Babassu meal in diets for tambaqui

Authors

  • Jeane Mello Lopes FACIMP
  • Leonardo Augusto Fonseca Pascoal Unesp
  • Florisval Protasio da Silva Filho FACIMP
  • Isabele Batista Santos FACIMP
  • Pedro Henrique Watanabe Unesp
  • Daniel de Magalhães Araujo Unesp
  • Denise Costa Pinto FACIMP
  • Poollyanna dos Santos Oliveira FACIMP

Abstract

The aim of this work was to evaluate the performance, dressing and fillet percentage, carcass composition, weight of organs of digestive tract, relative intestine length and hepatica-somatica and viscera-somatica fat indexes of 120 tambaqui (Colossoma macropomum) fingerlings fed with diets with 0, 6 or 12% of babassu meal. Babassu meal inclusion did not affect the performance, dressing and fillet percentage and carcass composition. Gastrointestinal tract weight, viscera-somatic fat index and relative intestinal length were not affected, although hepatica-somatic index was reduced with increasing levels of babassu meal, possibly due to an antinutritional factor in the feed. In conclusion, babassu meal might be added in fingerlings tambaqui diets at level of 12% of inclusion.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Jeane Mello Lopes, FACIMP

Zootecnista,Mestre em Zootecnia, Doutora em Ciências Fisiologicas, Profa do Curso de Zootecnia da Faculdade de Imperatriz

Leonardo Augusto Fonseca Pascoal, Unesp

Zootecnista, Mestre em Zootecnia, Doutorando em Zootecnia pela Unesp.

Florisval Protasio da Silva Filho, FACIMP

Graduando em Zootecnia

Isabele Batista Santos, FACIMP

Zootecnista, Mestre em Zootecnia, Profa. do Curso de Zootecnia da Faculdade de Imperatriz

Pedro Henrique Watanabe, Unesp

Zootecnista, Mestre em Zootecnia, Doutorando em Zootecnia da FCAV/Unesp

Daniel de Magalhães Araujo, Unesp

Zootecnista, Mestre em Zootecnia, Doutorando em Zootecnia da FMZV/Unesp

Denise Costa Pinto, FACIMP

Graduanda em Zootecnia

Poollyanna dos Santos Oliveira, FACIMP

Graduanda em Zootecnia

Published

2010-06-21

Issue

Section

Fisheries / Aquaculture