Organic additives in concentrate supplementation of beef cattle grazing

Authors

  • Lauriston Bertelli Fernandes Premix - Tecnica em Suplementação
  • Raul Franzolin Universidade de São Paulo
  • Ana Vera Martins Franco Premix - Tecnica em Suplementação
  • Giane de Carvalho Premix - Tecnica em Suplementação

Abstract

Organic additives have relevant potential for substitution of antibiotic or ionophorus used in supplements of beef cattle on grazing to increase the heard efficiency and also to avoid sanitary and environmental problems. Thirty zebu cattle of Nellore breed with average initial body weight of 228 +/- kg and approximately 12 months of age were designed in a total random experiment, remaining groups of five animals in six areas of 1.0 ha each of Brachiaria brizantha grass to evaluate the performance in grazing beef cattle with the use of organic additives in the protein-energy supplementation. The treatments were three types of supplements (600 g/animal/d): SC = Control supplement, comprehending a commercial supplement, Premiphos Campo Extra; AGE = SC added an organic mix of commercial essential fatty acids, the Fator Premium and AGEF = AGE supplement added with phosphatidylcholine. The experiment was conducted during the rainy season in 87 d with 28 d earlier as adjustment period. There was no significant difference in average weight gain among the animals supplemented with AGE (826.4 g /d) and AGEF (863.2 g /d), but they had superior performance (P<0.05) those animals receiving SC (731,0 g /d). The use of organic additive AGE and the same associated with phosphatidylcholine increased the average daily weight gain of 13 and 18%, respectively, in cattle on Brachiaria brizantha grass pasture with protein-energy supplementation during the rainy season period, indicating improvement in the animal performance in these conditions.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Lauriston Bertelli Fernandes, Premix - Tecnica em Suplementação

Zootecnista, MS em Zootecnia pela FZEA/USP.

Raul Franzolin, Universidade de São Paulo

Possui graduação em Medicina Veterinária pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1980), mestrado em Nutrição Animal pela Universidade de São Paulo (1984), doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1990), pos-doutorado na Ohio State University, USA (1993), Livre-docente (1996) e Professor Titular (2001) pela USP. É Professor Titular junto ao Departamento de Zootecnia da FZEA/USP, Campus de Pirassununga. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Bubalinocultura e Nutrição de Ruminantes, atuando principalmente nos seguintes temas: digestão, degradabilidade, fermentação microbiana, protozoologia de rúmen, exigências nutricionais e alimentação de bubalinos. Atualmente está desenvolvendo um segundo programa de pos-doutorado no CSIRO Livestock Industries, Queensland Bioscience Precinct, St Lucia, Australia (2007-2008) na área de biologia molecular com técnica de DNA para identificação de archaea metanogênicas, bactérias e protozoários no rúmen.

Ana Vera Martins Franco, Premix - Tecnica em Suplementação

Zootecnista, MS em Zootecnia pela FCAV/UNESP-Jaboticabal

Giane de Carvalho, Premix - Tecnica em Suplementação

Zootecnista

Published

2008-06-20

Issue

Section

Animal Nutrition