Use of Coconut in Cosmetics Production: a Technological Prospect

Authors

DOI:

https://doi.org/10.9771/cp.v16i4.50327

Keywords:

Patent, Body and health, Coconut tree.

Abstract

The coconut culture originates from Southeast Asia and was implanted in Brazil in the 16th century, in the coastal region. The plant is used in various segments such as food, cosmetics and perfumery. The coconut crop has great socioeconomic importance, as it is generally exploited by small producers, mainly in the North and Northeast regions. The objective of the present work is to survey the patent deposits on the use of coconut as a raw material in the manufacture of cosmetics. The methodology used was a search in the Espacenet database using the terms coconut*, cosmetic* and skin* in the title and abstract, using the Boolean connector “and”, plus the codes A61K and A61Q. Data were collected in July 2022. The survey found that most patents do not come from the largest coconut producers, but from eastern countries such as Japan, China, and United State of America.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Valdir Silva Conceição, Federal University of Bahia

Student of the Business Administration course at the Federal University of Bahia - UFBA

Dayana Ferraz Silva, Federal University of Bahia

Bachelor's degree in Biotechnology from the Federal University of Bahia. Post-graduation in EAD Phytotherapy at Faveni

Marcela Oliveira da Silva Santos, Bahia State University

Degree in Business Administration from the Federal University of Bahia (2019). Master's Student of the Postgraduate Program in Territorial Studies (PROET) - University of the State of Bahia - UNEB

Angela Machado Rocha, Federal University of Bahia

Degree in Chemical Engineering (UFBA), Specialization in Petrochemical Processing Engineering (UFBA), MBA in Marketing (FGV), Doctorate in Energy and Environment (UFBA) with a sandwich period held at the Georgia Institute of Technology (Atlanta-United States). Professor at the Institute of Health Sciences (ICS-UFBA), at the Postgraduate Program in Intellectual Property and Technology Transfer for Innovation (ProfNIT) Focal Point UFBA, and Collaborating Professor at the Postgraduate Program in Interactive Organ Processes and Systems-(PIOS) UFBA.

References

BNB – BANCO DO NORDESTE. Coco: produção e mercado. 2021. Disponível em: https://www.bnb.gov.br/s482-dspace/bitstream/123456789/1043/1/2021_CDS_206.pdf. Acesso em: 16 jun. 2022.

BRAINER, M. S. C. P. Produção de coco: o Nordeste é destaque nacional. Caderno Setorial ETENE, Fortaleza, Banco do Nordeste do Brasil, ano. 3, n. 61, dez. 2018.

CORSATTO, C. A.; HOFFMANN, W. A. M. Gestão do conhecimento e inteligência competitiva: delineamento de estratégias de competitividade e inovação para pequenas empresas. Encontros Bibli: Revista Eletrônica de Biblioteconomia e Ciência da Informação, [s.l.], v. 18, n. 38, p. 19-36, set.-dez. 2013. Disponível em: https://bit.ly/38SiqMi. Acesso em: 14 jun. 2022.

GIL, A. C. Como elaborar projetos de pesquisa. São Paulo: Atlas, 2019.

GONZÁLEZ, C. A. C.; ELORZA, M. G. C. Review of the International Patent System: From the Venice Statute to Free Trade Agreements. Mex. Law Rev., Ciudad de México, v. 13, n. 1, p. 65-100, dic. 2020. Disponível em: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-05782020000200065&lng=es&nrm=iso. Acesso em 17 jun. 2022. Epub 01-Nov-2021. DOI: https://doi.org/10.22201/iij.24485306e.2020.1.14810.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA - IBGE. Produção agrícola municipal. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/home/lspa/brasil. Acesso em 14 jun. 2022

KUPFER, D.; TIGRE, P. B. Modelo SENAI de prospecção: documento metodológico. In: ORGANIZATION INTERNACIONAL DEL TRABAJO. CINTERFOR Papeles de la Oficina Técnica. Montevideo: OIT, 2004. n. 4. p. 77.

LAKATOS, E. M. Fundamentos de Metodologia Científica. 5. ed. São Paulo, SP, 2003.

MARTINS, C. R.; JESUS JÚNIOR, L. A. Produção e comercialização de coco no Brasil frente ao comércio internacional: panorama 2014. Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2013.

MEHTA, H.; TIDWELL, L.; LIOTTA, L. A. Inventions and Patents: A Practical Tutorial. In: ESPINA, V. (ed.). Molecular Profiling. Methods in Molecular Biology. New York, NY: Humana Press, 2017. v. 1.606. p. 379-397. DOI: https://doi.org/10.1007/978-1-4939-6990-6_25.

OLIVEIRA, D. M.; ARAÚJO, J. P. P. Drivers de mercado de produtos de coco e o desenvolvimento de novas cultivares de coqueiro no Brasil. Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2019.

PAZ, E. C. S. et al. Alternativa de exploração sustentável dos resíduos do coco verde para a produção de energia. Revista Brasileira de Energias Renováveis, [s.l.], v. 6, n. 2, p. 318-345, 2017.

RIBEIRO, N. M. (org.). Prospecção tecnológica. Salvador, BA: IFBA, 2018. [Recurso eletrônico on-line].

RUSSO, S. L. et al. (org.). Propriedade Intelectual: um guia em forma de questões. Aracaju: Associação de Propriedade Intelectual, 2016. Disponível em: https://bit.ly/3gZhXuE. Acesso em: 14 jun. 2022.

SANTOS, B. S. Para uma sociologia das ausências e uma sociologia das emergências. Revista Crítica de Ciências Sociais, [s.l.], 63, p. 237-280, out. 2002. Disponível em: http://www.boaventuradesousasantos.pt/media/pdfs/Sociologia_das_ausencias_RCCS63.PDF. Acesso em: 12 jul. 2022.

SANTOS, W. P. C. (org.). Propriedade intelectual. Salvador, BA: IFBA, 2018. [Recurso eletrônico on-line].

SANTOS, M. M. et al. Prospecção de tecnologias de futuro: métodos, técnicas e abordagens. Parcerias Estratégicas, [s.l.], v. 9, n. 19, dez. 2004. Disponível em: https://bit.ly/302eAMk. Acesso em: 16 jun. 2022.

SILVA, J. M. W. Manual de propriedade intelectual pata profissionais de comunicação e pesquisadores (relatório técnico). 2019. 217f. (Mestrado Profissional em Propriedade Intelectual e Transferência de Tecnologia para a Inovação) – Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Bahia, Salvador, 2019.

TEIXEIRA, L. P. Prospecção tecnológica: Importância, métodos e experiências da Embrapa Cerrados. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2013.

WIPO – WORLD INTELLECTUAL PROPERTY ORGANIZATION. Guide to the International Patent Classification 2022. [2022]. Disponível em: Acesso em: 13 jul. 2022.

Published

2023-05-26

How to Cite

Conceição, V. S., Silva, D. F., Santos, M. O. da S., & Rocha, A. M. (2023). Use of Coconut in Cosmetics Production: a Technological Prospect. Cadernos De Prospecção, 16(4), 1093–1107. https://doi.org/10.9771/cp.v16i4.50327