Urea levels in multiple supplements for beef cattle during dry season

Authors

  • Roberta Martin Gomes da Silva CEFET - Cuiabá
  • Luciano da Silva Cabral UFMT
  • Joadil Gonçalves de Abreu UFMT
  • Joanis Tilemahos Zervoudakis UFMT
  • Alexandre Lima de Souza UFMT
  • Vivian Christina da Costa Ochove UFMT
  • Leandro Miranda UFMT
  • Ísis Scatolin de Oliveira UFMT

Abstract

This work has studied the influence of different urea levels in the performance of steers Nelore, in substitution to soybean meal during dry season. Twenty steers with average weight of 270kg were used, kept in Brachiaria brizantha cv Marandu pasture, during winter, being evaluated the following treatments: T1, pasture and mineral mixture; T2, pasture and supplement with 4% of urea; T3, pasture and supplement with 8% and T4, pasture and supplement with 12% of urea - which have been supplied at the ratio 0.2% of animals live weight. The supplements were composed by mineral mixture, soybean meal, corn ground and urea. A completely arranged experiment was used, with four treatments and five replicate and the data was submitted to variance and regression analysis. The increment of urea levels on supplement have not affected the performance of animals, however, there was difference among animals kept on mineral mixture (0.073 kg/animal/day) and supplemented animals (0.309kg/animal/day). In economic profitability evaluation, all urea levels presented positive gain, while the animals that were supplied only with mineral mixture had negative gain. The supplement with 4% of urea presented higher return under capital applied and reduced the time required to be attained 450kg of animal body weight.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Roberta Martin Gomes da Silva, CEFET - Cuiabá

Mestre em Agricultura Tropical, Escola Agrotécnica de São Vicente, Departamento de Zootecnia, Cuiabá, Mato Grosso, Brasil.

Luciano da Silva Cabral, UFMT

possui graduação em Zootecnia pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (1995), mestrado (1999) e doutorado (2002) em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa (1999). Atualmente é professor adjunto ii da Universidade Federal de Mato Grosso, revisor ad hoc - Revista Ciência Rural. Orienta estudantes de Mestrado e Doutorado nos Programas de Pós-Graduação em Agricultura Tropical e Ciência Animal da UFMT, atuando na área de nutrição e produção de ruminantes. É Coordenador do Setor de Ovinocultura e Nutrição Animal da Fazenda Experimental e é Chefe do Laboratório de Nutrição Animal

Joadil Gonçalves de Abreu, UFMT

Doutor em Zootecnia, UFMT/FAMEV, Departamento de Zootecnia e Extensão Rural, Cuiabá, Mato Grosso, Brasil.

Joanis Tilemahos Zervoudakis, UFMT

Doutor em Zootecnia, UFMT/FAMEV, Departamento de Ciências Básicas e Produção Animal, Cuiabá, Mato Grosso, Brasil.

Alexandre Lima de Souza, UFMT

Doutor em Zootecnia, UFMT/ICEN, Campus Universitário de Rondonópolis, Mato Grosso, Brasil.

Vivian Christina da Costa Ochove, UFMT

Médica Veterinária, UFMT/FAMEV, Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Cuiabá, Mato Grosso, Brasil.

Leandro Miranda, UFMT

Mestre em Agricultura Tropical, UFMT/FAMEV, Programa de Pós-Graduação em Agricultura Tropical, Cuiabá, Mato Grosso, Brasil.

Ísis Scatolin de Oliveira, UFMT

Mestra em Ciência Animal, UFMT/FAMEV, Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Cuiabá, Mato Grosso, Brasil.

Published

2008-09-24

Issue

Section

Animal Nutrition