Chemical composition and fermentative parameters of elephant grass and sugar-cane silage treated with additives

Authors

  • Luís Carlos Vinhas Ítavo Universidade Católica Dom Bosco
  • Camila Celeste Brandão Ferreira Ítavo Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Maria da Graça Morais Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Elson Martins Coelho Universidade Feredal de Santa Maria
  • Alexandre Menezes Dias Universidade Católica Dom Bosco

Abstract

It was aimed to evaluate the effect of different additives in the elephant-grass (Pennisetum purpureum Schum.) and sugar-cane (Saccharum officinarum L.), before and after the ensilage, through fermentation and chemical composition measures. The roughages were ensiled in PVC laboratory silos, with three for treatment, totalizing 24 microsilos for specie, in a completely randomized design. The treatments were control (without additive), corn meal, common salt, urea, acetic acid, formic acid, microbial inoculant and dried molasses. Samples were taken before and after 35 days of ensilage. Dry matter, crude protein and ammonia-N contents, pH and buffering capacity values and dry matter losses were analyzed. The elephant-grass presented satisfactory results for conservation in the silage form, and it was not necessary the use of additives. The sugar-cane presented satisfactory results for conservation in the silage form. The corn meal was the additive that promoted best fermentation pattern and smaller losses, as an option in the making of the sugar-cane silage.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Luís Carlos Vinhas Ítavo, Universidade Católica Dom Bosco

Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá (1995), mestrado em Zootecnia (Produção Animal) pela Universidade Estadual de Maringá (1998) e doutorado em Zootecnia (Nutrição de Ruminantes) pela Universidade Federal de Viçosa (2001). Atualmente é professor da Universidade Católica Dom Bosco. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Produção e Conservação de Forragens, Avaliação de Alimentos para ruminantes e Nutrição e Produção bovinos, atuando principalmente nos seguintes temas: suplementação, pastagens, confinamento, consumo, desempenho produtivo e silagens.

Camila Celeste Brandão Ferreira Ítavo, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Professora Adjunto do Departamento de Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Maria da Graça Morais, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Professora Adjunto do Departamento de Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Elson Martins Coelho, Universidade Feredal de Santa Maria

Professor adjunto da Universidade Feredal de Santa Maria – UFSM, Palmeira das Missões, RS.

Alexandre Menezes Dias, Universidade Católica Dom Bosco

Professor doutor dos cursos de zootecnia, agronomia e medicina veterinária da Universidade Católica Dom Bosco.

Published

2010-09-10

Issue

Section

Forage and Pastures