Smart Bakery: Prospective Study on the Internet of Things (IoT) Applied to the Bakery Sector
DOI:
https://doi.org/10.9771/cp.v12i1.27220Keywords:
Internet of Things, Bakery, Prospection.Abstract
The Internet of Things (IoT), a network that allows the connection between different objects through the world wide web, offers food and beverage companies a vast potential for optimization of their operations. At the same time, the Brazilian bakery and confectionery industry is impelled to adopt new technologies, aiming at increasing its competitive and innovative differential. In this context, the present article aimed to carry out the technological prospection of solutions of the Iot system with potential of application in the bakery sector, for which the patents deposited at Instituto Nacional de Propriedade Industrial (INPI) and Questel Orbit were searched, as well as the scientific productions recorded on the platforms Capes and Scielo. The prospect points to a worldwide growth in the research and development of products that relate IoT and food, mainly in China. Brazil presents an incipient scenario in the development of these technologies, although there are already some initiatives of the public power and industry.
Downloads
References
BIAGGI, G. Q. et al. A internet das coisas como fator primordial na indústria 4.0. Revista Eletrônica Engenharia Estudos e Debates, [S.l.], v. 1, 2018.
BODLA, R. Internet of Things: The Key Ingredient in Next-Generation Food and Beverage Companies. Revista Food Manufacturing, [S.l.], 2015. Disponível em: <https://www.foodmanufacturing.com/article/2015/11/internet-things-key-ingredient-next-generation-food-and-beverage-companies>. Acesso em: 20 jun. 2018.
ESTADÃO. Panasonic demonstra robô "Companion" na CES. jan. 2017. Disponível em: <https://economia.estadao.com.br/noticias/releases-ae,panasonic-demonstra-robo-companion-na-ces-2017,10000098301>. Acesso em: 30 jun. 2018.
FIRJAM – Federação das Indústrias do Estado do Rio de Janeiro. Indústria 4.0. Cadernos SENAI de Inovação, [S.l.], 2016.
REVISTA FORBES. 5 Easy To Understand Examples Of The Internet of Things. jan, 2016. Disponível em: <https://www.forbes.com/sites/blakemorgan/2016/01/27/5-easy-to-understand-examples-of-iot-and-customer-experience/#62a10311366c>. Acesso em: 20 jun. 2018.
MARTINEZ, M. E. M.; SANTOS, D. A.; WINTER, E. Mapeamento por meio de documentos patentários depositados no Brasil das tecnologias do setor de celulose e papel. O Papel, [S.l.], v. 76, n. 10, p. 77-81, 2015.
MINISTÉRIO DA CIÊNCIA, TECNOLOGIA, INOVAÇÕES E COMUNICAÇÕES (MCTIC). MCTIC e BNDES apresentam estudo do Plano Nacional de IoT com 76 ações para o setor, 2017. Disponível em: <http://www.mctic.gov.br/mctic/opencms/salaImprensa/noticias/arquivos/2017/10/MCTIC_e_BNDES_apresentam_estudo_do_Plano_Nacional_de_IoT_com_76_acoes_para_o_setor.html>. Acesso em: 29 jun. 2018
PEREIRA, A.; SIMONETTO, E. O. Indústria 4.0: conceitos e perspectivas para o Brasil. Revista da Universidade Vale do Rio Verde, [S.l.], v. 16, n. 1, 2018.
SANTAELLA, L. et al. Desvelando a internet das coisas. Revista GEMInIS, [S.l.], v. 4, n. 2, p. 19-32, 2013.
SEBRAE – Serviço Brasileiro de Apoio às Micro e Pequenas Empresas. Tecnologia e Inovação na Panificação e Confeitaria, 2016. Disponível em: <http://www.abip.org.br/encarteinovacaoetecnologia.pdf.>. Acesso em: 19 jun. 2018.
ZAMBARDA, P. Internet das Coisas: entenda o conceito e o que muda com a tecnologia. Tech tudo. 2014. Disponível em: <http://www.techtudo.com.br/noticias/noticia/2014/08/internet-das-coisas-entenda-o-conceito-e-o-que-muda-com-tecnologia.html>. Acesso em: 1º jul. 2018.
WIPO – Word Intellectual Property Organization. Record Year for International Patent Applications. 2017. Disponível em: <http://www.wipo.int/pressroom/en/articles/2017/article_0002.html.>. Acesso em: 29 jun. 2018.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2019 Cadernos de Prospecção
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
O autor declara que: - Todos os autores foram nomeados. - Está submetendo o manuscrito com o consentimento dos outros autores. - Caso o trabalho submetido tiver sido contratado por algum empregador, tem o consentimento do referido empregador. - Os autores estão cientes de que é condição de publicação que os manuscritos submetidos a esta revista não tenham sido publicados anteriormente e não sejam submetidos ou publicados simultaneamente em outro periódico sem prévia autorização do Conselho Editorial. - Os autores concordam que o seu artigo ou parte dele possa ser distribuído e/ou reproduzido por qualquer forma, incluindo traduções, desde que sejam citados de modo completo esta revista e os autores do manuscrito. - Revista Cadernos de Prospecção está licenciado com uma Licença Creative Commons Attribution 4.0. Esta licença permite que outros remixem, adaptem e criem a partir do seu trabalho para fins não comerciais, e embora os novos trabalhos tenham de lhe atribuir o devido crédito e não possam ser usados para fins comerciais, os usuários não têm de licenciar esses trabalhos derivados sob os mesmos termos.Este obra está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição 4.0 Internacional.