Nutritional characteristics and use the residue of sweet potato in slow growth broiler diets

Authors

  • Iberê Pereira Parente Universidade Federal do Tocantins
  • Kênia Ferreira Rodrigues Universidade Federal do Tocantins
  • Roberta Gomes Marçal Vieira Vaz Universidade Federal do Tocantins
  • Joana Patrícia Lira de Sousa Universidade Federal do Tocantins
  • Ernestina Ribeiro dos Santos Neta Universidade Federal Rural da Amazônia
  • Luiz Fernando Teixeira Albino Universidade Federal de Viçosa
  • Jefferson Costa de Siqueira Universidade Federal do Maranhão
  • Joseilson Alves de Paiva Universidade Federal do Tocantins

Abstract

Three experiments were conducted in the poultry sector of the Federal University of Tocantins - Campus of Araguaina, to determine the energy and nutritional values of the residue of ethanol production from sweet potato (RBD) and its use in slow growth broiler diets. In the first experiment was conducted a metabolism trial to determine the apparent metabolizable energy (AME) and corrected for nitrogen balance (AMEn) and apparent metabolizable coefficients of the residue using the method of total excreta collection, in a completely randomized design with two treatments: basal diet and test diet (70% reference diet + 30% inclusion of the residue of sweet potato) four replications and ten birds per experimental unit. The RBD used showed: 24.64% of crude protein (CP), and 2732 kcal / kg and 2547 kcal / kg as the determined values for AME and AMEn on the natural material respectively. The others experiments were conducted to evaluate the inclusion (0%, 6%, 12% and 18%) of RBD in slow growth poultry diets, evaluating the performance characteristics and metabolism. The inclusion levels did not affect feed intake, but there was a reduction in weight gain(WG) and worse feed conversion(FC). The coefficients of metabolizable nitrogen and mineral matter presented quadratic performance with maximum points from 6.38% and 5.17% respectively. The RBD can be included in slow growth poultry diets to the level of 1,041%.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Iberê Pereira Parente, Universidade Federal do Tocantins

Zootecnista estudante de doutorado em Ciência Animal Tropical da Universidade Federal do Tocantins e Professor temporário da mesma instituição. Departamento de Zootecnia.

Kênia Ferreira Rodrigues, Universidade Federal do Tocantins

Professora doutora da Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia da Universidade Federal do Tocantins. Departamento de Zootecnia.

Roberta Gomes Marçal Vieira Vaz, Universidade Federal do Tocantins

Professora doutora da Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia da Universidade Federal do Tocantins. Departamento de Zootecnia.

Joana Patrícia Lira de Sousa, Universidade Federal do Tocantins

Zootecnista estudante de doutorado em Ciência Animal Tropical da Universidade Federal do Tocantins.

Ernestina Ribeiro dos Santos Neta, Universidade Federal Rural da Amazônia

Professora Mestre da Universidade Federal Rural da Amazônia, Campus de Parauapebas - PA. Departamento de Zootecnia.

Luiz Fernando Teixeira Albino, Universidade Federal de Viçosa

Professor Doutor da Universidade Federal de Viçosa. Departamento de Zootecnia.

Jefferson Costa de Siqueira, Universidade Federal do Maranhão

Professor Doutor da Universidade Federal do Maranhão. Departamento de Zootecnia.

Joseilson Alves de Paiva, Universidade Federal do Tocantins

Professor Doutor da Universidade Federal do Tocantins. Departamento de Química.

Published

2014-07-11

Issue

Section

Animal Nutrition