Replacing soybean meal by high energy cottonseed meal in diets for dairy cattle: milk composition and economic viability

Authors

  • Alisson Ferreira Alves Universidade Federal de Mato Grosso
  • Joanis Tilemahos Zervoudakis Universidade Federal de Mato Grosso
  • Luciano da Silva Cabral Universidade Federal de Mato Grosso
  • Luciana Keiko Hatamoto-Zervoudakis Universidade Federal de Mato Grosso
  • Fernando de Paula Leonel Serrana Nutrição Animal
  • Patrícia Nunes Cosentino Universidade Federal de Mato Grosso
  • Nelcino Francisco de Paula Universidade Federal de Viçosa
  • Daniel Marino Guedes de Carvalho Universidade Federal de Mato Grosso

Abstract

This study evaluated the effect of including increasing levels of high-energy cottonseed meal (zero, 8.7, 17.4, 26.1 and 34.8% of dry matter) in replacement to soybean meal in concentrate for cows on third-end lactation, composition and economic viability. Five Holstein-Zebu lactating cows were distributed in Latin square 5x5 design, with five periods of 18 days. Diets were isonitrogenous, with 60% of corn silage and 40% of concentrate, as total mixed ration. Milk fat content and yield, and milk protein content were not influenced by the different protein sources. The inclusion of cottonseed meal high in energy to about 35% in the concentrate did not change the milk composition , and within the market situation in which they conducted the experiment to replace the soybean meal by cottonseed meal in high-energy diets cows average yield potential (+/- 15 kg/animal/day) can increase the profitability.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Joanis Tilemahos Zervoudakis, Universidade Federal de Mato Grosso

possui graduação em Zootecnia pela Universidade Federal de Lavras (1997), mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa (1999) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa (2003). Atualmente é consultor ad hoc da Revista Brasileira de Zootecnia-Brazilian Journal of Animal Science e Revista de agricultura tropical (1415-7497). É professor adjunto da Universidade Federal de Mato Grosso e coordenador do curso de Pós-Graduação em Ciência Animal - FAMEV/UFMT. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Avaliação de Alimentos para Animais, atuando principalmente nos seguintes temas: nutrição de bovinos de corte e produção de bovinos a pasto.

Published

2010-03-19

Issue

Section

Animal Nutrition