Intestinal digestibility of protein of adapted forages and by-products in Brazilian Northeast by three-steps technique

Authors

  • Elzania Sales Pereira Universidade Federal do Ceará
  • Patrícia Guimarães Pimentel Universidade Federal do Ceará
  • Labib Santos Duarte Universidade Federal do Ceará
  • Arturo Bernardo Selaive Villarroel Universidade Federal do Ceará
  • José Gilson Lousada Regadas Filho Universidade Federal do Ceará
  • José Nery Rocha Júnior Universidade Federal do Ceará

Abstract

It was aimed to estimate the intestinal digestibility (ID) of rumen-undegradable protein (RUDP) of several feeds by a three-steps procedure. The evaluated forages were algaroba (Prosopis juliflora), canafístula (Pithecellobium multiflorum), flor-de-seda (Calotropis procera), jitirana (Ipomea sp.), juazeiro (Ziziphus joazeiro), mata-pasto (Senna obtusifolia), sabiá (Mimosa caesalpiniaefolia Benth), palma gigante (Opuntia ficus indica) and xique-xique (Cereus gounellei), and the agroindustry byproducts were pineapple (Ananas comosus L.), barbados cherry (Malpighia emarginata), cashew (Anacardium occidentale), coconut (Cocos nucifera L.), melon (Cucumis melo), passion fruit (Passiflora eduli), grape (Vitis labrusca) and anatto seeds (Bixa orellana L.). The feeds were incubated in rumen during 16 hours to determine the RUDP, and the residue was submitted to the digestion with pepsin solution during one hour, and pancreatic solution during 24 hours at 38ºC, those residues were analyzed for total nitrogen. The estimative of RUDP forage ranged from 13.37 to 83.6%, and the RUDP by-product ranged from 39.14 to 89.06%. The intestinal digestion of RUDP of the forages ranged from 26.09 to 80.68%, while for by-products varied from 22.26 to 76.82%. The sabiá was the forage that presented the highest intestinal digestibility and digestive rumen-undegradable protein (RUDPd), and the flor-de-seda, the lowest digestibility; while for by-products, melon and cashew presented, respectively, the highest values for DI and RUDP. The coconut presented the lowest values for ID and RUDPd. Although, some formulation systems of diets for ruminant consider that the RUDP present constant ID, the data obtained in this work suggest variation among the different feeds.

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Author Biographies

Elzania Sales Pereira, Universidade Federal do Ceará

Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Federal de Lavras, mestrado em Zootecnia(Nutricao de Ruminantes) pela Universidade Federal de Lavras e doutorado em Zootecnia (Nutricao de Ruminantes )pela Universidade Federal de Viçosa ). Atualmente é professor adjunto do Departamento de Zootecnia da Universidade Federal do Ceará, docente permanente do Mestrado em Zootecnia da UFC e docente permanente do Programa de Doutorado Integrado em Zootecnia - PDIZ/UFC/UFPB/UFRPE. É revisor 'ad-hoc' das revistas: Ciência Agronômica, Revista Brasileira de Zootecnia, Revista Brasileira de Saúde e Producao Animal, Caatinga, Semina, Ciencia Rural, além de ser revisor 'ad-hoc' de projetos da Empresa Brasileira Brasileira de Pesquisa Agropecuária e de trabalhos da Sociedade Brasileira de Zootecnia. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Avaliacao de alimentos para Ruminantes, atuando principalmente nos seguintes temas: Consumo e digestibilidade de nutrientes, comportamento ingestivo de animais ruminantes, desempenho de bovinos de leite e corte, exigencias nutricionais de pequenos ruminantes.

Patrícia Guimarães Pimentel, Universidade Federal do Ceará

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal do Ceará (1999) e mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal do Ceará (2002). Defendeu tese de doutorado em Zootecnia pela UFMG. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Avaliação de Alimentos para Animais, atuando principalmente nos seguintes temas: produção de leite, castanha de caju, nutrição animal, semi-árido e avaliação de subprodutos.

Published

2010-06-21

Issue

Section

Animal Nutrition