Geographical Indication Potential of Milito Flour in the Municipality of Tarauacá, Acre
DOI:
https://doi.org/10.9771/cp.v17i2.56106Keywords:
Cassava, Milito flour, Geographical Indication, Family farming, Sustainable development.Abstract
The milito flour from Tarauacá is an artisanal product appreciated in the state of Acre, with the potential to obtain a Geographical Indication (GI). The objective of this study was to assess the feasibility of a GI for milito flour produced in Tarauacá, located in the state of Acre, Brazil. Initially, a systematic review of Tarauacá's milito flour was conducted; subsequently, an exploratory qualitative research was carried out, collecting primary and secondary data that provided information about the possibility of a GI for Tarauacá's milito flour, AC. It was found that the production of milito flour follows the same process as traditional cassava flour, differing only in the roasting process, which imparts unique sensory characteristics to this flour. Being a product originating and typical of Tarauacá, with qualities that harken back to its origin, the creation of a GI for this product could increase its recognition throughout the country and promote socioeconomic and cultural development in the region.
Downloads
References
ACRE. Acre concentra vasta diversidade de povos indígenas. Secretaria de Estado de Comunicação, Rio Branco, Acre, 2016. Disponível em: https://agencia.ac.gov.br/acre-concentra-vasta-diversidade-de-povos-indigenas. Acesso em: 11 jul. 2023.
AZEVEDO, J. M. A. de et al. Indicação Geográfica da Farinha de Cruzeiro do Sul: prospecção da diversidade de mandioca com uso de marcadores moleculares. Cadernos de Prospecção, Salvador, v. 16, n. 4, p. 1.375-1.390, abril, 2023.
BRASIL. Lei n. 9.279, de 14 de maio de 1996. Brasília, DF: Casa Civil, Subchefia para Assuntos Jurídicos, 1996.
CHISTÉ, R. C. et al. Qualidade da farinha de mandioca do grupo seca. Ciênc. Tecnol. Aliment., Campinas, v. 26, n. 4, p. 861-864, out.-dez., 2006.
COCK, J. H.; CONNOR, D. J. Cassava. [S.l.]: Crop Physiology Case Histories for Major Crops, 2021.
CONAB – COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO. Mandioca 2018. Disponível em: https://www.conab.gov.br/info-agro. Acesso em: 18 ago. 2023.
CORRÊA, A. A. S.; QUINZANI, S. S. P.; CAPOVILLA, V. M. A Pluralidade Gastronômica Da Região Amazônica: Sabores Acreanos, Paraenses E Do Alto Rio Negro. Revista Hospitalidade, [s.l.], v. 13, n. 2, p. 248-271, 2016.
DE SOUZA, J. M. L. et al. Potencial da IG da Farinha de Mandioca de Cruzeiro do Sul. Cadernos de Prospecção, Salvador, v. 8, n. 1, p. 182-191, 2015.
DUARTE, I. A. E.; BOTELHO, R. B. A.; AKUTSU, R. C. Regional Food Consumption in the Northeast of Brazil by the Low-Income Population. Journal of Culinary Science & Technology, [s.l.], v. 17, n. 2, p. 155-169, 2019.
EMBRAPA – EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. Mandioca em números. Embrapa Amazônia Ocidental. 2018. Disponível em: https://www.embrapa.br/congresso-de-mandioca-2018/mandioca-em-numeros. Acesso em: 18 ago. 2023.
FAOSTAT – FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS. Crops and livestock products. 2022. Disponível em: https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL Acesso em: 18 ago. 2023.
FERREIRA-JÚNIOR, G. C. et al. Avaliação da qualidade microbiológica de farinha de mandioca comercializada em Maceió – AL. Alimentos: Toxicologia e Microbiologia & Química e Bioquímica, [s.l.], p. 40-47, 2022.
FRANCO, C. B. A.; BRUCH, K. L.; MATEI, A. P. A Comunicação nas Indicações Geográficas do Rio Grande do Sul. Cadernos de Prospecção, Salvador, v. 16, n. 4, p. 1.358-1374, abril, 2023.
