Chemical composition, “in vitro” digestibility and production of woody forage legumes cultivated in sandy soils

Authors

  • Tatiana da Costa Moreno Gama UFMS
  • Valéria Cristina Palmeira Zago Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Maria Luiza Franceschi Nicodemo Embrapa Pecuária Sudeste
  • Valdemir Antônio Laura Embrapa Gado de Corte
  • Edimilson Volpe Agraer/MS - Cepaer
  • Maria Graça Morais Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Abstract

Considering the nutritional value and productivity of woody forage legumes Albizia lebbeck, Cajanus cajan, Cratylia argentea, Gliricidia sepium e Leucaena leucocephala, to be used in supplementation of cattle as a bank protein, five species in Quartzpisament were evaluated. The experiment was conducted from March 2006 to October 2007. The evaluations were carried out in two periods (rainy and dry), with two cuts by period. There was no difference in the accumulation of dry matter, in rainy period. In the dry evaluation, A. lebbeck and C. argentea were higher than the other legumes. The C. cajan was not recovered after the rainy period, which resulted in a low accumulation of dry matter in the dry period. The leaves of Albizia lebbeck showed the highest levels of crude protein in cuts evaluated (210 to 212 g/kg). The in vitro digestibility of dry matter in the leaves of A. lebbeck was significantly higher, with average values of 568g/kg. A. lebbeck, Cratylia argentea and Gliricidea sepium showed the highest content for digestibility of the thin stem. The A. lebbek and C. argentea presented higher accumulation of dry matter (19,3 and 24,3 t DM/ha, respectively) and, still, the best values for the qualitative characteristics. Both species are the most promising and adapted to the formation of protein banks in these types of soils.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Tatiana da Costa Moreno Gama, UFMS

Doutoranda em Agronomia pela Universidade Federal da Grande Dourados´ Área de atuação: Forragicultura - produção e avaliação de Sistemas Silvipastoris e Integração Lavoura-Pecuária

Valéria Cristina Palmeira Zago, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Professora - UFMS / Departamento de Zootecnia Área de atuação: Sistemas silvipastoris -Ciência do Solo - Gestão de recursos ambientais

Maria Luiza Franceschi Nicodemo, Embrapa Pecuária Sudeste

Pesquisadora da Embrapa Área de pesquisa: Sistemas Silpastoris - Nutrição de Ruminantes

Valdemir Antônio Laura, Embrapa Gado de Corte

Pesquisador de Embrapa Área de pesquisa: Sistemas silvipastoris - Fisiologia vegetal

Edimilson Volpe, Agraer/MS - Cepaer

Pesquisador do Centro de pesquisa e capacitação da Agraer Área de atuação: Produção Vegetal - Sistemas silpastoris e Integração Lavou-pecuária

Maria Graça Morais, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Professora e Coordenadora do Mestrado em Ciência Animal - UFMS Área de pesquisa: Avaliação de alimentos para animais

Published

2009-09-25

Issue

Section

Animal Nutrition