Mapping Technological Information in Patent Documents: use of coffee rubber in biofuel production

Authors

DOI:

https://doi.org/10.9771/cp.v12i5.32839

Keywords:

Biofuels, Coffee grounds, Patents.

Abstract

The study aimed to map technological information contained in patent documents related to the use of coffee grounds as a raw material in the production of biofuels. The methodology of the work consisted of searching for patent documents in Derwent Innovations Index, National Institute of Industrial Property (INPI) and LATIPAT-ESPACENET, using keywords and codes of International Patent Classification (IPC) and Cooperative Patent Classification (CPC), previously identified in the bibliographic and patent review. The results indicated concentration of technologies in class C10L-005 in solid state; reveal South Korea, Japan and the US as markets in which there is greater commercial interest; suggest that there is no technological maturity at the industrial level yet; and show that biofuel development in Brazil has been driven by government policies.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Michelle Cristina da Silva, Federal University of Paraná, Curitiba, PR, Brazil

Department: Administration Area: Postgraduate Program in Intellectual Property and Technology Transfer for Innovation

Cassandra Carneiro de Medeiros, Federal University of Paraná, Curitiba, PR, Brazil

Department: Administration Area: Postgraduate Program in Intellectual Property and Technology Transfer for Innovation

Renato Milhomem de Oliveira Filho, Federal Institute of Science and Technology of Goiás, Goiânia, GO, Brazil

Electrical Engineering Department

References

ALMEIDA, D. T. L. de; SPAGARINO, G. Estudo da viabilidade de produção de biodiesel a partir de óleo de borra de café extraído com etanol. (Dissertação) - Universidade de São Paulo, Escola Politécnica. São Paulo, 2012.

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DA INDÚSTRIA DE CAFÉ – ABIC. Consumo mundial de café atinge 165 milhões de sacas no ano cafeeiro 2018-2019. Disponível em: http://abic.com.br/consumo-mundial-de-cafe-atinge-165-milhoes-de-sacas-no-ano-cafeeiro-2018-2019/. Acesso em: 22 maio 2019.

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DA INDÚSTRIA DE CAFÉ – ABIC. Estatísticas. Disponível em: http://abic.com.br/estatisticas/indicadores-da-industria/. Acesso em: 03 dez. 2018.

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DA INDÚSTRIA DE CAFÉ SOLUVEL – ABICS. Relatório Internacional de Tendências do Café, v. 6, n. 03, 2017.

BABADOBULOS, T. Fabricantes de café em cápsulas intensificaram programas de reciclagem de cápsulas nos últimos anos. Revista Veja, 17 maio 2018. Disponível em: https://veja.abril.com.br/economia/reciclagem-ainda-e-desafio-para-empresas-de-cafe-em-capsula/. Acesso: 11 out. 2019.

BRANCO, L. G. B. Biocombustíveis brasileiros e o mercado internacional: desafios e oportunidades. Revista CEJ, Brasília, Ano XIII, n. 46, p. 39-48, jul./set. 2009.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Companhia Nacional de Abastecimento – CONAB. Acompanhamento da safra brasileira: café. v. 5, n. 3 (2018). Brasília, 2018.

BRASIL. Ministério da Indústria, Comércio Exterior e Serviços. Instituto Nacional da Propriedade Industrial - INPI. Patentes Verdes. Disponível em: http://www.inpi.gov.br/menu-servicos/patente/patentes-verdes-v2.0. Acesso em: 30 jan. 2019.

BRASIL. Ministério do Meio Ambiente. Acordo de Paris. Disponível em: http://www.mma.gov.br/clima/convencao-das-nacoes-unidas/acordo-de-paris. Acesso em: 25 nov. 2018.

CASEIRO, C. A produção e o consumo de biocombustíveis no mundo atual: questões-chave para analisar a sua sustentabilidade. Campo território: revista de geografia agrária, v. 6, n. 12, p. 6-31, ago. 2011.

CAVALCANTI, W. M.; FERNANDES, M. A. Técnicas de uso dos resíduos sólidos de café como agregado para briquetes/péletes e compósitos de madeira. Convibra 2015 Business Conference, 2015.

CONSÓRCIO PESQUISA CAFÉ. Tendências da SIC 2018: Conheça as três principais tendências que ganharam força durante a Semana Internacional do Café de 2018 - e como elas impactam a cafeicultura. Revista Negócio Café, ano 01, n. 04.

