Nutrient intake and quantitative aspects of carcass of finishing sheep fed with diets containing cashew nut meal

Autores

  • Emiliano Nunes do Nascimento Universidade Estadual Vale do Acaraú
  • Marcos Cláudio Pinheiro Rogério Embrapa Caprinos e Ovinos
  • Ana Sancha Malveira Batista Universidade Estadual Vale do Acaraú
  • Maria Socorro de Souza Carneiro Universidade Federal do Ceará
  • Angela Maria de Vasconcelos Universidade Estadual Vale do Acaraú
  • Eneas Reis Leite Universidade Estadual Vale do Acaraú
  • Aline Vieira Landim Universidade Estadual Vale do Acaraú
  • Vandenberg Lira Silva Universidade Federalde Minas Gerais
  • Joaquim Bezerra Costa Embrapa Cocais
  • Hélio Henrique Araújo Costa Universidade Estadual Vale do Acaraú

Resumo

This work aimed to determine the nutrient intake and quantitative aspects of sheep carcass from three different genetic groups. Eighteen animals with initial average body weight of 20.1kg were used in a completely randomized design, in a factorial 3x2 scheme (three different crossbreeds – 6 F1Dorper x non defined breed, 6 F1Somalis x non defined breed and 6 F1Santa Inês x non defined breed versus two diets). The diets fed to the animals were formulated with or without cashew nuts. The inclusion of cashew nut meal in the diet influenced nutrient intake. Differences of intake among the animal groups were observed as higher intake for F1Dorper x non defined breed (NDB), followed by F1Somalis x NDB and for F1Santa Inês x NDB. However, the control diet produced no difference among these genotypes. The average daily gain was lower for both crossbreeds when cashew nut meal was added in the diets. The evaluated crossbreeds and diets did not affect the feed:gain ratio. The carcasses analyses showed that the inclusion of cashew nut meal in the diets reduced the cold carcass weight and the rib weight. The addition of cashew nut meal in the diets for lambs reduces food intake and carcass yield. The crossbreed F1Dorper x NDB presented the higher rate of average daily gain.

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Biografia do Autor

Emiliano Nunes do Nascimento, Universidade Estadual Vale do Acaraú

Mestre em Zootecnia pela Universidade Estadual Vale do Acaraú.

Marcos Cláudio Pinheiro Rogério, Embrapa Caprinos e Ovinos

Doutor em Ciência Animal, Pesquisador da Embrapa Caprinos e Ovinos, área: Nutrição de Ruminantes

Ana Sancha Malveira Batista, Universidade Estadual Vale do Acaraú

Doutora em Zootecnia, Professora do Curso de Zootecnia da Universidade Estadual Vale do Acaraú.

Maria Socorro de Souza Carneiro, Universidade Federal do Ceará

Doutora em Zootecnia, Professora do Departamento de Zootecnia da Universidade Federal do Ceará.

Angela Maria de Vasconcelos, Universidade Estadual Vale do Acaraú

Doutora em Zootecnia, Professora do Curso de Zootecnia da Universidade Estadual Vale do Acaraú.

Eneas Reis Leite, Universidade Estadual Vale do Acaraú

Doutor em Ecologia e Pastagem Nativa, Professor do Curso de Zootecnia da Universidade Estadual Vale do Acaraú.

Aline Vieira Landim, Universidade Estadual Vale do Acaraú

Doutora em Ciência Animal, Professora do Curso de Zootecnia da Universidade Estadual Vale do Acaraú.

Vandenberg Lira Silva, Universidade Federalde Minas Gerais

Doutorando em Zootecnia pela Universidade Federal de Minas Gerais

Joaquim Bezerra Costa, Embrapa Cocais

Doutorando em Zootecnia pela Universidade Federal do Ceará, Pesquisador da Embrapa Cocais.

Hélio Henrique Araújo Costa, Universidade Estadual Vale do Acaraú

Mestrando em Zootecnia pela Universidade Estadual Vale do Acaraú.

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Publicado

2012-12-18

Edição

Seção

Nutrição Animal