Blood glucose from Nile tilapia juveniles anesthetized with clove oil

Authors

  • Antonio Glaydson Lima Moreira Universidade Federal do Ceará
  • Erivânia Gomes Teixeira Universidade Federal do Ceará
  • Ricardo Lafaiete Moreira Universidade Federal do Ceará
  • Wladimir Ronald Lobo Farias Universidade Federal do Ceará

Abstract

The aim of this study was to evaluate the efficacy of clove oil on juvenile’s Nile tilapia anesthesia and to determine the optimal concentration for short exposure and achieving rapid procedures, and also to monitor the blood glucose concentration during fish exposure to the anesthetic. The concentrations of 30; 60; 120; 180; 240; 300; 350 and 400mg/L of clove oil were tested during a ten minutes exposure and the last two ones were used to determine the lethal concentration. Blood samples were used to evaluate glucose levels variations before, during and after anesthesia. The concentration of 30mg/L was considered the ideal to clove oil to induce deep anesthesia during rapid procedures as biometrics. The exposure to a concentration of 400mg/L of clove oil for ten minutes was lethal to the juveniles of Nile tilapia. The blood glucose concentration of the fishes before anesthesia was about 60,0 ± 3,40mg/dL which was the lesser value registered on the experiment. The blood glucose concentrations of the individuals sampled immediately after deep anesthesia (IAD), immediately after recovery (IAR) and 30 and 60 minutes after recovery (30 and 60 AR) were about 85,8 ± 7,04, 90,8 ± 9,37, 124,2 ± 18,62 e 110,2 ± 12,08mg/dL, respectively.

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Author Biographies

Antonio Glaydson Lima Moreira, Universidade Federal do Ceará

Mestrando do Programa de Pós Graduação em Engenharia de Pesca, Departamento de Engenharia de Pesca, Universidade Federal do Ceará, Brasil.

Erivânia Gomes Teixeira, Universidade Federal do Ceará

Possui graduação (2003) e Mestrado (08/2007) em Engenharia de Pesca pela Universidade Federal do Ceará. Atualmente é estudante de doutorado em Engenharia de Pesca, já qualificada. Tem experiência na área de Engenharia de Pesca com ênfase em aquicultura atuando principalmente nos seguintes temas: Reprodução, melhoramento genético de peixes e biotecnologia da reprodução de peixes (caracterização, criopreservação).

Ricardo Lafaiete Moreira, Universidade Federal do Ceará

Possui Graduação (2001-2006) e mestrado (2006-2008) em Engenharia de Pesca e Recursos Pesqueiros pela Universidade Federal do Ceará UFC. Atualmente é aluno do Programa de Pós-Graduação (nível de treinamento = Doutorado) desta mesma instituição. Participa de pesquisas nas áreas de pesca (continental e marinha), carcinicultura, piscicultura, maricultura e algocultura. É membro do Grupo de Estudos em Aquicultura GEAQ locado na Estação de Piscicultura Raimundo Saraiva da Costa DEP/CCA/UFC.

Wladimir Ronald Lobo Farias, Universidade Federal do Ceará

ossui graduação em Engenharia de Pesca pela Universidade Federal do Ceará (1993), mestrado em Bioquímica pela Universidade Federal do Ceará (1995) e doutorado em Química Biológica pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (2000). Atualmente é professor adjunto III da Universidade Federal do Ceará. Tem experiência na área de Bioquímica, com ênfase em Glicídeos, atuando principalmente nos seguintes temas: algas marinhas, polissacarídeos sulfatados, atividade biológica de polissacarídeos sulfatados e aqüicultura integrada.

Published

2011-09-27

Issue

Section

Fisheries / Aquaculture