Chemical composition and digestibility of meal radish forage for Nile tilapia

Authors

  • Vivian Gomes Dos Santos Universidade Estadual Paulista
  • Ademir Calvo Fernandes Júnior Universidade Estadual Paulista
  • João Fernando Albers Koch Universidade Estadual Paulista
  • Margarida Maria Barros Universidade Estadual Paulista
  • Igo Gomes Guimarães
  • Luiz Edivaldo Pezzato Universidade Estadual Paulista

Abstract

This study was conduced at the FMVZ – Unesp - Botucatu, to determine the Chemical composition and apparent digestibility coefficient (ADC) of dry matter (DM), crude protein (CP), raw energy (RE), amino acids (AA) and phosphorus availability. The fish were fed with a purified feed (base diet) and a 60% base diet plus 40% of fodder radish meal feed. Radish meal presented 91.28% DM, 42,07% CP, 4256 kcal/kg RE, 3.47% Ether extract, 7.37% crude fiber, 1.25% calcium and 1.0% phosphorus. The ADC values were DM: 55.92%, CP: 82.10%, RE: 75.26% and phosphorus: 85.23%. The ADC value for AA was 81.12% for glycine and 95.11% for glutamic acid. The results presented a potential utility for radish meal as an alternative protein source in Nile tilapia feeds.

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Author Biographies

Vivian Gomes Dos Santos, Universidade Estadual Paulista

Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal Área: Nutrição de Organismos Aquáticos

Ademir Calvo Fernandes Júnior, Universidade Estadual Paulista

Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal Área: Nutrição de Organismos Aquáticos

João Fernando Albers Koch, Universidade Estadual Paulista

Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal Área: Nutrição de Organismos Aquáticos

Margarida Maria Barros, Universidade Estadual Paulista

Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal Área: Nutrição de Organismos Aquáticos

Luiz Edivaldo Pezzato, Universidade Estadual Paulista

Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal Área: Nutrição de Organismos Aquáticos

Published

2010-06-21

Issue

Section

Fisheries / Aquaculture