CORRÊA, Henrique Luiz; XAVIER, Lucia Helena. Concepts, design and implementation of Reverse Logistics Systems for sustainable supply chains in Brazil. Journal of Operations and Supply Chain Management, v. 6, n. 1, p. 1-25, 2013.

CUNHA, S. et al. Experimento com abacate, borra de café, licuri e leite de coco para extração de óleo, produção de biodiesel e análise expectral. Química Nova, v. 41, n. 6, p. 691-698, 2018.

DENNY, D. M. T. Etanol aquém do Acordo de Paris. Portal Ambiente Legal, 2016.

DIAS, D.; VIAN, C. E. de F.; GRIN, D. Análises de patentes indicam novas tecnologias em biocombustíveis. Revista Visão Agrícola, n. 8, jan-jun 2009.

DURÁN, C. A. A. et al. Café: aspectos gerais e seu aproveitamento para além da bebida. Revista Virtual Química, v. 9, n. 1, p. 107-134, 2017.

DYK, J. S. V. et al. The potential of biofuels in China, China: International Energy Agency (IEA), 2016.

FAO – Food and Agriculture Organization of the United Nations. The state of agricultural commodity markets 2018. Agricultural trade, climate change and food security. Rome, 2018. 112p.

FERREIRA, P. C.; MALLIAGROS, T. G. Investimentos, fontes de financiamento e evolução do setor de infra-estrutura no Brasil: 1950-1996.

FIGINI, H. R. et al. Produção e caracterização do biodiesel obtido a partir do óleo da borra residual de café. In: XXIV Encontro de Química da Região Sul, Florianópolis, 2017.

FORSTER-CARNEIRO, T. et al. Biorefinery study of availability of agriculture residues and wastes for integrated biorefineries. Resources, Conservation and Recycling, v. 77, p. 78-88, 2013.

FUEL CELLS BULLETIN, Korean team uses coffee grounds in direct carbon fuel cell, v. 2015, Issue 9, p. 11, 2015.

JANG, H. et al. Direct power generation from waste coffee grounds in a biomass fuel cell. Journal of Power Sources, v. 296, p. 433-439, 2015.

KOIZUMI, T. The Japanese biofuel program–developments and perspectives. Journal of Cleaner Production, v. 40, p. 57-61, 2013.

KHODAKARAMI, N.; PEREZ, C. N. The Value Chain: a study of the coffee industry. Practical Guide to U. S. Transfer Pricing, by William H Byrnes, 3rd ed., LexisNexis, 2016.

KUNRATH, K., et al. Estudo preliminar de nanocompósitos de matriz epoxídica reforçada com negro de fumo. In: Anais [...] 20º Congresso brasileiro de engenharia e ciência dos materiais-CBECIMAT. 2012.

LIMA, D. O.; SOGABE, V. P.; CALARGE, T. C. C. Uma análise sobre o mercado mundial do biodiesel. In:Anais [...] XLVI Congresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração, Rio Branco, 2008.

LOPES, A. C. de P.; ALVES, A. L. C. O mercado cafeeiro no Brasil: um estudo sobre a influência de políticas governamentais nos produtores e exportadores de café da região da Alta Mogiana. Fórum de Administração, v. 6, n. 1, 2015.

MARICATO, J. de M.; NORONHA, D. P.; FUJINO, A. Análise bibliométrica da produção tecnológica em biodiesel: contribuições para uma política em CT&I. In: IX ENANCIB - Encontro Nacional de Pesquisa em Ciência da Informação, 2008, São Paulo.

MASIERO, G. Ethanol and Biodiesel: The role of Brazil and South Korea in the emerging alternative energy market. Academic Paper Series, v. 3, n. 10, Dec. 2008.

MATSUMOTO, N.; SANO, D.; ELDER, M. Biofuel initiatives in Japan: strategies, policies, and future potential. Applied Energy, v. 86, p. S69-S76, 2009.

MELO, M. C. de R. e. Políticas públicas brasileiras de biocombustíveis: estudo comparativo entre os programas de incentivos à produção, com ênfase em etanol e biodiesel. 2018. 86f. Dissertação (mestrado) - Programa de Pós-Graduação em Biocombustíveis, Universidade Federal de Uberlândia.