GLOVER, D. et al. Rethinking technological change in smallholder agriculture. Outlook on Agriculture, [s.l.], v. 48, n. 3, p. 169-180, 2019.
GONÇALVES, M. P. et al. Production of milito-type cassava flour in the brazilian amazon region: A systematic revie. Rev. Gest. Soc. Ambient., [s.l.], v. 17, n. 3, p. 1-14, e03294, 2023.
INPI – INSTITUTO NACIONAL DA PROPRIEDADE INDUSTRIAL. Manual de Indicações Geográficas. 2021. Disponível em: https://manualdeig.inpi.gov.br/projects/manual-de-indicacoes-geograficas/wiki. Acesso em: 19 ago. 2023.
JACKSON, J.; CHIWONA-KARLTUN, L. Cassava production, processing and nutrition. In: JACKSON, J.; CHIWONA-KARLTUN, L. Handbook of Vegetables and Vegetable Processing. [S.l.]: Editora John Wiley & Sons, 2018. p. 609-632.
KOUAKOU, J. et al. Cassava Production and Processing. [S.l.]: Editoras Cameroon (ISF) e The Technical Centre for Agricultural and Rural Cooperation (CTA), 2016.
LODY, R. Farinha de mandioca: o sabor brasileiro e as receitas da Bahia. São Paulo: Editora Senac, 2019.
LUCHESE, C. L. et al. Impact of the starch source on the physicochemical properties and biodegradability of different starch-based films. J. Appl. Polym. Sci., [s.l.], v. 135, n. 33, 2018.
MENDONÇA, D.; PROCÓPIO, D. P.; CORRÊA, S. R. S. A contribuição das indicações geográficas para o desenvolvimento rural brasileiro. Res., Soc. Dev., [s.l.], v. 8, n. 7, p. e41871152, 2019.
MIRANDA, A. N. et al. Análise da Produção de Asfalto no Estado do Acre: Um Estudo de Caso. Research, Society and Development, [s.l.], v. 14, p. 1-19, 2022.
MTUNGUJA, M. K. et al. Opportunities to commercialize cassava production for poverty alleviation and improved food security in Tanzania. Afr. J. Food Agric. Nutr. Dev., [s.l.], v. 19, n. 1, 2019.
NAKANDALA, D.; LAU, H. C. W. Innovative adoption of hybrid supply chain strategies in urban local fresh food supply chain. Supply Chain Management, [s.l.], v. 24, n. 2, p. 241-255, 2019.
NICHOLLS, C. I.; ALTIERI, M. A. Pathways for the amplification of agroecology. Agroecology and Sustainable Food Systems, [s.l.], v. 42, n. 10, p. 1.170-1.193, 2018.
OLIVEIRA, L. C.; ROSELL, C. M.; STEEL, C. J. Effect of the addition of whole-grain wheat flour and of extrusion process parameters on dietary fibre content, starch transformation and mechanical properties of a ready-to-eat breakfast cereal. International Journal of Food Science Technology, [s.l.], v. 50, n. 6, p. 1.504-1.514, 2015.
ORSINI, F. et al. Urban agriculture in the developing world: a review. Agronomy for Sustainable Development., [s.l.], v. 33, p. 695-720, 2013.
OSPINA, M. A. et al. Cyanogenic, carotenoids and protein composition in leaves and roots across seven diverse population found in the world cassava germplasm collection at CIAT, Colombia. Int. J. Food Sci. Technol., [s.l.], v. 56, n. 3, p. 1.343-1.353, 2021.
PARMAR, A.; STURM, B.; HENSEL, O. Crops that feed the world: Production and improvement of cassava for food, feed, and industrial uses. Food Security, [s.l.], v. 9, p. 907-927, 2017.
PENA, L. et al. Cassava Flour in the Hospitality Industry of Salvador, Brazil: Uses, Tradition and Innovation. Journal of Culinary Science & Technology, [s.l.], v. 18, n. 6, p. 469-490, 2020.
PONTUAL, I. et al. Assessing consumer expectations about pizza: A study on celiac and non-celiac individuals using the word association technique. Food Research International, [s.l.], v. 94, p. 1-5, 2017.
