coletto. Meio virtual, [s.l.], 27 de maio. 2022.

PREFEITURA DE FLORIANÓPOLIS. Maricultura, o que é? Florianópolis: Prefeitura de Florianópolis, 2019.

SANTOS, A. A. dos. “Ostra de Florianópolis”: a Indicação Geográfica que vem do mar. Laguna: Aquaculture Brasil, 2017.

SANTOS, A. A. dos; DELLA GIUSTINA, E. G. Síntese Informativa da Maricultura 2017. Florianópolis: Epagri, 2017.

SEBRAE – SERVIÇO BRASILEIRO DE APOIO ÀS MICRO E PEQUENAS EMPRESAS. Ostreicultura – Manual de Boas Práticas: Qualidade e Segurança para Bons Negócios. Brasília, DF: Sebrae, 2015.

SOUZA FILHO, J.; HERZOG, D.; FRANKEN, C. E. Custo de produção do mexilhão cultivado. Florianópolis, SC: Instituto Cepa. 2004. 29p. (Cadernos de indicadores agrícolas, 4).

SUPLICY, F. M.; NOVAES, A. L. T. Caracterização socioeconômica da maricultura catarinense e perspectivas para o futuro deste setor. Panorama da Aquicultura, Rio de Janeiro, v. 25, n. 150, p. 38-43, 2015.

SUPLICY, F. M. et al. Planning and management for sustainable coastal aquaculture development in Santa Catarina State, south Brazil. Reviews in Aquaculture, [s.l.], 2015.

Published

2023-04-01

How to Cite

Ferreira, J. D., Coletto, A. A., Franco, R. ., & Santil, R. da S. (2023). Diagnosis on Intellectual Property Applied to Oysters Agribusiness in the Region of Florianópolis – Santa Catarina. Cadernos De Prospecção, 16(3), 795–812. https://doi.org/10.9771/cp.v16i3.51523

Issue

Section

Prospecções Tecnológicas de Assuntos Específicos