Supplementation with probiotics and amino acids in the development of beef cattle: identity model study

Authors

  • Marcus Vinícius Morais de Oliveira Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul
  • Ana Paula Viscardi da Silva Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Franscine Kelli Quinhones Bonatti Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul
  • Gustavo Eduardo Marcatti Universidade Federal de Viçosa
  • Fernando Miranda de Vargas Junior Universidade Federal da Grande Dourados

Abstract

The goal of this study was to analyze the weight gain of calves supplemented with probiotics and amino acids, through model identity analysis. There were utilized 64 catrated Canchin and Canchin x Nelore calves at 24 ± 1,8 months of age and initial average weight of 395,4 ± 10,5 Kg. The calves were kept on continuous grazing system in a Brachiária brizantha pasture. Four treatments were evaluated: witnesses (test); probiotic liquid (ProbL); probiotic liquid plus amino acids powder (ProbL+AAsPó); and probiotic liquid plus injectable amino acids, in a randomized experimental design with 16 animals by each treatment. The treatments, in turn, were compared trough identity model test, on R software.  In order to represent the daily average weight gain over time, the logistic model with three parameters (L3p) was selected. The parameter’s estimates of the model were significant in every treatment, with high coefficient of determination (R2) and low root mean square error (RMSE). There was not significant difference between the models for the treatments, based on the identity model test. Therefore, there was no difference in weight gain by probiotics and/or amino acids utilization.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Marcus Vinícius Morais de Oliveira, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul

Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Federal de Lavras, mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal de Santa Maria , doutorado em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa e pós-doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá . Atualmente é professor efetivo da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul.

Ana Paula Viscardi da Silva, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Possui graduação em Medicina Veterinária pela Universidade Camilo Castelo Branco. Pós graduação em Produção Sustentável de Ruminates, pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul. Atualmente é mestranda na Universidade Federal de Mato Grosso do Sul e trabalha no departamento técnico/comercial - Zoomix Suplementação Animal Ltda.

Franscine Kelli Quinhones Bonatti, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul

Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Mestrado e Doutorado em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa. Atualmente é Pós-Doutoranda na Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul.

Gustavo Eduardo Marcatti, Universidade Federal de Viçosa

Possui graduação em Engenharia Florestal pela Universidade Federal de Viçosa. Mestrado em Ciência Florestal pela Universidade Federal de Viçosa. Atualmente é doutorando em Ciência Florestal pela mesma instituição

Fernando Miranda de Vargas Junior, Universidade Federal da Grande Dourados

Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Federal de Santa Maria, mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal de Santa Maria e doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho e Pós-Doutorado no Instituto Politécnico de Bragança. Atualmente é Professor Adjunto da Faculdade de Ciência Agrárias da Universidade Federal da Grande Dourados

Published

2016-08-31

Issue

Section

Animal Nutrition