FFeeding practices of basic education teachers in a city in the countryside of Rio Grande do Sul

a cross-sectional study

Authors

DOI:

https://doi.org/10.9771/cmbio.v22i1.51290

Keywords:

Nutritional Profile. Healthy Eating Practices.

Abstract

Introduction: in Brazil, it is possible to identify changes in eating practices in recent decades, traditional foods such as rice and beans have lost importance and have been replaced by ready-to-eat foods. Objective: therefore, the objective of the study was to evaluate the eating habits of teachers from the public education system of Passo Fundo, RS. Methodology: a cross-sectional study was carried out with male and female teachers from the municipal public education system. Teachers were invited to participate in the study via e-mail from the municipal government. Data were collected using an electronic form with questions about sociodemographic conditions, health and eating practices. Results: 108 teachers were evaluated; the average age was 42.81 years (SD=8.85) and 95.4% were women. Regarding eating practices, it was observed that 68.7% (n=71) had satisfactory eating practices, with an average score of 45.46 (SD=8.33). Conclusion: despite the high percentage of excellent eating practices, it was be observed that inadequate eating practices can contribute to the occurrence of excess weight over time.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Laura Zanella, Universidade de Passo Fundo

Mestranda em Envelhecimento Humano UPF.

Ana Luisa Sant'Anna Alves, Universidade de Passo Fundo

Possui graduação em Nutrição pela Universidade do Vale do Rio dos Sinos (2003), mestrado em Ciências da Saúde - Área de concentração Saúde Coletiva pela Universidade do Vale do Rio dos Sinos (2005) e doutorado em Epidemiologia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (2014). Atualmente é professora da Universidade de Passo Fundo, RS, no curso de Nutrição e no Programa de Pós-Graduação em Envelhecimento Humano. Tem experiência na área de Nutrição, atuando principalmente nos seguintes temas: padrões alimentares, saúde coletiva, epidemiologia nutricional.

Daiana Argenta Kümpel, Universidade de Passo Fundo

Graduada em Nutrição pela Universidade de Cruz Alta (2006), pós-graduada em Tecnologia e Controle de Qualidade em Alimentos pela Universidade de Passo Fundo (2008). Mestre em Envelhecimento Humano pela Universidade de Passo Fundo (2012), onde foi bolsista Prosup/Capes com dedicação exclusiva. Fez parte do corpo editorial da Revista Brasileira de Ciências do Envelhecimento Humano (RBCEH) de março de 2010 a abril de 2011. Atua como docente do Curso de Nutrição da Universidade de Passo Fundo e da Residência Multiprofissional Integrada em Saúde do Idoso e Atenção ao Câncer da Universidade de Passo Fundo (UPF), Hospital São Vicente de Paulo (HSVP) e Prefeitura Municipal de Passo Fundo (PMPF). Tem experiência na área de Nutrição e Pesquisa atuando principalmente nos seguintes temas: Envelhecimento Humano, Geriatria, Oncologia e Saúde Pública.

Eduarda Miri

Graduanda em Nutrição UPF.

Published

2023-06-22

How to Cite

Zanella, L., Alves, A. L. . S. ., Kümpel, D. A. ., & Miri, E. (2023). FFeeding practices of basic education teachers in a city in the countryside of Rio Grande do Sul: a cross-sectional study. Journal of Medical and Biological Sciences, 22(1), 63–67. https://doi.org/10.9771/cmbio.v22i1.51290