Scientific and Technological Prospections Applied to Goat Cheeses
DOI:
https://doi.org/10.9771/cp.v14i2.36677Keywords:
Dairy Products, Goat Milk, Intellectual Property.Abstract
This study prospected the technologies of goat cheeses, in order to enhance dairy products in terms of the prospects for scientific innovation and obtaining intellectual properties. Prospecting techniques were used in the patent banks of the National Institute of Industrial Property (INPI), of European Pantent Office (Espacenet), of United States Patent and Trademark Office (USPTO) and of World Intellectual Property Organization (WIPO). The databases of journals defined were Scientific Electronic Library Online (SciELO) and Science Direct. It was observed that the INPI presented the lowest number of published patents, with no concessions in Brazil and 57.14% of the applications for deposits made by universities/federal institutes. Since 2011, the number of publications of scientific articles has increased in Brazil. The growing scientific interest highlights the prominence in citations of Subclass A23C, directly related to the area of most publications in journals, a growing factor for goat cheese.
Downloads
References
ABADÍA-GARCÍA, L. et al. Influence of probiotic strains added to cottage cheese on generation of potentially antioxidant peptides, anti-listerial activity, and survival of probiotic microorganisms in simulated gastrointestinal conditions. International Dairy Journal, [s.l.], v. 33, p. 191-197, 2013. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2013.04.005. Acesso em: 11 dez. 2017.
ANAETO, M. et al. Goat products: Meeting the challenges of human health and nutrition. Agriculture and Biology Journal of North America, [s.l.], v. 1, n. 6, p. 1.231-1.236, 2010. Disponível: http://dx.doi.org/10.5251/abjna.2010.1.6.1231.1236. Acesso em: 11 dez. 2017.
ANNUNZIATA, A.; VECCHIO, R. Consumer perception of functional foods: A conjoint analysis with probiotics. Food Quality and Preference, [s.l.], v. 28, n. 1, p. 348-355, 2013. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2012.10.009. Acesso em: 11 dez. 2017.
ARGENTA, A. B. et al. Development of minas frescal goat cheese added with probiotic bacterium. Revista Thema, [s.l.], v. 13, n. 3, 2016. Disponível em: http://dx.doi.org/10.15536/thema.13.2016.8-16.356. Acesso em: 15 jan. 2018.
BENEVIDES, S. D. et al. Validação e transferência da tecnologia do queijo Coalho caprino maturado e defumado, 2018. 24 p. Embrapa Agroindústria Tropical (Boletim De Pesquisa e Desenvolvimento, 152). Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/174260/1/BPD18001.pdf. Acesso em: 3 maio 2020.
CARDOSO, M. C. C.; DANTAS, A. N. A.; FELIX, C. B. M. Sistema de produção e comercialização do leite de cabra produzido no município de Currais Novos/RN. Holos, [s.l.], v. 1, p. 31-40, 2010. Disponível em: https://www.redalyc.org/html/4815/481549219003/. Acesso em: 15 jan. 2018.
COMAN, M. M. et al. Functional foods as carriers for SYNBIO®, a probiotic bacteria combination. International Journal of Food Microbiology, [s.l.], v. 157, p. 346-352, 2012. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2012.06.003. Acesso em: 11 dez. 2017.
CÓRDOVA, U. A.; SCHLICKMANN, A. F. M. B. F. A contribuição do queijo artesanal serrano para o desenvolvimento regional e preservação dos campos de altitude do sul do Brasil. Cadernos de Prospecção, Salvador, v. 8, n. 1, p. 150-157, 2015. Disponível em: https://doi.org/10.9771/S.CPROSP.2015.001.017. Acesso em: 15 jan. 2018.
COSTA, G. N. et al. Atividade antimicrobiana de Lactobacillus e Bifidobacterium frente a microrganismos patogênicos “in vitro”. Semina: Ciências Agrárias, [s.l.], v. 33, p. 1.839-1.846, 2012. Disponível em: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n5p1839. Acesso em: 11 dez. 2017.
EMBRAPA – EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. Anuário leite 2018 - Indicadores, tendências e oportunidades para quem vive no setor leiteiro. Leite de cabra: potencial a ser explorado, p. 102-103, 2018. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/36560390/anuario-do-leite-2018-e-lancado-na-agroleite. Acesso em: 3 maio 2020.
