Technological Prospect: a view of innovations and perspective of the brewer market

Authors

DOI:

https://doi.org/10.9771/cp.v11i2.23433

Keywords:

Beer, Technological Prospecting, Brewery industry.

Abstract

A beer industry can be considered one of the most important productive activities of the 21st century. The technological evolution of this industry has permeated from its production processes such as the implementation of new flavors, the emergence of new machinery, the process of packaging and distribution to the new productive conceptions. Regarding the technological evolution employed in this sector, this article sought to investigate what is being protected in the brewing area, who are the largest depositors, the number of patent applications in the world in this sector and the number of patents in the last 20 years in the area brewing technology. The research has returned in more than two hundred patent applications in the brewing area deposited with INPI and show a greater propensity to protect equipment such as the use of electronic noses to the detriment of revenues and processes.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BREWERIES, Asahi. Asahi Breweries. Portal virtual. 2017. Disponível em: <https://www.asahibeer.com/>. Acesso em: 19 jul. 2017.

BRITO, Agnaldo. Testes mostram que substância modificada em laboratório acelera fermentação da cana: levedura inteligente acelera produção de álcool. Jornal da Unicamp, Campinas, p. 5. 20 jul. 2003. Disponível em: <http://www.unicamp.br/unicamp/unicamp_hoje/jornalPDF/220pag05.pdf>. Acesso em: 17 jul. 2017.

CARVALHO, D. S.; ZAMBIAZI, R. C. Avaliação do processo fermentativo de cerveja pilsen pelo uso de diferentes concentrações de Saccharomyces cerevisiae. Alimentos e Nutrição, Araraquara, v. 22, n. 3, p. 351–357, jul./set. 2011.

DIAS, Rafael Boegershausen. Processo de obtenção de cerveja com sabor hortelã e produto resultante. BR nº BR102014030280-8 A2, 3 dez. 2014, 28 jun. 2016. RPI, n. 2426.

DRAGONE, Giuliano et al. Revisão: produção de cerveja: microrganismos deteriorantes e métodos de detecção. Brazilian Journal Of Food Technology, Campinas, p. 240–251. out. 2007. Disponível em: <https://repositorium.sdum.uminho.pt/bitstream/1822/16769/1/3812.pdf>. Acesso em: 17 jul. 2017.

GHESTI, Grace Ferreira et al. Tutorial de busca nos principais bancos de patentes. 2016. Disponível em: <http://www.cdt.unb.br/pdf/programaseprojetos/nupitec/LIVRO-BANCO DE PATENTES.compressed.pdf>. Acesso em: 19 jul. 2017.

INSTITUTO NACIONAL DE PROPRIEDADE INTELECTUAL (INPI). Portal virtual. 2017. Disponível em: <http://www.inpi.gov.br/>. Acesso em: 7 jul. 2017.

LIMA, Andressa Kelly de Santos. Cerveja enriquecida com ômega-3, que promove a saúde do coração. BR nº PI1102094-6 A2, 31 maio 2011, 9 jul. 2013. RPI, n. 2218.

LIMITED, Kirin Holdings Company. Kirin. Portal virtual. 2017. Disponível em: <http://www.kirinholdings.co.jp/english/>. Acesso em: 19 jul. 2017.

MACCAGNAN, Giovani; Antonio Pat; Francesco Collavo; Gian Luca Ragg; Marina Pieranna Bellini. Cerveja sem glúten. BR nº PI9902953-7 A, 7 abr. 1999, 13 nov. 2001. RPI, n. 1610.

MACCAGNAN, Giovani; Antonio Pat; Francesco Collavo; Gian Luca Ragg; Marina Pieranna Bellini. Cerveja sem glúten que contém malte de arroz. IT nº PI 9902954-5 A, 7 abr. 1999, 17 ago. 2004. RPI, n. 1754.

MAYUMI KATO, Erika et al. Padrões de cooperação tecnológica entre setores na indústria brasileira: uma análise quantitativa dos dados da Pintec 2001-2003. RAI-Revista de Administração e Inovação, São Paulo, v. 5, n. 3, 2008.

