Mineral analysis of rabbit meat produced in Belo Horizonte, Brazil

Authors

  • Artur Canella Avelar DZOO - Escola de Veterinaria da Universidade Federal de Minas Gerais
  • Walter Motta Ferreira DZOO - Escola de Vetrinaria da UFMG
  • Maria Ângela de Barros Correia Menezes CDTN/CNEN

Abstract

Many authors have been pointed out that there is a lack of a more comprehensive database on mineral composition of ingredients used in man and animal nutrition. The goal of this project was to assess the mineral composition of the rabbit meat, an usual protein source in the Mediterranean diet, considered one of the most complete and healthy diet in the whole world. Ninth five rabbits of 72 days of life were slaughtered and their longissimus dorsi tissues were collected. Neutron Activation Analysis of each sample was carried-out to assess the mineral content of many elements present in the rabbit muscle samples. An edible portion of 100g presents: Cl = 52.2 ± 13.2; Cr = 0.118 ± 0.020; Cs = 0.0079 ± 0.0016; K = 485 ± 65; Mg = 39.4 ± 4.0; Na = 36.0 ± 8.0; Rb = 1.18 ± 0.17; Zn = 1.03 ± 0.19. Results for Cs and Rb are unheard-of at all in the world. Ba, Br, Ce, U e As were also analysed, and their contents were below of their detection limits. Database of several elements is a helpful tool to formulate human diet. Rabbit meat certainly is a low caloric choice, with less sodium and more potassium than beef.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Artur Canella Avelar, DZOO - Escola de Veterinaria da Universidade Federal de Minas Gerais

Possui Doutorado em Zootecnia - Nutrição Animal (UFMG, 2008) e mestrado em Ciências e Técnicas Nucleares pela Universidade Federal de Minas Gerais (2002), tendo sido representante discente no Colegiado de Pós-Graduação em Ciências e Técnicas Nucleares por dois anos. Atualmente é colaborador do Centro de Desenvolvimento da Tecnologia Nuclear (CDTN/CNEN). Tem experiência nos temas: Análises Inorgânicas de Produtos Agropecuários por Métodos Nucleares e técnicas correlatas.

Walter Motta Ferreira, DZOO - Escola de Vetrinaria da UFMG

Graduado em Zootecnia pela UFRRJ, possui Especialização em Produção Animal pela UFMG em 1982 e Mestrado em Zootecnia pela mesma universidade em 1983. Concluiu o Doutorado em Ciência Animal pela Universidad Politécnica de Madrid em 1990 e o Pós-Doutorado na área de Nutrição Animal pela Universidad Politécnica de Valencia em 2000 quando integrou-se ao European Group on Rabbit Nutrition. Atualmente é membro da Sociedade Brasileira de Zootecnia, Associação Brasileira de Zootecnistas, American Branch of World Rabbit Science Association, Associação Científica Brasileira de Cunicultura, Avaliador Institucional e de Cursos de Zootecnia do Instituto Nacional de Estudos e Pesquisas Educacionais, Membro de Comitê Editorial da Revista da Facultad de Agronomia - Universidad Nacional de Colombia e Conselheiro Científico da Revista Brasileira de Zootecnia da SBZ, Professor Associado I da Universidade Federal de Minas Gerais, Bolsista de Pesquisa nível II do Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico.

Maria Ângela de Barros Correia Menezes, CDTN/CNEN

Possui graduação em Engenharia Química pela Universidade Federal de Minas Gerais (1978), mestrado em Ciências e Técnicas Nucleares pela Universidade Federal de Minas Gerais (1983) e doutorado em Química pela Universidade Federal de Minas Gerais (2002). Atualmente é Pesquisador Titular III do Centro de Desenvolvimento da Tecnologia Nuclear da Comissão Nacional de Energia Nuclear

Published

2008-06-20

Issue

Section

Animal Production and Environment