Quality and nutritional value of pearl millet genotypes silage produced with and without inoculants

Autores

  • Kátia Aparecida de Pinho Costa Instituto Federal Goiano - Campus Iporá
  • Renato Lara de Assis Instituto Federal Goiano - Campus Iporá
  • Rozana Castro Perim Universidade de Rio Verde
  • Kátia Cylene Guimarães Instituto Federal Goiano - Campus Rio Verde
  • Alexsandra Paludo Instituto Federal Goiano - Campus Rio Verde
  • Cristina Jardim Taveira Privado Universidade de Rio Verde
  • Thiago Pires Vieira Universidade de Rio Verde

Resumo

The objective was to evaluate the quality of silage produced from millet genotypes with and without inoculants. The experiment was conducted on the campus of the Agronomy Faculty of Rio Verde University. The experimental design was a randomized block design with four replications in a factorial 5 x 2, with five pearl millet genotypes: ADR 500, ADR 7010, LAB 0730, LAB 0731 and LAB 0732 and two treatments: with and without addition of inoculants. The results showed that the silage produced from new genotypes of pearl millet can be considered of good quality. However, the addition of the inoculant had no consistent effect on the silage quality, considering dry matter, crude protein, hemicellulose and pH values. Only the fibrous fractions were modified with the addition of the inoculant in pearl millet genotypes.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Kátia Aparecida de Pinho Costa, Instituto Federal Goiano - Campus Iporá

Zootecnista, professora do Programa de Pós-Graduação em Ciências Agrárias do Instituto Federal Goiano - Campus Rio Verde.

Renato Lara de Assis, Instituto Federal Goiano - Campus Iporá

Engenheiro Agricola, professor do Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal da Universidade de Rio Verde.

Rozana Castro Perim, Universidade de Rio Verde

Zootecnista, Aluna do Curso de Especilização em Zootecnia Sustentável.

Kátia Cylene Guimarães, Instituto Federal Goiano - Campus Rio Verde

Zootecnista, professora do Programa de Pós-Graduação em Ciência Agrarias do Instituto Federal Goiano, Campus Rio Verde

Alexsandra Paludo, Instituto Federal Goiano - Campus Rio Verde

Graduanda em Zootecnia do Instituto Federal Goiano, Campus Rio Verde

Cristina Jardim Taveira Privado, Universidade de Rio Verde

Zootecnista, mestranda do Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal da Universidade de Rio Verde.

Thiago Pires Vieira, Universidade de Rio Verde

Graduando em Agronomia da Universidade de Rio Verde.

Downloads

Publicado

2011-06-29

Edição

Seção

Forragicultura e Pastagens