MEGA, Jéssica Francieli; NEVES, Etney; ANDRADE, Cristiano José de. A produção de cerveja no Brasil. Revista Citino, Joinville, v. 1, n. 1, p. 34–42, 2011.

MORENO, Felipe. Ambev quer ajuda de startups para modernizar cervejarias: a ideia é entrar de cabeça na indústria 4.0, buscando startups que possam modernizar seu parque industrial. 2017. Disponível em: <https://conteudo.startse.com.br/corporate/felipe/ambev-quer-ajuda-de-startups-para-modernizar-cervejarias/?utm_source=sumome&utm_medium=whatsapp&utm_campaign=sumome_share>. Acesso em: 13 jul. 2017.

ORBIT. Orbit Intelligence. 2017. Disponível em: <https://www63.ORBIT.com/?locale=en&ticket=76b32598-3713-4c50-b81b-e398c0c38a3a#PatentRegularAdvancedSearchPage>. Acesso em: 12 jul. 2017.

PEIXOTO, Fernando de Cunha. Processo para produção de cerveja com substituição total ou parcial do lúpulo de amargor por pau-tenente. BR nº BR102013029270-2 A2, 13 nov. 2013, 6 out. 2015. RPI, n. 2335.

REHMANJI, Mustafa; Chandra Gopal; Andrew Mola. Processo de fabricação de cerveja. US nº PI0209697-8 A, 10 maio 2002, 14 set. 2004. RPI, n. 1758, 2004.

REITENBACH, Amanda. Desenvolvimento de nariz eletrônico para detecção de aromas de cerveja. 2016. 179 f. Tese (Doutorado em Engenharia Química) – Departamento de Engenharia Química e Engenharia de Alimentos. Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, 2016.

SANCHES, Gustavo Nogueira. Cerveja a base de trigo com guaraná. BR nº PI1004834-0 A2, 5 nov. 2010, 26 fev. 2013. RPI, n. 2199, 2013.

SANTOS, Amauri Ferreira. Cerveja enriquecida com suco ou extrato de blueberry, que combate a obesidade e promove a saúde do coração. BR nº BR102013029469-0 A2, 14 nov. 2013, 13 out. 2015. RPI, n. 2336.

SILVA, Felipe Rodrigues. Cerveja energética com álcool ou sem álcool, enriquecida com cafeína, taurina e guaraná microencapsulados. BR nº BR102013029923-5 A2, 21 nov. 2013, 20 out. 2015. RPI, n. 2337.

SILVA, Nelson José. Cerveja com água de coco. BR nº BR102013021023-4 A2, 16 ago. 2013, 14 jul. 2015. RPI, n. 2323.

SAPPORO. Discover a legend: 141 years in the making. 2017. Disponível em: <https://sapporobeer.com/>. Acesso em: 19 jul. 2017.

SILVA, Andressa Einloft et al. Elaboração de cerveja com diferentes teores alcoólicos através de processo artesanal. Alimentos e Nutrição, Araraquara, 2010.

VASCONCELOS, Yuri. Inovações cervejeiras. Pesquisa Fapesp: São Paulo, 2017. Disponível em: <http://revistapesquisa.fapesp.br/2017/01/09/inovacoes-cervejeiras/>. Acesso em: 27 jun. 2017.

VEIT, Victor Carlos; Paulo Veit. Processo de produção de cerveja sem glúten. BR nº BR102013016076-8 A2, 24 jun. 2013, 9 ago. 2016. RPI, n. 2254.

Published

2018-09-30

How to Cite

Fernandes, T. L., Lima, L. A., Silva, M. L. da, Tenório, L. X. da S., & Ghesti, G. F. (2018). Technological Prospect: a view of innovations and perspective of the brewer market. Cadernos De Prospecção, 11(2), 580. https://doi.org/10.9771/cp.v11i2.23433

Issue

Section

Prospecções Tecnológicas de Assuntos Específicos