Response of finishing swine maintained in different thermal environments

Authors

  • Charles Kiefer Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Mariana Souza de Moura UFMS
  • Elizangela Alves da Silva UFMS
  • Alexandre Pereira dos Santos UFMS
  • Camilla Mendonça Silva UFMS
  • Mohammed Freitas da Luz UFMS
  • Clariana Leon Nantes UFMS

Abstract

The objective in this study was to evaluate the behavior, physiological responses and the performance of the swine maintained in different thermal environments. Thirty barrows were used, distributed in a completely randomized design composed by two treatments (thermal comfort, 21°C and heat stress environment, 32°C). Pigs maintained under heat stress spent less time in the standing position, more time in the lying position, less time eating, rooting and more time sleeping. The period the animals remained in leisure and drinking was not affected by environment. The environment of heat stress caused a reduction of feed intake, weight gain and worsened feed: gain ratio. Moreover, the energy and protein utilization efficiency for weight gain was not affected by environments. Pigs submitted to environmental heat stress presented lighter carcasses, with higher values of carcass yield and lower percentage of meat, which resulted in lower bonus carcass index. Thermal environments which cause heat stress affect negatively behavior, physiological responses, performance and carcass quantitative characteristics of finishing swine.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Charles Kiefer, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

É graduado em Zootecnia pela Universidade Federal de Santa Maria (2001), possui o título de mestre em Zootecnia (2003) e de doutor em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa (2006), na área de Produção e Nutrição de Monogástricos. É revisor de periódico da Revista Brasileira de Zootecnia, Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Archivos de Zootecnia e Science Agricola. Atualmente é professor Adjunto da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, atuando como docente dos cursos de graduação em Medicina Veterinária e Zootecnia e como docente e orientador do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal/FAMEZ/UFMS. Atua como pesquisador nas áreas de Nutrição, Manejo e Produção de Suínos.

Mariana Souza de Moura, UFMS

Graduada em Zootecnia pela Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul. Mestranda em Ciência Animal/FAMEZ/UFMS.

Elizangela Alves da Silva, UFMS

Graduada em Zootecnia pela Universidade Católica Dom Bosco. Mestranda em Ciência Animal/FAMEZ/UFMS.

Alexandre Pereira dos Santos, UFMS

Graduado em Zootecnia pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul. Mestrando em Ciência Animal/FAMEZ/UFMS.

Camilla Mendonça Silva, UFMS

Acadêmica do curso de Zootecnia/FAMEZ/UFMS.

Mohammed Freitas da Luz, UFMS

Acadêmico do curso de Medicina Veterinária/FAMEZ/UFMS.

Clariana Leon Nantes, UFMS

Acadêmica do curso de Zootecnia/FAMEZ/UFMS.

Published

2010-06-21

Issue

Section

Animal Production and Environment