umaru (Dipteryx odorata): scientific and technological prospection

Authors

  • Pedro Abreu da Silva Neto Federal Institute of Education, Science and Technology of Ceará, Limoeiro do Norte, CE, Brazil https://orcid.org/0000-0002-6916-8712
  • Joselito Brilhante Silva Federal Institute of Education, Science and Technology of Ceará, Limoeiro do Norte, CE, Brazil https://orcid.org/0000-0001-6856-7562
  • Luís Felipe de Medeiros Gomes Federal Institute of Education, Science and Technology of Ceará, Limoeiro do Norte, CE, Brazil https://orcid.org/0000-0003-2159-156X

DOI:

https://doi.org/10.9771/cp.v15i4.49735

Keywords:

Tonka Bean, Intellectual Propriety, Food Technology, Amazon Vanilla.

Abstract

This study aims to search for a scientific and technological prospection of the cumaru seed (Dipteryx odorata). The journals used to support the study were: SciELO, Science Direct, and Periódico Capes. Scientific articles, dissertations, and review articles were approached. To search for patents, were use a platform from the Intellectual Property Institute (INPI) and the World Intellectual Property Organization (WIPO), and the Web of Science. The research shows that the country that deposits the most patents on the subject is the United States of America (USA), China, and Germany. Cumaru has potential for several industrial segments. Through this study, it was possible to observe the potential and prospects that Dipteryx odorata has. This study opens doors in the development of new alimentary products and related areas, in addition to the perception in the construction of new technical knowledge to promote the various segments.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Pedro Abreu da Silva Neto, Federal Institute of Education, Science and Technology of Ceará, Limoeiro do Norte, CE, Brazil

Specialist in Quality Management in Food Services from the State University of Ceará in 2019.

Joselito Brilhante Silva, Federal Institute of Education, Science and Technology of Ceará, Limoeiro do Norte, CE, Brazil

Doctor in Business Administration from the University of Fortaleza in 2018.

Luís Felipe de Medeiros Gomes , Federal Institute of Education, Science and Technology of Ceará, Limoeiro do Norte, CE, Brazil

Food Technologist at the Federal Institute of Education, Science and Technology of Rio Grande do Norte in 2020.

References

ALONZO, Aparicio Limache. Aprovechamiento de semillas de Dipteryx odorata (Aublet.) Willd. (Shihuahuaco) como producto alimenticio. Apuentes de Ciencia & Sociedad, [s.l.], v. 5, n. 2, p. 266-274, 2015.

BENEVIDES JÚNIOR, A. Y. et al. Prospecção Tecnológica do Cumaru (Dipteryx odorata). Cadernos de Prospecção, Salvador, v. 13, n. 4, p. 1103-1121, 2020.

CAMARGO, R. et al. Otimização da prensagem da semente de cumaru (Dipteryx odorata). Anais do Salão Internacional de Ensino, Pesquisa e Extensão, [s.l.], v. 10, n. 2, 3 mar. 2020.

CORREIA, R. et al. Prospecção Tecnológica da Espécie Cyperus esculentus L.: um panorama sobre a produção científica e tecnológica. Cadernos de Prospecção, Salvador, v. 13, n. 3, p. 721-733, 2020.

COSTA, J. R. da S. et al. Prospecção científica e tecnológica de produtos da espécie Arrabidaea brachypoda (DC.) bureau. Revista Ibero-Americana de Humanidades, Ciências e Educação, [s.l.], v. 7, n. 7, p. 548-566, 2021.

DA SILVA, Gezilda Martins et al. Estudo Químico e Antimicrobiano dos Extratos de Sementes e Folhas do Cumaru, Dipteryx odorata (Fabaceae). A Revista Ensaios e Ciências, [s.l.], v. 25, n. 1, p. 34-38, 2021.

DA SILVA, Tadeu Melo et al. O mercado de amêndoas de dipteryx odorata (cumaru) no estado do Pará. Floresta, [s.l.], v. 40, n. 3, p. 603-614, 2010.

DOS SANTOS, D. E.; MARTINEZ, F. C. C.; JUIZ, P. J. L. A Fibra de Coco como Matéria-Prima para o Desenvolvimento de Produtos: uma prospecção tecnológica em bancos de patentes. Cadernos de Prospecção, Salvador, v. 12, n. 1, p. 153-164, 2019.

DOS SANTOS, M. E. et al. Seasonality Calendar for Non-Conventional or Neglected Horticultural Crops. DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde, [s.l.], v. 16, p. 1-14, 2021.

EMBRAPA – EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. Cartilha de Cumaru, Dipteryx odorata. 1. ed. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2004.

FETZER, Damian L. et al. Extraction of cumaru seed oil using compressed propane as solvent. The Journal of Supercritical Fluids, [s.l.], v. 169, p. 105-123, 2021.