ESPACENET. [Base de dados – Internet]. European Patent Office, 2017. Disponível em: https://worldwide.espacenet.com/. Acesso em: 15 jan. 2018.
FAEDO, R. Obtenção de leite com baixo teor de lactose por processos de separação por membranas associados à hidrólise enzimática. Revista CIATEC, Passo Fundo, v. 3, n. 1, p.44-54, 2013. Disponível em: http://seer.upf.br/index.php/ciatec/article/view/3222/2386. Acesso em: 15 jan. 2018.
FEITOSA, B. F. et al. Prebióticos fruto-oligossacarídeos como substituto do açúcar comercial em sobremesas aeradas de morango com matriz não láctea. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [s.l.], v. 14, n. 4, p. 571-577, 2019. Disponível em: https://doi.org/10.18378/rvads.v14i4.6566. Acesso em: 3 maio 2020.
FONTENELE, M. A. et al. Peptide profile of Coalho cheese: A contribution for Protected Designation of Origin (PDO). Food Chemistry, [s.l.], v. 219, p. 382-390, 2017. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.09.171. Acesso em: 3 maio 2020.
GARCIA, E. F. et al. Development and quality of a Brazilian semi-hard goat cheese (Coalho) with added probiotic lactic acid bactéria. International Journal of Food Sciences and Nutrition, [s.l.], v. 63, n. 8, p. 947-956, 2012. Disponível em: https://doi.org/10.3109/09637486.2012.687367. Acesso em: 15 jan. 2018.
GASPAR, P. et al. Goat systems of Villuercas-Ibores area in SW Spain: Problems and perspectives of traditional farming systems. Small Ruminant Research, [s.l.], v. 97, p. 1-11, 2011. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2011.03.001. Acesso em: 11 dez. 2017.
GONZÁLEZ-MARTÍN, M. L. et al. Discrimination between cheeses made from cow's, ewe's and goat's milk from unsaturated fatty acids and use of the canonical biplot method. Journal of Food Composition and Analysis, [s.l.], v. 56, p. 34-40, 2017. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.jfca.2016.12.005. Acesso em: 3 maio 2020.
INPI – INSTITUTO NACIONAL DA PROPRIEDADE INDUSTRIAL. [Base de dados – Internet]. 2017. Disponível em: www.inpi.gov.br. Acesso em: 15 jan. 2018.
KATILI, L. M.; BONASSI, I. A.; ROÇA, R. O. Chemicophysical and microbiological aspects of cheese made of a mixed coagulation, ripened by mould using slow or fast frozen goat's milk and slow or fast frozen curd. Food Science and Technology, [s.l.], v. 26, n. 4, 2006. Disponível em: http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612006000400004. Acesso em: 15 jan. 2018.
LIMA, T. L. S. et al. Padronização do processamento de queijo Coalho caprino condimentado com cumaru produzido por agroindústria na Paraíba. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [s.l.], v. 12, n. 3, p. 562-567, 2017. Disponível em: http://dx.doi.org/10.18378/rvads.v12i3.5051. Acesso em: 3 maio 2020.
LIMA, T. L. S. et al. Prospecção tecnológica de queijos de leite de cabra tipo Coalho condimentados e não condimentados. Cadernos de Prospecção, Salvador, v. 11, 2018. Disponível em: http://dx.doi.org/10.9771/cp.v12i5.23679. Acesso em: 3 maio 2020.
MAHIEDDINE, B. et al. Caractérisation du lait de chèvre produit dans la region du Nord-Est Algérien. Essai de fabrication du fromage frais. Algerian Journal of Natural Products, [s.l.], v. 5, n. 2, p. 492-506, 2017. Disponível em: https://doi.org/10.5281/zenodo.1098265. Acesso em: 15 jan. 2018.
MEDINA, R. B. et al. Sheep and goat's dairy products from South America: Microbiota and its metabolic activity. Small Ruminant Research, [s.l.], v. 101, 2011. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2011.09.028. Acesso em: 11 dez. 2017.
