Ruminal parameters and dry matter fiber and nitigen detergent neutral disappearance in steers of which diet received yeast and fibrolytic enzymes

Authors

  • Gumercindo Loriano Franco Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Renato Fonseca Ferreira Universidade de Brasília, FAV
  • Martha Teixeira da Rocha Universidade de Brasília, FAV
  • Cristine dos Santos Settimi Cysneiros Universidade Federal de Goiás, EV
  • José Mauro da Silva Diogo Universidade de Brasília, FAV

Abstract

This work has evaluated additives effect on ruminal pH and ammonia nitrogen (NH3-N) and the dry matter and neutral detergent fiber disappearance in beef cattle that received hay and 1000 g of concentrate (on dry matter basis). Four crossbred steers fitted were used, with a permanent ruminal cannula by which the ruminal liquid samples and nylon bags were collected. The bovines diet supplementation with fibrolytic enzymes and yeast have not influenced (P>0.05) the ruminal NH3-N, with values from 17.40 to 18.89 mg/dL of ruminal liquid. However, the association of enzyme and yeast reduced (P<0.05) the pH value, and the decrease ranged from 6.63 to 6.48. There was no influence (P>0.05) on the disappearance of dry matter and neutral detergent fiber, after the supplementation, and average values were 47.6% and 40.71%, respectively. Actually, there is still lack of data concerning how and where the yeast and the enzymes act.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Gumercindo Loriano Franco, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

possui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá (1992) , mestrado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1997) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2001) . Atualmente é professor adjunto da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Revisor de periódico da Revista Brasileira de Zootecnia / Brazilian Journal of Animal Science, Revisor de periódico da Ciência Animal Brasileira (UFG) e Revisor de periódico da Acta Scientiarum. Zootechny. Tem experiência na área de Zootecnia , com ênfase em Nutrição e Alimentação Animal. Atuando principalmente nos seguintes temas: bovinos, suplementação, avaliação de alimentos, desempenho, proteína, degradação e confinamento.

Renato Fonseca Ferreira, Universidade de Brasília, FAV

Médico veterinário formado na FAV, UnB.

Martha Teixeira da Rocha, Universidade de Brasília, FAV

Possui graduação em Medicina Veterinária pela Universidade de Brasília (2005). Atualmente é Médica Veterinária Residente do segundo ano de Clínica Cirúrgica e Anestesiologia de Pequenos Animais da Universidade de Brasília. Tem experiência na área de Medicina Veterinária, com ênfase em Clínica Cirúrgica Animal, atuando principalmente em Oncologia Clínica e Cirúrgica de Animais de Companhia.

Cristine dos Santos Settimi Cysneiros, Universidade Federal de Goiás, EV

possui graduação em Medicina Veterinária pela Universidade Federal de Goiás (2001), Mestrado em Cências Agrárias pela Universidade de Brasília (2004). Atualmente é Doutoranda em Ciência Animal pela Universidade Federal de Goiás e Docente na Faculdades Objetivo-Go, SOES/IUESO. Tem experiência na área de Bioquímica com ênfase em Enzimologia da Nutrição Animal.

José Mauro da Silva Diogo, Universidade de Brasília, FAV

possui graduação em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa (1981) , mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa (1985) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa (1995) . Atualmente é Professor Adjunto da Universidade de Brasília. Tem experiência na área de Zootecnia , com ênfase em Pastagem e Forragicultura. Atuando principalmente nos seguintes temas: COMPOSICAO BOTANICA, DIETA, PASTAGEM NATURAL, VALOR NUTRITIVO, NOVILHOS.

Published

2008-09-24

Issue

Section

Animal Nutrition