Blood biochemical and height of intestinal vilosity of swine feed supplemented with probiotic, prebiotic and antibiotic

Authors

  • Julien Chiquieri
  • Víctor Libardo Hurtado Nery
  • Rita da Trindade Ribeiro Nobre Soares
  • Eulógio Carlos Queiroz De Carvalho
  • Ana Paula Delgado da Costa

Abstract

The experiment was carried at the Swine Sector of the Animal Husbandry and Animal Nutrition Laboratory of the Center for Agricultural Science and technology of North Rio de Janeiro State University. 40 crossbred (Landrace x Large White)castrated male swine were used. The animals were fed with various types of feeds containing probiotics and/or prebiotics plus antibiotics as growth stimulants. Treatments used were as follows: T1) basal feed (no additives); T2) basal feed plus antibiotic (nitrovim); T3) basal feed plus Probiotic (Saccharomyces cedrevisiae); T4) basal feed plus prebiotic (mananoligosaccharid); T5) basal feed plus probiotic (Saccharomyces cerevisiae), plus prebiotic (mananoligossaccharid). Blood samples were collected for later laboratory analysis of both global and specific leukometry, as well as biochemical analysis. After slaughter small intestine (duodenum) samples were collected for analysis of the height of intestinal vilosity. In conclude the supplementation of probiotics and prebiotics no had effects on leukometry, biochemical analysis and height of intestinal vilosity of the swine.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Julien Chiquieri

Formado em Zootecnia pela Universidade Federal Rural de Rio de Janeiro, Mestre em Produção Animal (2003), Doutorando em Produção Animal da UENF, area de atuação em nutrição de suínos

Víctor Libardo Hurtado Nery

Formado em Medicina Veterinaria e Zootecnia pela Universidad de Los Llanos, da Colômbia, expecialização em Nutriçâo Animal pela UNAD, Mestre em Zootecnia da UFLA em 1997, Doutorando em Produção Animal na UENF. Com vínculo como professor da Universidad de los Llanos de 1992 até hoje.

Rita da Trindade Ribeiro Nobre Soares

Formada em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa, Mestre e Doutora pela UFV, professora da UENF, Linha de pesquisa em Nutrição de Suínos.

Eulógio Carlos Queiroz De Carvalho

Formado como Médico Veterinário, Doutor em Anatomia Patológica, professor da UENF.

Ana Paula Delgado da Costa

Médica Veterinária formada pela Universidade Estadual do Norte Fluminense, Mestre e Doutora pela UENF. Técnica de nível superior no Laboratório de Sanidade Animal da UENF.

Published

2007-08-06

Issue

Section

Clinical and Pathology