MENEZES, R. B. et al. Prospecção tecnológica sobre queijo de Coalho. Cadernos de Prospecção, Salvador, v. 4, n. 4, p. 43-49, 2011. Disponível em: http://dx.doi.org/10.9771/S.CPROSP.2011.004.005. Acesso em: 15 jan. 2018.
MORAES, G. M. D. et al. Potentially probiotic goat cheese produced with autochthonous adjunct culture of Lactobacillus mucosae: Microbiological, physicochemical and sensory attributes. LWT – Food Science and Technology, [s.l.], v. 94, p. 57-63, 2018. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2018.04.028. Acesso em: 3 maio 2020.
OLIVEIRA, M. E. G. et al. Technological, physicochemical and sensory characteristics of a Brazilian semi-hard goat cheese (Coalho) with added probiotic lactic acid bactéria. Scientia Agricola, [s.l.], v. 69, n. 6, p. 370-379, 2012. Disponível em: http://dx.doi.org/10.1590/S0103-90162012000600005. Acesso em: 15 jan. 2018.
PÁDUA, F. S. et al. Qualidade físico-química e microbiológica de leite de cabra produzido no Distrito Federal. Ciência Animal Brasileira, [s.l.], v. 20, e-43357, 2019. Disponível em: http://dx.doi.org/10.1590/1089-6891v20e-43357. Acesso em: 3 maio 2020.
PEÉS, L. D. G. et al. Evaluation of hygienic sanitary and composition quality of goat milk in a Saanen breed herd. Revista del Laboratorio Tecnológico del Uruguay, [s.l.], v. 8, p. 52-59, 2013. Disponível em: http://ojs.latu.org.uy/index.php/INNOTEC/article/view/233. Acesso em: 11 dez. 2017.
QUEIROGA, R. C. R. E. et al. Nutritional, textural and sensory properties of Coalho cheese made of goats', cows' milk and their mixture. LWT – Food Science and Technology, [s.l.], v. 50, n. 2, p. 538-544, 2013. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2012.08.011. Acesso em: 15 jan. 2018.
QUINTELLA, C. M. et al. Prospecção tecnológica como uma ferramenta aplicada em ciência e tecnologia para se chegar à inovação. Revista Virtual de Química, [s.l.], v. 3, n. 5, p. 406-415, 2011. Disponível em: http://rvq.sbq.org.br/imagebank/pdf/v3n5a05.pdf. Acesso em: 15 jan. 2018.
SAAD, N. et al. An overview of the last advances in probiotic and prebiotic field. LWT - Food Science and Technology, [s.l.], v. 50, n. 1, p. 1-16, 2013. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2012.05.014. Acesso em: 15 jan. 2018.
SANTILLO, A. et al. Functional Pecorino cheese production by using innovative lamb rennet paste. Innovative Food Science and Emerging Technologies, [s.l.], v. 26, p. 389-396, 2014. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.ifset.2014.02.012. Acesso em: 11 dez. 2017.
SANTOS, B. M. et al. Caracterização físico-química e sensorial de queijo de Coalho produzido com mistura de leite de cabra e de leite de vaca. Revista do Instituto Adolfo Lutz, [s.l.], v. 70, n. 3, p. 302-310, 2011. Disponível em: http://periodicos.ses.sp.bvs.br/pdf/rial/v70n3/v70n3a08.pdf. Acesso em: 15 jan. 2018.
SANTOS, Y. M. G. et al. Goat milk mango yoghurts: physicochemical stability during or storage. Ciência Animal Brasileira, [s.l.], v. 19, 2018. Disponível em: http://dx.doi.org/10.1590/1809-6891v19e-50939. Acesso em: 3 maio 2020.
SARDI, S. I. et al. Ocorrência de lentivírus de pequenos ruminantes no semiárido baiano e perfil da caprino/ovinocultura na região. Ciência Animal Brasileira, [s.l.], v. 13, n. 4, p. 494-503, 2012. Disponível: http://dx.doi.org/10.5216/cab.v13i4.17429. Acesso em: 15 jan. 2018.
SCIELO [Base de dados – Internet]. Scientific Eletronic Library Online. 2018. Disponível em: www.scielo.br. Acesso em: 20 jan. 2018.
