Composition of Phenolic, Flavonoids, Anthocyanins, Determination of Antioxidant Activity and Comparison of Extractive Methods of Leaf and Bark of Caryocar brasiliense

Authors

  • Jhonatas Emílio Ribeiro da Cruz Universidade Federal de Uberlândia, Doutorando em Genética e Bioquímica https://orcid.org/0000-0002-9361-6909
  • Priscila Silva Ribeiro Universidade Federal de Uberlândia, Acadêmica de Biotecnologia https://orcid.org/0000-0002-6037-8705
  • Fernanda Farisco Universidade Federal de Uberlândia, Acadêmica de Biotecnologia https://orcid.org/0000-0003-1476-8160
  • Marcos de Souza Gomes Universidade Federal de Uberlândia, Professor Adjunto I no Instituto de Química e Doutor em Agroquímica pela Universidade Federal de Lavras https://orcid.org/0000-0003-3735-2694
  • Enyara Rezende Morais Universidade Federal de Uberlândia, Professora Adjunta III no Instituto de Biotecnologia e Pós-doutorado na Faculdade de Ciências Farmacêuticas da USP https://orcid.org/0000-0001-5193-889X

DOI:

https://doi.org/10.9771/cmbio.v21i1.44970

Keywords:

Medicinal Plant. Extraction methods. Secondary metabolite. New drugs.

Abstract

Introduction: Caryocar brasiliense is a medicinal plant used in the treatment of respiratory diseases, gastric ulcers and muscle pain. Objective: to compare the extraction of natural compounds using two extractive methods, magnetic stirring and ultrasonic bath. In addition, to evaluate the antioxidant activity, the content of phenolic compounds, flavonoids and anthocyanins in the leaves and bark of Pequi (C. brasiliense), with a view to adding value through its functional properties. Methodology: the phenolic content was determined by the Folin-Ciocalteu method, flavonoids and anthocyanins by the Lima and Melo method. Antioxidant activity was measured using the 2.2-diphenyl-1-picrilhhydrazyl (DPPH) method. Results: the extract of the Pequi leaves exhibited a higher phenolic content in relation to the bark for both extraction methods. The Pequi leaf in an ultrasonic bath showed strong antioxidant activity with a value of 72.2%. Conclusion: Pequi extracts demonstrated a promising phytochemical profile that should be investigated in the future for pharmacological application as an adjuvant or precursor in the synthesis of a new cosmetic or medicine with antioxidant function.

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Author Biographies

Jhonatas Emílio Ribeiro da Cruz, Universidade Federal de Uberlândia, Doutorando em Genética e Bioquímica

Instituto de Biotecnologia, Laboratório de Biotecnologia e Biologia Molecular.

Priscila Silva Ribeiro, Universidade Federal de Uberlândia, Acadêmica de Biotecnologia

Instituto de Biotecnologia, Laboratório de Biotecnologia e Biologia Molecular.

Fernanda Farisco, Universidade Federal de Uberlândia, Acadêmica de Biotecnologia

Instituto de Biotecnologia, Laboratório de Biotecnologia e Biologia Molecular.

Marcos de Souza Gomes, Universidade Federal de Uberlândia, Professor Adjunto I no Instituto de Química e Doutor em Agroquímica pela Universidade Federal de Lavras

Instituto de Química, Laboratório de Produtos Naturais

Enyara Rezende Morais, Universidade Federal de Uberlândia, Professora Adjunta III no Instituto de Biotecnologia e Pós-doutorado na Faculdade de Ciências Farmacêuticas da USP

Instituto de Biotecnologia, Laboratório de Biotecnologia e Biologia Molecular.

Published

2022-05-05

How to Cite

Cruz, J. E. R. da, Ribeiro, P. S., Farisco, F., Gomes, M. de S., & Morais, E. R. (2022). Composition of Phenolic, Flavonoids, Anthocyanins, Determination of Antioxidant Activity and Comparison of Extractive Methods of Leaf and Bark of Caryocar brasiliense. Journal of Medical and Biological Sciences, 21(1), 18–24. https://doi.org/10.9771/cmbio.v21i1.44970