KIMURA, P. de C.; SILVA, S. B. da; COSTA, S. C. da. Prospecção Tecnológica para Verificação do Potencial de Patenteabilidade de Alimento Formulado com Produtos de Estévia. Cadernos de Prospecção, Salvador, v. 12, n. 4, p. 890-906, 2019.

KINUPP, Valdely Ferreira. Plantas Alimentícias Não Convencionais (PANC) no Brasil: guia de identificação, aspectos nutricionais e receitas ilustradas. São Paulo: Instituto Plantarum de Estudos da Flora, 2014.

LOZANO, Diogo. Pudim com Cumaru – Chef Diego Lozano. Youtube, 2013. Disponível em: https://www.youtube.com/watch?v=JFTC2PgmKHs. Acesso em: 5 jan. 2022.

MOTA, L. S. da S.; SERUFFO, H. H. da R.; DA ROCHA, C. A. M. Prospecção Tecnológica de Theobroma grandiflorum: mapeamento de tecnologias geradas a partir do Cupuaçu. Cadernos de Prospecção, Salvador, v. 13, n. 3, p. 733-744, 2020.

NICARETTA, B. et al. Obtenção do concentrado proteico das amêndoas de cumaru (dipteryx odorata). Anais do Salão Internacional de Ensino, Pesquisa e Extensão, [s.l.], v. 10, n. 2, 3 mar. 2020.

OLIVEROS-BASTIDAS, Alberto et al. Extracción y cuantificación de cumarina mediante HPLC-UV en extractos hidroetanolico de semillas de Dipteryx odorata. Rev. Latinoam. Quím. Naucalpan de Juárez, [s.l.], v. 39, n. 1-2, p. 17-31, 2011.

RÊGO, Lyvia Julienne Sousa et al. Comercialização da amêndoa de cumaru nos municípios de Santarém e Alenquer, leste da Amazônia. Revista de Administração e Negócios da Amazônia, [s.l.], v. 8, n. 3, p. 338-361, 2016.

RÊGO, Lyvia Julienne Sousa. Economic analysis of the cumaru almond production and the characterization of its commercialization in Santarem and Alenquer, Para State. 2014. 141f. Dissertação (Mestrado em Manejo Florestal) – Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 2014.

RUSHUN, Liang; SHAOMING, Lu. Tonka bean essence as well as preparation method and application thereof. CN107904015. Depositante: CITYFLOWER (GUANGZHOU) LTD. Deposito: 29 dez. 2017. Concessão: 13 abr. 2018. Disponível em: https://patentscope.wipo.int/search/en/detail.jsf?docId=CN214991926&_cid=P22-KY0FBF-66497-1. Acesso em: 4 jan. 2022.

SAMAKRADHAMRONGTHAI, Rajnibhas Sukeaw et al. Physicochemical properties and sensory evaluation of high energy cereal bar and its consumer acceptability. Heliyon, [s.l.], v. 7, n. 8, p. 1-9, 2021.

SANTANA, L. C. R.; MACHADO, K. da C.; FREITAS, R. M. de. Prospecção científica e tecnológica da Mikania glomerata Sprengel. Revista GEINTEC: Gestão, Inovação e Tecnologias, [s.l.], v. 4, n. 3, p. 1026-1034, 2014.

SILVA, A.; SILVA, A. de J.; BENEVIDES, C. M. de J. Revisão sistemática sobre PANC no Brasil: aspectos nutricionais e medicinais. Scientia: Revista Científica Multidisciplinar, [s.l.], v. 7, n. 1, p. 132-151, 14 jan. 2022.

WANG, Yue; BORTOLIN, Marina; MITROPOULOU, Margarita. Plant-based milk alternative with new taste experience. Depositante: SOCIÉTÉ DES PRODUITS NESTLÉ SA. 6. WO2021018970. Deposito: 29 set. 2020. Concessão: 4 fev. 2021. Disponível em: https://patentscope.wipo.int/search/en/detail.jsf?docId=WO2021018970&_cid=P22-KY0FBF-66497-1. Acesso em: 4 jan. 2022.

YUXI, Yang; YINGHONG, Lin; LING, Xia. Essence for tonka bean odor type cigarettes. CN102002440. Depositante: Chengdu Hongyi Enterprise Group Co., Ltd. Deposito: 6 abr. 2011. Concessão: 4 jul. 2012. Disponível em: https://patentscope.wipo.int/search/en/detail.jsf?docId=CN84577636&_cid=P22-KY0FBF-66497-1. Acesso em: 4 jan. 2022.

Published

2023-01-01

How to Cite

Silva Neto, P. . A. da ., Silva, J. B. ., & Gomes , L. F. de M. . (2023). umaru (Dipteryx odorata): scientific and technological prospection. Cadernos De Prospecção, 16(1), 295–311. https://doi.org/10.9771/cp.v15i4.49735

Issue

Section

Prospecções Tecnológicas de Assuntos Específicos