SCIENCE DIRECT [Base de dados – Internet]. Elsevier; 2018. Disponível em: www.sciencedirect.com. Acesso em: 20 jan. 2018.
SILVA, G. S. et al. Microbiological and physical-chemical profile of goat milk in the semiarid region of the San Francisco Valley. Veterinária Notícias, [s.l.], v. 19, n. 1, p. 14-22, 2013. Disponível em: http://www.seer.ufu.br/index.php/vetnot/article/%20view/22826. Acesso em: 11 dez. 2017.
SILVA, V. B.; COSTA, M. P.; DELFINO, N. C. Aceitabilidade e intenção de compra do queijo de Coalho de cabra temperado com cachaça. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, [s.l.], v. 72, n. 3, p. 121-130, 2017. Disponível em: https://doi.org/10.1007/s11274-012-1165-4. Acesso em: 3 maio 2020.
SOUZA, D. M.; FREITAS, J. A. C. Pesquisa atesta a qualidade do leite UHT de marcas comercializadas no triângulo mineiro. Revista Leite e Derivados, [s.l.], v. 144, p.46-55, 2013. Disponível em: https://issuu.com/btsinforma/docs/revista_leite___derivados_ed_144. Acesso em: 15 jan. 2018.
SOUZA, E. L. et al. Qualidade do queijo de leite de cabra tipo Coalho condimentado com cumaru (Amburana cearensis A.C. Smith). Brazilian Journal of Food Technology, [s.l.], v. 14, n. 3, p. 220-225, 2011. Disponível em: http://dx.doi.org/10.4260/BJFT2011140300026. Acesso em: 11 dez. 2017.
TENÓRIO, L. X. S. et al. Mapeamento do desenvolvimento nacional de tecnologias dentro do contexto de inundações urbanas. Cadernos de Prospecção, Salvador, v. 10, n. 4, p. 828, 2017. Disponível em: http://dx.doi.org/10.9771/cp.v10i4.23024. Acesso em: 3 mai. 2020.
USPTO [Base de dados – Internet]. United States Patent and Trademark Office. 2017. Disponível em: www.uspto.gov. Acesso em: 15 jan. 2018.
VYHMEISTER, S. et al. Influence of using different proportions of cow and goat milk on the chemical, textural and sensory properties of Chanco-style cheese with equal composition. LWT - Food Science and Technology, [s.l.], v. 112, 108226, 2019. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.05.124. Acesso em: 3 mai. 2020.
WIPO [Base de dados – Internet]. World Intellectual Property Organization. 2017. Disponível em: http://www.wipo.int/about-wipo/en/. Acesso em: 15 jan. 2018.
ZHANG, L. et al. Manufacture of Cheddar cheese using probiotic Lactobacillus plantarum K25 and its cholesterol- lowering effects in a mice model. World Journal of Microbiology and Biotechnology, [s.l.], v. 29, p. 127-135, 2013. Disponível em: https://doi.org/10.1007/s11274-012-1165-4. Acesso em: 11 dez. 2017.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Cadernos de Prospecção
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
O autor declara que: - Todos os autores foram nomeados. - Está submetendo o manuscrito com o consentimento dos outros autores. - Caso o trabalho submetido tiver sido contratado por algum empregador, tem o consentimento do referido empregador. - Os autores estão cientes de que é condição de publicação que os manuscritos submetidos a esta revista não tenham sido publicados anteriormente e não sejam submetidos ou publicados simultaneamente em outro periódico sem prévia autorização do Conselho Editorial. - Os autores concordam que o seu artigo ou parte dele possa ser distribuído e/ou reproduzido por qualquer forma, incluindo traduções, desde que sejam citados de modo completo esta revista e os autores do manuscrito. - Revista Cadernos de Prospecção está licenciado com uma Licença Creative Commons Attribution 4.0. Esta licença permite que outros remixem, adaptem e criem a partir do seu trabalho para fins não comerciais, e embora os novos trabalhos tenham de lhe atribuir o devido crédito e não possam ser usados para fins comerciais, os usuários não têm de licenciar esses trabalhos derivados sob os mesmos termos.Este obra está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição 4.0 Internacional.