Centesimal, microbiological, and sensory characterization of fishburgers made with mechanically separated meat of tilapia

Authors

  • Nilton Garcia Marengoni Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Magali Soares dos Santos Pozza Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Gilberto Costa Braga Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Douglas Batista Lazzeri Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Leandro Dalcin Castilha Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Guilherme Wolff Bueno Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Tiago Júnior Pasquetti Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Clauber Polese Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Abstract

This work aimed to evaluate the microbiological, sensory and centesimal characterization of four kinds of fishburgers elaborated with tilapia mechanically separated meat. The microbiological analyses showed that both raw material and fishburgers met the microbiological standards for products derived from fish and certified that the use of byproducts derived from fish processing is a form of aggregating value to a final product, with good acceptance by the consumer, assisting quality standards. It was not verified significant differences for the averages attributed for taste, aroma, softness, global appearance and purchase intention that ranged, respectively, from 7.14 to 7.44; 7.14 to 7.46; 7.30 to 7.42; 7.21 to 7.35; 3.86 to 3.98. All fish burgers were moderately and very accepted and did not have a preferred specific one. The results of purchase intention oscillated between “maybe would buy”/”wouldn’t buy” and “possibly would buy the product”. The physical-chemical analysis presented the following results: 15.50 to 16.14; 1.73 to 10.28 and 1.12 to 2.44 g/100 g for crude protein, ethereal extract and mineral matter, respectively. The unit cost ranged from R$ 0.36 to R$ 0.37 with yield of 12 units/kg, that denote the production viability.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Nilton Garcia Marengoni, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Nilton Garcia Marengoni possui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá (1990), mestrado em Fisheries Science (Ciência da Piscicultura) pela Fisheries Faculty da Universidade de Kagoshima (1995), doutorado em Fisheries Science (Ciência da Piscicultura) pela Universidade de Kagoshima (1998) e pós-doutoramento pela Universidade Federal do Ceará (UFC). Atualmente é professor adjunto B do Centro de Ciências Agrárias, Campus de Marechal Cândido Rondon da Universidade Estadual do Oeste do Paraná (Unioeste) atuando na gradução e pós-graduação (stricto sensu) em zootecnia. Na Unioeste, atua efetivamente, como docente orientador do Programa de Pós-graduação em Zootecnia (Mestrado), Programa de Iniciação científica e Trabalhos de Conclusão de Curso na área de Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca/Zootecnia. Tem ampla experiência na área de Aqüicultura com ênfase em cadeias produtivas e sustentabilidade, tilapicultura, tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus) e tanques-rede. É membro da Comissão Estadual do Ensino da Zootecnai (CEEZ-CRMV-PR) e do Banco de Dados de Avalidores Institucionais/Cursos do SINAES/INEP.

Published

2009-03-31

Issue

Section

Fisheries / Aquaculture