Performance and quality of eggs of commercial laying hens submitted to the diets with different vegetal oils

Authors

  • Maria do Socorro Vieira dos Santos Universidade Federal Rural da Amazônia
  • Gastão Barreto Espíndola Universidade Federal do Ceará - UFC
  • Raimundo Nonato Braga Lobo Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
  • Maria de Fátima Freire Fuentes Universidade Federal do Ceará - UFC
  • Luiz Euquério de Carvalho Universidade Federal do Ceará - UFC
  • Adriano Barreto Espíndola Santos

Abstract

It was evaluated the influence of the addition of different vegetal oils in diets for commercial laying hens on performance and internal and external egg quality. We used 224 laying hens Hy Line W-36, distributed in a randomized block design with seven treatments and four replications. The treatments consisted of seven diets with 2850 kcal ME/kg and 18% crude protein: T1 - control diet; T2 - 2% soybean oil; T3 - 4% soybean oil; T4 - 2% linseed oil; T5 - 4% linseed oil; T6 - 2% cottonseed oil; T7 - 4% cottonseed oil. The variables studied were: eggs production (hen/day), feed intake (g/hen/day), egg weight (g), feed:egg mass ratio (kg/kg), shell and albumen, yolk percentages, yolk coloration and cholesterol eggs (mg/g). The addition of vegetal oil did not alter the performance characteristics, quality and content of cholesterol in eggs, in relation to the control diet. The addition of 4% vegetal oil improved the yolk coloration, however, the linseed caused a reduction in yolk percentage. The supply of vegetal oil in the diets of the laying hens did not alter eggs cholesterol.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Maria do Socorro Vieira dos Santos, Universidade Federal Rural da Amazônia

Possui graduação em Medicina Veterinária pela Universidade Estadual do Ceará (1988), graduação em Pedagogia pela Universidade Estadual do Ceará (2000), mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal do Ceará (1999) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Federal do Ceará (2005). Atualmente colabora em projetos de pesquisa na Universidade Federal do Amazonas e na Universidade Estadual do Ceará. É Professora Adjunta II do Curso de Zootecnia da Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA-Carajás). Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em produção de monogástricos, atuando principalmente nos seguintes temas: desempenho, avestruz, probióticos, produção, poedeiras e frango de corte.

Published

2009-09-25

Issue

Section

Animal Production and Environment