Protein and energy supplementation on the voluntary intake and ruminal parameters in steers

Authors

  • Gumercindo Loriano Franco Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Luiz Ferreira Barros Universidade de Brasília
  • Martha de Souza Teixeira Rocha Universidade de Brasília
  • Luiza Quintão Medeiros UNESP Botucatu
  • Marcella Cândia D’Oliveira Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • José Mauro da Silva Diogo Universidade de Brasília
  • Allan Kardec Braga Ramos EMBRAPA Cerrados

Abstract

The aim of this work was to evaluate the effects of protein and supplementation in ruminal parameters behaviour (pH and NH3-N), voluntary feed intake of hay, dry mater (DM) and neutral detergent fiber (NDF) degradability of hay. There were used five crossbred steers with mean live weight of 290kg. It were fed with Coast-cross (Cynodon dactilon) ad libitum hay and submitted to five different treatments, a control group received mineral mixture and hay ad libitum and four groups with various levels of protein and energy supplementation (0.25; 0.50; 1.00 and 1.50kg DM/100kg of live weight (LW/day). The ruminal pH varied from 6.62 to 6.33. Ruminal pH decreased with the increasing level of supplementation, but the only difference occurence between the control group and concentrate group 1.5kg DM/100kg LW/day. Ruminal NH3-N varied from 4.42mg to 75.11mg in the ruminal fluid. There were differences between supplementation levels, time of ruminal fluid collected and the relation between both aspects. Also 1.50% of LW showed the highest NH3-N concentration. No influence of protein and energy supplementation levels was observed for dry mater intake, crude protein and neutral detergent fiber intakes of hay. The DM and NDF potencial (maximum) degration (57.49% and 49.44% respectively) was achieved after 96 hours incubation. The supplementation had no influence on DM and NDF hay degradation, except in the 1.5kg DM/100kg LW/day.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Gumercindo Loriano Franco, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá (1992), mestrado (1997) e doutorado (2001) em Zootecnia pela Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, UNESP - Jaboticabal. Atualmente é professor adjunto da Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul ministrando na graduação as disciplinas Fisiologia da Digestão e Bovinocultura de Corte. Faz pesquisa na área de Nutrição de Ruminantes, principalmente com suplementação e avaliação de alimentos para bovinos de corte. Participa como orientador do Curso de Pós-graduação em Ciência Animal na UFMS e é consultor "ad hoc" das revistas Acta Scientiarum. Zootechny , - Ciência Animal Brasileira (UFG) e - Revista Brasileira de Zootecnia / Brazilian Journal of Animal Science.

Luiz Ferreira Barros, Universidade de Brasília

Médico veterinário formado na Universidade Federal do Ceará e Mestre em Ciênias Agrárias pela Universidade de Brasília

Martha de Souza Teixeira Rocha, Universidade de Brasília

Médica Veterinária formada na Universidade de Brasília

Luiza Quintão Medeiros, UNESP Botucatu

Possui graduação em Medicina Veterinária (2005) e Residência em Anestesiologia e Clínica Cirúrgica de Pequenos Animais (2007) pela Universidade de Brasília. Realizou curso de formação avançada em Terapia da Dor e Medicina Veterinária Paliativa pelo Instituto Bioethicus - Botucatu - SP (2007). Atualmente é mestranda em Anestesiologia pela Faculdade de Medicina da UNESP - Campus Botucatu (início em 2008). Tem experiência na área de Medicina Veterinária, com ênfase em Anestesiologia Animal.

Marcella Cândia D’Oliveira, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Zootecnista formada na Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (2008).

José Mauro da Silva Diogo, Universidade de Brasília

Zootecnista formao na Universidade Federal de Visoça, possui mestrado e doutorado em Forragicultura na Universidade Federal de Viçosa

Allan Kardec Braga Ramos, EMBRAPA Cerrados

Engenheiro Agronômo formado na universidade Federal do Ceará, mestre em Ciências Animal e Pastagens pela Universidade de São Paulo ESALQ-UNESP e doutar em Zootecnia pela UNESP Jaboticabal

Published

2010-06-21

Issue

Section

Animal Nutrition