Effect of additional colostrum ingestion on the serum concentrations of IgG, TP and IGF -I in newborn calves

Authors

  • Liris kindlein Universidade Federal do Rio Grande do Sul
  • Patrícia Pauletti Universidade de São Paulo – Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” USP
  • Adriana Regina Bagaldo Universidade de São Paulo – Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” USP
  • Raul Machado Neto Universidade de São Paulo – Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” USP

Abstract

Benefits and demand of the colostrum intake by newborn calves are well known. Other bioactive molecules in colostrum, in addition to immunoglobulins and nutrients, are associated to maturation of gastrointestinal tract and neonate development. One of these components is IGF-I, a key regulator of growth. The objective of this study was to evaluate the effects of colostrum supplementation with different immunoglobulin concentrations on IgG, total protein and IGF-I serum levels in calves at 72 hours old. It was also evaluated the apparent efficiency of absorption (AEA) of IgG at 12 and 24 hours of life. Eighty two male-Holstein calves were distributed in two groups, according to serum IgG at 12 hours of life, one group was for IgG inferior to 12 mg/mL, and the other one was superior. At 12 hours of life, colostrum was provided with different IgG concentration (mg/mL): low (23.93), high (94.11) or enriched with lyophilized colostrum (158.37). The serum IgG fluctuation was not affected by the addition of lyophilized colostrum. The ingestion of high amount of total solids influenced the process of absorption of IgG. The AEA maxim (AEAmáx.), determined at 12 hours of life, which reflected the IgG maximum internalization activity by the enterocytes, was higher than the efficiency determined at 24 hours (AEAtotal). IGF-I serum concentration was not affected by the levels of IGF-I content in colostrum.

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Author Biography

Liris kindlein, Universidade Federal do Rio Grande do Sul

Possui graduação em Medicina Veterinaria pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (1999) e doutorado direto em Ciência Animal e Pastagens pela Universidade de São Paulo (2006). Pos-doutorado em Ciência Animal pela Universidade de São Paulo (2007). Atuou como pesquisadora da Fundação da Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", membro de grupo de pesquisa da Universidade Federal do Rio Grande do Sul em Tecnologia de Carne e membro de grupo de pesquisa da Universidade de São Paulo em Imunidade Passiva em animais domésticos, revisora das revistas: Brazilian Journal of Animal Science, Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal e Ciência Rural. Áreas de atuação: Produção Animal, Fisiologia e Imunologia Animal, Microbiologia de Alimentos, Tecnologia de Produtos de Origem Animal, Inspeção de Carnes. Linhas de pesquisa: imunidade passiva, manejo pré-abate, qualidade de carne, processamento de carne, fisiologia muscular, biologia do crescimento muscular (em especial de recém-nascidos). Professora adjunta da Faculdade de Veterinária da UFRGS na área de Inspeção e Tenologia de carnes, pescados e derivados. Membro da comissão de extensão do departamento de Medicina Veterinária Preventiva da Faculdade de veterinária da UFRGS, membro do corpo docente do Curso de Pós-graduação especialização em Produção, tecnologia e higiene de alimentos de origem animal da UFRGS.

Published

2007-12-28

Issue

Section

Animal Nutrition