Physical-chemical characterization of honey of guarana (“Paullinia cupana var. sorbilis”) in Alta Floresta, Mato Grosso

Authors

  • Ivete Arakaki Fujii Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária - FAMEV/UFMT
  • Paulo Rogério Melo Rodrigues Faculdade de Nutrição - FANUT/UFMT
  • Márcio do Nascimento Ferreira Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária - FAMEV/UFMT

Abstract

It was determined the physical-chemical characteristics and the pollinic origins of 17 samples of honey from guarana plant cultivation (Paullinia cupana var. sorbilis), produced by Apis mellifera L, Scaptotrigona sp. L and Melipona seminigra sp honey bee species in Alta Floresta, Mato Grosso State, Brazil. Pollinic and physical-chemical analysis were determined, considering the variables humidity rate, free acidity, reducing sugar in inverted sugar, apparent sucrose, ashes and solids insoluble in water, comparing the samples to the identity and quality standards established by the local legislation. Means comparisons were made by the Dunnet test at 5% probability. The humidity rate for honey produced by indigenous honey bees – Scaptotrigona sp and Melipona seminigra sp – was high when compared to honey produced by Africanized honey bees, and the levels of reducing sugars for Scaptotrigona sp were low. Any other determinations were accordingly to standards imposed by Brazilian legislation. Through pollinic analysis, it was verified that the pollen from guarana flower was present in all samples of honey, being considered dominant pollen, with 80% of the pollen grain in the samples, showing the apicultural pontential of this species as a honey plant.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Ivete Arakaki Fujii, Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária - FAMEV/UFMT

Engenheira agrônoma e nutricionista, mestre em Agricultura Tropical, especialista em nutrição e docente desde 2002, ministrando aulas nas disciplinas de Tecnologia de Produtos de Origem Animal e Tecnologia de Produtos de Origem Vegetal (FAMEV/UFMT) e Analista de Alimentos na Faculdade de Nutrição/UFMT.

Paulo Rogério Melo Rodrigues, Faculdade de Nutrição - FANUT/UFMT

Possui graduação em Nutrição pela FANUT/UFMT e mestrando do Programa de Pós-Graduação em Biociências da FANUT/UFMT.

Márcio do Nascimento Ferreira, Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária - FAMEV/UFMT

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Lavras (1986) , especialização em Heveicultura pela Universidade Federal de Mato Grosso (1995) , mestrado em Agronomia (Entomologia) pela Universidade Federal de Lavras (1991) e doutorado em Ciências Biológicas (Entomologia) pela Universidade Federal do Paraná (2003) . Atualmente é Professor Assistente da Universidade Federal de Mato Grosso e Professor Adjunto da Universidade Federal de Mato Grosso. Tem experiência na área de Agronomia , com ênfase em Fitossanidade. Atuando principalmente nos seguintes temas: Polinização dirigida, abelhas Apis mellifera, guaranazeiro, Paullinia cupana, Melipona seminigra abunensis e Scaptotrigona sp.

Published

2009-09-25

Issue

Section

Animal Production and Environment