Prospective Study on the Use of Mesocarp Flour Green Coconut as a Raw Material for Food Processing

Authors

DOI:

https://doi.org/10.9771/cp.v13i3.25598

Keywords:

Cocos nucifera, Bran, Bakery.

Abstract

The use of green coconut mesocarp flour as raw material in the preparation of food products, considering its nutritional composition and sensory characteristics, stands out mainly for its high fiber content, and can be used as an additive in bakery products, without changing its sensory properties. The work was carried out with the objective of collecting data from patent deposits on the use of green coconut flour, through mapping in the databases of INPI, Espacenet and USPTO. The search was conducted in August 2017, using the keywords coconut, products and flour, in Portuguese and English. The results showed that the patent deposits that associate the use of coconut mesocarp flour in food production are scarce, justifying the need for more research in this area, because besides being able to add nutritional and economic value to the product, it can reduce the generation of waste from the use of coconut, encouraging investment in sustainable attitudes.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Maria Suiane de Moraes, Federal University of Campina Grande, Campina Grande, PB, Brazil

CV: http://lattes.cnpq.br/0592062854318867

Janaína Almeida Dantas Esmero, Federal University of Campina Grande, Campina Grande, PB, Brazil

CV:  http://lattes.cnpq.br/2909163730102089

Semirames do Nascimento Silva, Federal University of Campina Grande, Campina Grande, PB, Brazil

Carlos Minor Tomiyoshi, Federal University of Campina Grande, Campina Grande, PB, Brazil

CV: http://lattes.cnpq.br/0824587818155143

References

CALLADO, N. H.; PAULA JÚNIOR, D. R. Gerenciamento de resíduos de uma indústria de processamento de coco – estudo de caso. In: 20º CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA SANITÁRIA E AMBIENTAL. Rio de Janeiro, 1999. Anais [...], Rio de Janeiro, 1999.

CARDOSO, M. S.; GONÇALEZ, J. C. Aproveitamento da casca do coco-verde (Cocos nucifera L.) para produção de polpa celulósica. Ciência Florestal, [S.l.], v. 26, n. 1, p. 321-330, 2016.

CARRIJO, O. A.; LIZ, R. S.; MAKISHIMA, N. Fibra de casca do coco verde como substrato agrícola. Horticultura Brasileira, [S.l.], v. 20, n. 4, p. 533-535, 2002.

CARVALHO, E. S. Reuso do mesocarpo de coco na remoção de contaminantes derivados de petróleo presentes em corpos d'água, utilizando sistema de adsorção em leito diferencial. 2014. 45f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Química Industrial) – Universidade Estadual da Paraíba, Campina Grande, 2014.

CINTRA, F. L. D.; FONTES, H. R.; PASSOS, E. E. M. (ed.). Fundamentos tecnológicos para a revitalização das áreas cultivadas com coqueiro gigante no nordeste do Brasil. Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2009. 232p. p. 37-60.

EMBRAPA. Produção e comercialização de coco no Brasil Frente ao Comercio Internacional: Panorama 2010. Editor Carlos Roberto Martins e Luciano Alves de Jesus Júnior, 2011.

ESPACENET – EUROPEAN PATENT OFFICE. 2017. Disponível em: http://worldwide.espacenet.com/advancedSearch?locale=en_EP. Acesso em: 19 ago. 2017.

FERRI, M. G. Botânica: morfologia externa das plantas [organografia]. 15. ed. São Paulo: Editora NOBEL. 1990. p. 148.

INPI – INSTITUTO NACIONAL DA PROPRIEDADE INDUSTRIAL. 2017. Disponível em: https://gru.inpi.gov.br/pePI/jsp/patentes/PatenteSearchBasico.jsp. Acesso em: 19 ago. 2017.

KUPFER, D.; TIGRE, P. B. Modelo SENAI de prospecção: documento metodológico. Capítulo 2: prospecção tecnológica. OIT/CINTERFOR, Organizacion Internacional Del Trabajo CINTERFOR. Montevideo: OIT/CINTERFOR, 2004.

MACHADO, K. C.; DAMM, D. D.; FORNARI JUNIOR, C. C. M. Reaproveitamento tecnológico de resíduo orgânico: casca de coco verde na produção de gabinetes ecológicos de computadores. In: II FÓRUM INTERNACIONAL DE RESÍDUOS SÓLIDOS, 2017. Anais [...], 2017.

MAIA1, J. D. et al. Estudo da aceitabilidade do pão de forma enriquecido com farinha de resíduo da polpa de coco. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, [S.l.], v.17, n.1, p. 1-9, 2015.

MARTINS, C. A.; JESUS JÚNIOR, L. A. Cultivo de coco no Brasil. Evolução da produção de coco no Brasil e o comércio internacional – Panorama 2010, Embrapa Tabuleiros Costeiros. Aracaju. 2011. 186f. Tese (Doutorado em ciências em planejamento energético) –Universidade Federal do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2011.

MAYERHOFF, Z. D.V. L. Uma análise sobre os estudos de prospecção tecnológica. Cadernos de Prospecção, Salvador, v. 1, n. 1, p. 7-9, 2009.

NOGUEIRA, C. C. Avaliação do uso de tensoativos nos pré-tratamentos ácido e alcalino diluídos da casca do coco verde e quantificação de água na pós-lavagem. 2017. 97f. Dissertação (Mestrado em Engenharia Química) – Centro de Tecnologia, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, 2017.

PASSOS, P. R. A. Destinação sustentável de cascas de coco (Cocos nucifera) verde: Obtenção de telhas e chapas de partículas. 2005. 186f. Tese (Doutorado em ciências em planejamento energético) – Universidade Federal do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2005.

ROSAS, M.F. Alternativas para uso da casca do coco verde. Rio de Janeiro: EMBRAPA, 1998.

SILVA, A. C. Reaproveitamento da casca de coco verde. Monografias Ambientais, [S.l.], v. 13, n. 5, p. 4.077-4.086, 2014.

SOUSA, F. W. Adsorção de metais tóxicos em efluente aquoso usando pó da casca do coco verde tratado. 2007. 125f. Dissertação (Mestrado em Engenharia Civil – Saneamento Ambiental) – Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2007.

SOUZA, J. L. Mesocarpo do coco verde (Cocos nucifera) como adsorvente para os corantes: Turqueza remazol e azul remazol. 2009. 134f. Dissertação (Mestrado em Química) – Universidade Federal do Maranhão, São Luís, 2009.

SOUZA, E. S. et al. Aplicação da fibra de coco no processo de isolamento termo acústico. Revista Gestão e Sustentabilidade Ambiental, [S.l.], n. 4, p. 233-245, 2015.

USPTO – UNITED STATES PATENT AND TRADEMARK OFFICE'S. 2017. Disponível em: http://www.uspto.gov/. Acesso em: 19. ago. 2016.

Published

2020-05-29

How to Cite

Silva, L. P. F. R. da, Moraes, M. S. de, Esmero, J. A. D., Silva, S. do N., & Tomiyoshi, C. M. (2020). Prospective Study on the Use of Mesocarp Flour Green Coconut as a Raw Material for Food Processing. Cadernos De Prospecção, 13(3), 783. https://doi.org/10.9771/cp.v13i3.25598

Issue

Section

Prospecções Tecnológicas de Assuntos Específicos