Blood parameters of dairy cows fed different dietary sodic monensin levels

Authors

  • Jefferson Rodrigues Gandra Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia/USP
  • Francisco Palma Rennó Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia/USP
  • Luis Felipe Prada Silva Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia/USP
  • José Ésler Freitas Júnior Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia/USP
  • Milton Maturana Filho Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia/USP
  • Érika Rosendo de Sena Gandra Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia/USP
  • Leonardo Santos D`Angelo Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia/USP
  • Ana Paula Chaves Araújo Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia/USP

Abstract

This study aimed to evaluate the effect of feeding sodic monensin on blood parameters of dairy cows. Twelve Holstein cows were allotted to four balanced 3x3 Latin squares, according to the following treatments: control (C) - basal diet without sodic monensin addition; Monensin 24 (M24) - addition of 24 mg/kg DM of sodic monensin in the diet; and Monensin 48 (M48) - addition of 48 mg/kg DM of sodic monensin in the diet. Monensin was added to concentrate. Blood samples were collected by puncture of the vein and/or artery coccygeal, and then obtained the serum or plasma for laboratory testing. The blood concentrations of glucose, total triglycerides, total cholesterol, cholesterol-HDL, cholesterol-LDL, cholesterol-VLDL, total protein, albumin, urea and serum ureic nitrogen, aspartate aminotransferase, gamma glutamyltransferase and alkaline phosphatase were determined. No treatment effect (P>0.05) on blood parameters, except for the enzyme alkaline phosphatase, was observed. The dietary sodic monensin levels used in this trial do not affect the blood parameters.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Jefferson Rodrigues Gandra, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia/USP

Formado em Medicina Veterinária , pela Universidade Federal de Viçosa MG em julho de 2005, no periodo acadêmico tem trabalhos na área de parasitologia veterinária com ênfase em controle biológico de helmintoses em Ruminantes. Desnvolveu trabalhos na área de produção de bovinos leiteiros dentro do período acadêmico como extensionista. Tem experiência profissional com nutrição de bovinos de leite, tendo atuado em empresas de nutrição animal na área de formulação de rações para todas as epécies de produção, sucedâneos lacteos para bezerros e suinos, suplementos minerais para ruminantes e suplementos energéticos para bovinos de leite. Atualmente, é mestrando do Departamento de Nutrição e Produção Animal do programa de pós-gradução da Faculdade de Medicina Veterinaria e Zootecnia da Universidade de São Paulo - FMVZ/USP.

Published

2009-03-31

Issue

Section

Animal Nutrition