Evaluation of turnip forage residue extracted from biodiesel production as supplement for grazing beef cattle

Authors

  • Daflin Fernanda Mello FZEA/USP
  • Raul Franzolin Universidade de São Paulo
  • Lauriston Bertelli Fernandes Premix - Tecnica em Suplementação
  • Ana Vera Martins Franco Premix - Tecnica em Suplementação
  • Teresa Cristina Alves FZEA-USP

Abstract

Two experiments were performed to evaluate the use of the turnip forage residue extracted from biodiesel production as alternative protein source for grazing zebu cattle. At the first experiment, the performance of Nellore zebu cattle was evaluated on grazing grass. Twenty four animals were distributed in three treatments and allocated on six paddocks, with four animals each and two repetitions. Treatments consisted of supplements with two levels of turnip forage residue (7.5 and 15.0% dry matter) and without turnip forage (control). Pasture availability and quality were also evaluated. At the second trial, degradability of the residue turnip forage was measured in six rumen fistulated zebu cattle fed basal diet composed by grass coast-cross hay and concentrate (35% CP) with 15% of turnip forage. No difference was observed among the treatments for the animal performance, but the steers fed 7.5% of turnip forage residue showed the highest daily gain weight (0.575 kg DGW). The turnip forage residue showed high and fast ruminal effective degradability of the dry matter (83.8%), crude protein (88.9%) and neutral detergent fiber (52.1%). In conclusion, the turnip forage residue can be used as protein source in supplement diet for cattle, shifting the conventional protein sources up to 15% in supplement with 35% of total crude protein.

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Author Biographies

Daflin Fernanda Mello, FZEA/USP

Graduanda em Zootecnia pela FZEA/USP; Bolsista de Iniciação Científica PIBIC/USP/CNPq

Raul Franzolin, Universidade de São Paulo

Possui graduação em Medicina Veterinária pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1980), mestrado em Nutrição Animal pela Universidade de São Paulo (1984), doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1990), pos-doutorado na Ohio State University, USA (1993), Livre-docente (1996) e Professor Titular (2001) pela USP. É Professor Titular junto ao Departamento de Zootecnia da FZEA/USP, Campus de Pirassununga. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Bubalinocultura e Nutrição de Ruminantes, atuando principalmente nos seguintes temas: digestão, degradabilidade, fermentação microbiana, protozoologia de rúmen, exigências nutricionais e alimentação de bubalinos. Atualmente está desenvolvendo um segundo programa de pos-doutorado no CSIRO Livestock Industries, Queensland Bioscience Precinct, St Lucia, Australia (2007-2008) na área de biologia molecular com técnica de DNA para identificação de archaea metanogênicas, bactérias e protozoários no rúmen.

Lauriston Bertelli Fernandes, Premix - Tecnica em Suplementação

Zootecnista (UNESP-Jaboticabal, Mestre em Zootecnia (USP-Pirassununga)

Ana Vera Martins Franco, Premix - Tecnica em Suplementação

Zootcnista, Mestre em Produção Animal (UNESP-Jaboticabal)

Teresa Cristina Alves, FZEA-USP

Médica Veterinária (UEL), Mestre em Zootecnia (FZEA_USP)

Published

2008-04-01

Issue

Section

Animal Nutrition