Probiotic liquid for piglets in different ages

Authors

  • Valney Souza Correa CRMV - MT
  • João Garcia Caramori Júnior UFMT
  • Flávio Medeiros Vieites UFMT
  • Joadil Gonçalves de Abreu UFMT
  • Danilo Salgado de Barros UFMT

Abstract

The purpose in this study was to evaluate the effect of oral administration of liquid composed by probiotic Lactobacillus reuteri (1.5 x 109 CFU/g) and Bifidobacterium pseudolongum (1.5 x 109 CFU/g), at different ages of piglets on the number of weaners, mortality rate, weight gain, consumption of feed, occurrence of diarrhea and colonization of fecal microbiotic at the stage of lactation. It was used a completely randomized design with six treatments, six repetitions. Regarding the assessment of fecal microbiotic, three repetitions were held. Treatments consisted of: negative control; administration of chemotherapy (bacteriostatic and bactericide); administration of probiotic before the intake of colostrums; administration of probiotic six hours after ingestion of colostrums; administration of probiotic three days of age; administration of probiotic ten days old. There were no significant differences among treatments on the number of weaners and mortality. The administration of probiotic before receiving the colostrum and six hours post-colostrum provided a higher consumption of diet in the first phase of lactation. In the assessment of occurrences of diarrhea and the microbiological evaluation at seven days of age, there was no significant difference between treatments. At fourteen days, the piglets who received probiotic before the colostrum and probiotic to 10 days old showed a higher concentration of Clostridium perfringens. The pigs that received the probiotic at three days of age had lower concentrations of Lactobacillus. There was no significant difference (p<0.05) among treatments in relation to the concentrations of Enterobacteriaceae and total anaerobic bacteria.

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Author Biographies

Valney Souza Correa, CRMV - MT

Possui graduação em Medicina Veterinária pela UFMT e Mestrado em Ciência Animal pela UFMT. Atualmente é presidente do Conselho Regional de Medicina Veterinária do Estado de MT

João Garcia Caramori Júnior, UFMT

possui graduação em Medicina Veterinária pela Fundação Pinhalense de Ensino (1992), mestrado em Medicina Veterinária [UNESP - Botucatu - 1999] e doutorado em Zootecnia [UNESP - Botucatu - 2002]. Atualmente é professor adjunto da Universidade Federal de Mato Grosso. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em suinocultura. Também atua na área de Tecnologia de Alimentos. E ainda tem experiência na área de Medicina Veterinária Preventiva de rebanhos e Saúde Pública. As linhas de pesquisas são: aditivos e promotes biológicos (probióticos prebióticos e simbióticos), contaminação de carcaças, prevalência de agentes causadores de enfermidades entre outras.

Flávio Medeiros Vieites, UFMT

Possui graduação em Medicina Veterinária pela Universidade Federal Fluminense (1996), mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa (1999) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa (2003). Atualmente é professor adjunto da Universidade Federal de Mato Grosso atuando tanto na graduação quanto na Pós-Graduação. Também é revisor ad hoc da Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal e tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em exigências nutricionais de animais não ruminantes, trabalhando principalmente com os seguintes temas: produção de suínos e aves, balanço eletrolítico, desordens locomotoras em frangos de corte, ambiência e bem estar animal.

Joadil Gonçalves de Abreu, UFMT

possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Viçosa (1989), Mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa (1992) e Doutorado em Zootecnia pela Universidade Federal de Lavras (2005). Atualmente é Professor Adjunto II da Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária da Universidade Federal de Mato Grosso. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Avaliação, Produção e Conservação de Forragens, atuando principalmente nos seguintes temas: ensilagem, fenação, capineiras e melhoramento genético de forrageiras.

Danilo Salgado de Barros, UFMT

Médico Vterinário, Mestre em Ciência Animal pela UFMT

Published

2010-09-10

Issue

Section

Animal Nutrition