QUINZANI, S. S. P.; CAPOVILLA, V. M.; CORRÊA, A. A. S. A Pluralidade Gastronômica Da Região Amazônica: Sabores Acreanos, Paraenses e do Alto Rio Negro. Revista Hospitalidade, [s.l.], v. 13, n. 2, p. 248-271, 2016.
SANTOS, J. C.; SANTOS, W. P. C. Contribuições para Indicação Geográfica (IG): considerações sobre Itororó – BA como uma potencial IG para Carne de Sol. Cadernos de Prospecção, Salvador, v. 12, n. 1, p. 231-242, março, 2019.
SANTOS, K. S. et al. Potencialidade de indicação geográfica do charuto do recôncavo baiano sob a ótica da metodologia do SEBRAE. Revista INGI – Indicação Geográfica e Inovação, [s.l.], v. 7, n. 3, p. 2.172-2.189, jul.-ago.-set. 2023.
SCHNEIDER, M.; ZILLI, J.; VIERAS, A. Os Impactos da Indicação de Procedência no Desenvolvimento Econômico na Produção de Uva, nos Municípios dos Vales da Uva Goethe – SC. Cadernos de Prospecção, Salvador, v. 10, n. 2, p. 327-340, junho, 2017.
SEBRAE – SERVIÇO BRASILEIRO DE APOIO ÀS MICRO E PEQUENAS EMPRESAS. Indicação Geográfica Cristais de Cristalina: Avaliação do Potencial de IG para os Cristais de Cristalina. Brasília, DF: Sebrae, 2020.
SILVA, B. E. Desmistificação, potencialidade gastronômica e biodiversidade: um relato de experiência do Acre. 2020. 74f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) – Universidade Federal do Rio de Janeiro, Instituto de Nutrição, Rio de Janeiro, RJ, 2020.
SILVA, I. R. C. et al. Food safety in cassava “flour houses” of Copioba Valley, Bahia, Brazil: Diagnosis and contribution to geographical indication. Food Control., [s.l.], v. 72, p. 97-104, 2017.
SOARES, K. R. et al. Extrativismo e Produção de Alimentos como Estratégia de Reprodução de Agricultores Familiares do Assentamento Seringal, Rev. Econ. Sociol. Rural, [s.l.], v. 56, n. 4, p. 645-661, 2018.
SOLIANI, R. D. et al. Desenvolvimento de Fornecedores: o Exemplo de uma Empresa do Setor Sucroenergético. Revista de Administração e Negócios da Amazônia, [s.l.], v. 13, p. 146-164, 2021.
VELLOSO, C. Q. et al. Identificação dos produtos potenciais e organização dos produtores. In: PIMENTEL, L. O. (Org.). Curso de propriedade intelectual e inovação no agronegócio. 4. ed. Florianópolis, SC: Funjab, 2014. p. 94-126.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Cadernos de Prospecção
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
O autor declara que: - Todos os autores foram nomeados. - Está submetendo o manuscrito com o consentimento dos outros autores. - Caso o trabalho submetido tiver sido contratado por algum empregador, tem o consentimento do referido empregador. - Os autores estão cientes de que é condição de publicação que os manuscritos submetidos a esta revista não tenham sido publicados anteriormente e não sejam submetidos ou publicados simultaneamente em outro periódico sem prévia autorização do Conselho Editorial. - Os autores concordam que o seu artigo ou parte dele possa ser distribuído e/ou reproduzido por qualquer forma, incluindo traduções, desde que sejam citados de modo completo esta revista e os autores do manuscrito. - Revista Cadernos de Prospecção está licenciado com uma Licença Creative Commons Attribution 4.0. Esta licença permite que outros remixem, adaptem e criem a partir do seu trabalho para fins não comerciais, e embora os novos trabalhos tenham de lhe atribuir o devido crédito e não possam ser usados para fins comerciais, os usuários não têm de licenciar esses trabalhos derivados sob os mesmos termos.Este obra está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição 4.0 Internacional.