Tissue and centesimal composition of the 12th rib of lambs from genetic groups different

Autores

  • Aline Vieira Landim Universidade Estadual Vale do Acaraú- UVA
  • Angela Maria de Vasconcelos Universidade Estadual Vale do Acaraú
  • Marilma Pacheco Corrêa Universidade Católica de Goiás
  • Hélio Henrique Araújo Costa Universidade Federal de Minas Gerais
  • Maria Clorinda Soares Fioravanti Universidade Federal de Goiás
  • Helder Louvandini Universidade de São Paulo
  • Concepta McManus Universidade de Brasília

Resumo

This experiment evaluated the effect of genetic group and slaughter weight on rib eye area, tissue and centesimal composition of the 12th rib. Were used lambs Santa Ines, ½ Ile de France x ½ Santa Ines and ½ Texel x ½ Santa Ines lambs, slaughtered at different weights (35 and 45kg). After cooling at 4°C for 24 h, the 12th rib was removed for tissue and centesimal. The experiment was in a 3 (genetic group) x 2 (sex) x 2 (slaughter weight) factorial design and analyzed using Correlation and Duncan 0.05 means test in SAS®. Texel x Santa Ines animals had the best potential for quality traits of the 12th rib, with earlier finishing for slaughter. The lambs slaughtered at 35kg had lowest fat and highest edible proportion, this being the recommended slaughter weight.

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Biografia do Autor

Aline Vieira Landim, Universidade Estadual Vale do Acaraú- UVA

Universidade Estadual Vale do Acaraú, Centro de Ciências Agrárias e Biológicas, Departamento de Zootecnia, Sobral, Ceará, Brasil

Angela Maria de Vasconcelos, Universidade Estadual Vale do Acaraú

Universidade Estadual Vale do Acaraú, Centro de Ciências Agrárias e Biológicas, Departamento de Zootecnia, Sobral, Ceará, Brasil

Marilma Pacheco Corrêa, Universidade Católica de Goiás

Universidade Católica de Goiás, Departamento de Zootecnia, Goiânia, Goiás, Brasil

Hélio Henrique Araújo Costa, Universidade Federal de Minas Gerais

Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, Departamento de Zootecnia, Belo Horizonte, Minas Gerais, Brasil

Maria Clorinda Soares Fioravanti, Universidade Federal de Goiás

Universidade Federal de Goiás, Escola de Veterinária, Universidade Federal de Goiás, Goiânia, Goiás, Brasil.

Helder Louvandini, Universidade de São Paulo

Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”, Centro de Energia Nuclear na Agricultura, Piracicaba, São Paulo, Brasil.

Concepta McManus, Universidade de Brasília

Universidade de Brasília, Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária, Brasília, Distrito Federal, Brasil.

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Publicado

2015-07-28

Edição

Seção

Genética e Melhoramento Animal