Fermentation losses and aerobic stability of sugar cane silages treated with calcium oxide

Authors

  • Geraldo Balieiro Neto Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios - APTA
  • Gustavo Rezende Siqueira Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios – APTA.
  • José Ramos Nogueira Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios – APTA.
  • Ricardo Andrade Reis Universidade Estadual Paulista – UNESP. Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias – FCAV. Jaboticabal, SP, Brasil.
  • Anna Paula de Toledo Piza Roth UNESP. Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias – FCAV Jaboticabal, SP, Brasil.
  • Marcella de Toledo Piza Roth UNESP. Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias – FCAV Jaboticabal, SP, Brasil.

Abstract

This work aimed to evaluate the effects of adding three levels (0.0; 0.5; 1.0 and 2.0%) of calcium oxide (CaO) on fermentation losses and aerobic stability of sugarcane silages. The experiment was carried out as a completely randomized design in a split-plot scheme with four treatments and three replicates. Calcium oxide addition did not affect dry matter losses during the anaerobic phase. The dry matter percentage increased linearly as calcium oxide percentage increased in the silage. The addition of calcium oxide resulted in higher pH at silo opening. The addition of 1.0 and 2.0% of CaO kept pH and temperature of the silages constant during nine days of air exposure, that result in higher aerobic stability and lower dry matter losses under aerobiosis.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Geraldo Balieiro Neto, Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios - APTA

Graduado em Zootecnia pela Faculdade de Zootecnia de Uberaba (1992), mestre pela FMVZ/USP (1998) e doutor pela FCAV/UNESP (2007), atua como pesquisador científico desde 1998, na Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais - EPAMIG (1998-2005) e atualmente na Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios - APTA. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em bovinocultura leiteira, com pesquisas principalmente sobre valor alimentício e conservação de forragens e nutrição animal.

Published

2009-03-31

Issue

Section

Forage and Pastures