Consumo alimentar de pacientes com câncer de mama acompanhados em um centro de oncologia em Salvador, Bahia

Authors

DOI:

https://doi.org/10.9771/cmbio.v22i4.54500

Keywords:

Natural foods, Ultra-processed foods, Food consumption, Nutritional status, Breast neoplasm

Abstract

Introduction: Breast cancer is a disease caused by the unbalanced growth of abnormal cells in the breast tissue. For the treatment of this pathology, support must be multidisciplinary, in order to reduce morbidity and mortality and improve the patient's quality of life. Thus, nutritional monitoring stands out as indispensable in this care, to maintain an adequate nutritional status and guide the patient regarding food choices. Objective: To describe the nutritional status and consumption of in natura, minimally processed, processed and ultra-processed foods of patients undergoing breast cancer treatment. Methodology: This is an observational field study, with a quantitative, cross-sectional and descriptive approach, carried out in an oncology center located in Salvador (BA). Forty-four participants diagnosed with breast cancer were included in this study. To assess the nutritional status, the weight and height of the patients were measured with subsequent calculation of the Body Mass Index (BMI). Then, a questionnaire was applied with questions related to the characterization of the sample and food frequency. Results: Most participants were overweight and obese (70%), with a BMI ≥ 25 kg/m². As for food frequency, it was found that in natura or minimally processed foods were consumed more regularly. Processed and ultra-processed foods had a low intake frequency. Conclusion: The data showed inadequate nutritional status of the participants, even in the face of appropriate qualitative food consumption. This denotes the importance of dietary interventions to quantitatively adjust consumption and improve the nutritional status of patients.

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Author Biographies

Jaqueline Conceição dos Santos, Centro Universitário Maria Milza (UNIMAM)

Bacharel em Nutrição pelo Centro Universitário Maria Milza (UNIMAM).

Leila Valverde Ramos, Universidade Federal da Bahia

Possui graduação em Fisioterapia pela Universidade Católica do Salvador (2001), Licenciatura plena em Biologia pela Faculdade de Ciências da Bahia (2018) e Mestrado pela Universidade do Porto (Portugal) revalidado como Mestrado em Pedagogia do Movimento Humano pela USP (2009). Atualmente é Doutoranda em Processos Interativos dos Órgãos e Sistemas pela Universidade Federal da Bahia (PPgPIOS/UFBA). Integra os grupos de pesquisa em Bioquímica oral (UFBA) e Estudos, Pesquisas e Experimentações Educacionais do Instituto Anísio Teixeira (IAT). Participa do Grupo de estudos em Bioengenharia tecidual e biomateriais (UFBA); membro da Sociedade Brasileira de Anatomia (SBA) e do Comitê de Ética em Pesquisa da Escola de Enfermagem (UFBA); vice-coordenadora do projeto de extensão metodologias ativas no ensino da anatomia humana (UFBA). Tem experiência como docente em instituições de ensino superior públicas e privadas em cursos de graduação e pós-graduação; experiência na assistência em Fisioterapia, com ênfase em Geriatria, atuando 14 anos na saúde pública em Portugal. 

Isabela Cerqueira Barreto, Universidade Federal da Bahia

Doutora em Processos Interativos dos Órgãos e Sistemas (UFBA); Mestre em Ciências Morfológicas com área de concentração em Bioengenharia Tecidual pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ); Especialista em Periodontia (Centro Baiano de Estudos Odontológicos - CEBEO/ UFBA) e Graduada em Odontologia pela Universidade Federal da Bahia (UFBA). Professora Associada II de Bioquímica, coordenadora da disciplina ICSB61, integra o quadro de professores da pós-graduação em Processos Interativos dos Órgãos e Sistemas e coordena o Laboratório de Bioengenharia Tecidual e Biomateriais no ICS/ UFBA. Desenvolve estudos na Área de Morfologia, com ênfase em Regeneração e Bioengenharia Tecidual, Periodontia, e atua principalmente nos seguintes temas: Enxertos Ósseos, Biomateriais, Regeneração Óssea, Biologia e Bioquímica do Tecido Ósseo. Integra dois grupos de pesquisa certificados pelo CNPq: Grupo de Pesquisa em Bioquímica Oral e BIOCN - Biomateriais compósitos e nanocompósitos.

Fúlvio Borges Miguel, Universidade Federal da Bahia

Graduado em Odontologia pela Unifran (2000) com Mestrado em Odontologia pela Universidade Federal da Bahia (2003), Doutorado em Patologia Humana pela Faculdade de Medicina da Universidade Federal da Bahia/Instituto de Pesquisa Gonçalo Moniz (Fundação Oswaldo Cruz - Fiocruz, Bahia) (2008) e Pós-doutorado em Odontologia pela Universidade Federal Fluminense (2015). Atualmente é professor Patologia Geral e pesquisador no Instituto de Ciências da Saúde (ICS) da Universidade Federal da Bahia (UFBA).

Iorrana Índira dos Anjos Ribeiro, Centro Universitário Maria Milza (UNIMAM)

Nutricionista; Doutora em Processos Interativos dos Órgãos e Sistemas; Docente do Centro Universitário Maria Milza (UNIMAM).

Published

2023-12-22

How to Cite

Santos, J. C. dos ., Ramos, L. V., Barreto, I. C. ., Miguel, F. B. ., & Ribeiro, I. Índira dos A. . (2023). Consumo alimentar de pacientes com câncer de mama acompanhados em um centro de oncologia em Salvador, Bahia. Journal of Medical and Biological Sciences, 22(4), 724–730. https://doi.org/10.9771/cmbio.v22i4.54500

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