MENDES, A. P. do A.; COSTA, R. C. da. Mercado brasileiro de biodiesel e perspectivas futuras. In: BNDES Setorial, n. 31, p. 253-279, mar. 2010.

MUSSATO, S. I.; MACHADO, E. M. S.; MARTINS, S.; TEIXEIRA, J. A. Production, composition, and application of coffee and its industrial residues. Food Bioprocess Technol, n. 4, p. 661–672, 2011.

PAGE, J. C.; ARRUDA, N. P.; FREITAS, S. P. Crude ethanolic extract from spent coffee grounds: Volatile and functional properties. Waste Management (2017).

PONCIANO, N. J. Segmento exportador da cadeia agroindustrial do café brasileiro. 1995. 138 f. Dissertação (Mestrado em Economia Rural) - Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 1995.

PRIMAZ, C. T. Valorização de resíduos agroindustriais de café e algodão para produção de bio-óleo e biochar. 2018. 235 f. Tese (Doutorado em Ciências dos Materiais) - Instituto de Química da Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 2018.

QIU, H. et al. Liquid biofuels in China: current status, government policies, and future opportunities and challenges. Renewable and Sustainable Energy Reviews, v. 16, n. 5, p. 3.095-3.104, 2012.

ROITMAN, T. Programas internacionais de incentivo aos biocombustíveis e o RenovaBio. Boletim de Conjuntura do Setor Energético – Março/2019. FGV, Rio de Janeiro, 2019.

SALLET, C. L.; ALVIM, A. M. Biocombustíveis: uma análise da evolução do biodiesel no Brasil. Economia & Tecnologia, ano 07, v. 25, abr./jun. 2011.

SANTOS, J. N.; HARAGUCHI, D. M. Obtenção do biodiesel a partir de resíduos de café. In: Anais [...] XIX Congresso de Iniciação Científica da Universidade de Mogi das Cruzes. Mogi das Cruzes, 2016.

SILVA, E. M. de P. e; SAKATSUME, F. A política brasileira de biocombustíveis. In: Workshop A expansão da agroenergia e seus impactos sobre os ecossistemas brasileiros. Rio de Janeiro, 2007.

SILVA, V. Valorização de cápsulas de café e produção de biocombustíveis. 2011. 237 f. Dissertação (Mestrado em Engenharia Química) – Instituto Superior de Engenharia do Porto, Porto, 2011.

SU, Y.; ZHANG, P.; SU, Y. An overview of biofuels policies and industrialization in the major biofuel producing countries. Renewable and Sustainable Energy Reviews, v. 50, p. 991-1003, 2015.

SUAREZ, P. A. Z; MENEGHETTI, S. M. P. Assuntos Gerais. 70º aniversário do biodiesel em 2007: evolução histórica e situação atual no brasil. Química Nova, v. 30, n. 8, p. 2068-2071, 2007.

TÁVORA, F. L. História e economia dos biocombustíveis no Brasil. Brasília, DF: Senado Federal, 2011.

TEIXEIRA, M. V. et al. Avaliação da gestão dos resíduos em unidades básicas de saúde de um município sul-brasileiro. Revista de Pesquisa: cuidado é fundamental online, v. 10, n. 3, p. 824-831, 2018.

THODE FILHO, S. et al. A logística reversa e a política nacional de resíduos sólidos: desafios para a realidade brasileira. Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental, v. 19, n. 3, p. 529-538, 2015.

VEGRO, C. L. R.; CARVALHO, F. C. Disponibilidade e utilização de resíduos gerados no processamento agroindustrial do café. Informações Econômicas, v. 24, p. 9-16, 2006.

ZUCATTO, L. C.; WELLW, I.; SILVA, T. Cadeia reversa do óleo de cozinha: coordenação, estrutura e aspectos relacionais. Revista de Administração de Empresas, v. 53, n. 5, p. 442-453, 2018.

Published

2019-12-30

How to Cite

Silva, M. C. da, Medeiros, C. C. de, Santos, D. A., Pelaez, V., Alves, F. S., & Oliveira Filho, R. M. de . (2019). Mapping Technological Information in Patent Documents: use of coffee rubber in biofuel production. Cadernos De Prospecção, 12(5), 1402. https://doi.org/10.9771/cp.v12i5.32839