Nutritious value of co-products of the cassava

Authors

  • Geane Dias Gonçalves Ferreira Universidade Federal Rural de Pernambuco/Unidade Acadêmica de Garanhuns
  • Ronaldo Lopes Oliveira Universidade Federal da Bahia
  • Elyzabeth da Cruz Cardoso Universidade Federal Fluminense
  • André Luiz Rodrigues Magalhães Universideda Federal Rural de Pernambuco/Unidade Acadêmica de Garanhuns
  • Elieldo Lameira Brito Universidade Federal Rural da Amazônia

Abstract

The present study evaluated the chemical composition, protein and total carbohydrates content, energy estimative of industrial co-products of cassava from the North of Brazil (cassava scraping, cassava co-products flower, cassava mass and the superior third of cassava silage STSRM). The results were evaluated by description of the statistical analysis. Highest mean values were found for STSRM Crude Protein (CP) and Neutral Detergent Fiber (NDF). Variation values occurred in protein content, total carbohydrates and energy estimative among co-products evaluated. Cassava co-products flower presented the highest value for non fibrous carbohydrates and energies.

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Author Biography

Geane Dias Gonçalves Ferreira, Universidade Federal Rural de Pernambuco/Unidade Acadêmica de Garanhuns

Geane Dias Gonçalves Ferreira possui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá (1996) , mestrado em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá (2001) , doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá (2003) e aperfeicoamento em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá (1998) . Atualmente é Professor Adjunto I da Universidade Federal Rural de Pernambuco e Revisor de periódico da Acta Scientiarum (UEM). Tem experiência na área de Zootecnia , com ênfase em Nutrição e Alimentação Animal. Atuando principalmente nos seguintes temas: Ácidos hidroxinamicos, Digestibilidade, Lignina, Híbridos, Anatomia e Celulose.

Issue

Section

Animal Nutrition