Technological Prospecting of Food Beverage for the Maintenance of the Immune System
DOI:
https://doi.org/10.9771/cp.v16i4.50691Keywords:
Food Drink, Plants Extracts, Food Patents.Abstract
In recent years, it has been possible to observe that products that have commercial appeal, aimed at health benefits, produced by substances of natural origin, become more and more numerous in supermarkets. In this context, technological prospecting is indicative of the movement of academia and companies in the development of innovative products based on technology. The search tools in periodicals made it possible to know the progression of food technology. On a world scale, there has been a progression and growth of technology in its patent deposits, China and South Korea, together, are the largest depositors of patents, both are mainly responsible for this increase in patents. In other countries, the number of patents within the survey does not exceed a dozen. Although it is possible to find many products sold on the market as functional food, the vast majority do not have a patent deposit, giving preference to the use of industrial secrets.
Downloads
References
AUDITA. Indústria alimentícia: O que posso patentear? [2020]. Disponível em: https://www.audita.com.br/blog/industria-alimenticia-o-que-posso-patentear. Acesso em: 23 mar. 2021.
DIRPA – DIRETORIA DE PATENTES. Manual para o Depositante de Patentes. 2015. Disponível em: https://www.gov.br/inpi/ptbr/assuntos/arquivosdirpa/ManualparaoDepositantedePatentes23set embro2015_versaoC_set_15.pdf. Acesso em: 27 mar. 2021.
DURÃES, S. A. et al. Implicações da pandemia da covid-19 nos hábitos alimentares. Revista Unimontes Científica, [s.l.], v. 22, n. 2, p. 1-20, 26 jan. 2021.
MINTEL. Global Food and Drink Trends 2030. 2019. Disponível em: https://www.mintel.com/press-centre/food-and-drink/mintel-announces-global-food-and-drink-trends-for-2030. Acesso em: 23 mar. 2021.
MORAES, L. C. et al. Sensorialidade Prat Qualidade. 2020. Disponível em: https://alimentosprocessados.com.br/arquivos/Consumo-tendencias-e-inovacoes/Brasil-Food- Trends-2020.pdf. Acesso em: 4 mar. 2021.
PORTAL PERIÓDICOS CAPES. Capes MEC. 2021. Disponível em: https://www-periodicos-capes-gov.br.ezl.periodicos.capes.gov.br/index.php. Acesso em: 28 mar. 2021.
PROFNIT – PROGRAMA DE PÓS – GRADUAÇÃO EM PROPRIEDADE INTELECTUAL E TRANSFERÊNCIA DE TECNOLOGIA PARA A INOVAÇÃO. Rede Profnit. 2021. Disponível em: http://www.profnit.org.br. Acesso em 28 mar. 2021.
QUESTEL ORBIT INTELLIGENCE. Página principal. 2021. Disponível em: https://www.orbit.com. Acesso em: 20 nov. 2021.
SEBRAE – SERVIÇO BRASILEIRO DE APOIO ÀS MICRO E PEQUENAS EMPRESAS. 2022. Disponível em: https://www.sebrae.com.br/sites/PortalSebrae/artigos/mercado-de-alimentacao-saudavel-tendenciaseoportunidades,03642a38eb171810VgnVCM100000d701210aRCRD?vgnextrefresh=1 Acesso em: 4 mar. 2021.
MINISTÉRIO DA SAÚDE. Guia alimentar para a população brasileira. 2. ed. 1. reimpr. Brasília, DF: Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica, 2014.
VIEIRA, L. G. (2018). Considerações sobre tendências e oportunidades dos alimentos funcionais. In: VII JORNACITEC – JORNADA CIENTÍFICA E TECNOLÓGICA, 2018. p. 1-8. Anais [...]. Faculdade de Tecnologia de Botucatu, São Paulo, Brasil, 2018
VERINA, A.; FERNANDES, F.; PESSOA, U. F. Ginseng (Panax ginseng): Mito ou Verdade Científica? 2011.70 páginas. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado) – Universidade Fernando Pessoa, Portugal, 2011.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Cadernos de Prospecção
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
O autor declara que: - Todos os autores foram nomeados. - Está submetendo o manuscrito com o consentimento dos outros autores. - Caso o trabalho submetido tiver sido contratado por algum empregador, tem o consentimento do referido empregador. - Os autores estão cientes de que é condição de publicação que os manuscritos submetidos a esta revista não tenham sido publicados anteriormente e não sejam submetidos ou publicados simultaneamente em outro periódico sem prévia autorização do Conselho Editorial. - Os autores concordam que o seu artigo ou parte dele possa ser distribuído e/ou reproduzido por qualquer forma, incluindo traduções, desde que sejam citados de modo completo esta revista e os autores do manuscrito. - Revista Cadernos de Prospecção está licenciado com uma Licença Creative Commons Attribution 4.0. Esta licença permite que outros remixem, adaptem e criem a partir do seu trabalho para fins não comerciais, e embora os novos trabalhos tenham de lhe atribuir o devido crédito e não possam ser usados para fins comerciais, os usuários não têm de licenciar esses trabalhos derivados sob os mesmos termos.Este obra está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição 4.0 Internacional.