Cassava root meal levels in diets for free-range female broiler chickens

Authors

  • Alfredo Sampaio Carrijo Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Vitor Barbosa Fascina Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Karina Márcia Ribeiro de Souza Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Simone da Silva Ribeiro Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Ivan Bezerra Allaman Universidade Federal de Lavras
  • Amélia Maria Lima Garcia Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Juliano Aguena Higa Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Abstract

The objective of this research was to evaluate the performance, carcass yield and cuts of free range female broiler chickens submitted to diets containing cassava root meal (CRM). We used 400 naked neck chicks female at one day-old line ISA S575-N, distributed in a completely randomized design with four treatments and four replicates of 25 birds. The treatments consisted of the inclusion of 0, 15, 30 and 45% of CRM in diet. The performance of the birds was evaluated in periods 1 to 28, 1 to 56 days and 1 to 84 days of age and carcass yield and cuts to 85 days of age. There was no difference during the evaluated periods. For the variables of yield, there was a difference in yield back (YB) and percentage of abdominal fat (AF), decrease linear with the increase of CRM (YB = 20.92859 – 0.01636x, r² = 0.35, AF = 2.73339 – 0.02779x, r² = 0.49). The CRM can be used in free range broiler chickens diets to 45%, without impairing yields performance of carcass and cuts.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Alfredo Sampaio Carrijo, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Professor Doutor Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia Departamento de Zootecnia Mestrado em Ciência Animal Área de Avicultura, Produção Animal

Vitor Barbosa Fascina, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Médico Veterinário Mestre em Ciência Animal Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia/UFMS

Karina Márcia Ribeiro de Souza, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Zootecnista Mestre em Ciência Animal Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia/UFMS

Simone da Silva Ribeiro, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Zootecnista Mestranda em Ciência Animal Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia/UFMS

Ivan Bezerra Allaman, Universidade Federal de Lavras

Zootecnista Mestre em Zootecnia Departamento de Zootecnia/UFLA

Amélia Maria Lima Garcia, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Zootecnista Mestranda em Ciência Animal Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia/UFMS

Juliano Aguena Higa, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Médico Veterinário Departamento de Zootecnia/UFMS

Published

2010-03-19

Issue

Section

Animal Nutrition