Probiotics in feed of post- larvae of Nile tilapia subjected to sanitary challenge

Authors

  • Antônio Hosmylton Carvalho Ferreira UESPI
  • Johnny Martins de Brito UESPI
  • João Batista Lopes UFPI
  • Hermógenes Almeida de Santana Júnior UESPI
  • João Marcos Monteiro Batista UESPI
  • Bruna Rocha Silva UESPI
  • Ezequiel Marques Souza UESPI
  • Igor Luan de Souza Amorim UESPI

Abstract

This study aimed to evaluate the effect of the probiotic Saccharomyces cerevisiae in feeding post-lavas of Nile tilapia subjected to sanitary challenge (sheep feces). 300 post-larvae were selected, with average weight and uniform lengths. The treatments consisted of fish grown in commercial feed with clean water, in an amount of 10% of the biomass, without the use of probiotics and fish grown in water under sanitary challenge fed with commercial diet at 10% of the amount of biomass and the use of probiotics (1.0g kg-1). To promote the health challenge the fish were dissolved 50g of feces in sheep nature crushed in 1000.0 ml of water. Variables of water quality to determine imposed by the two experimental treatments were evaluated. A significant effect (P<0.05) in the concentration of total phosphorus, pH and dissolved oxygen water with sheep faeces, representing half of the challenge, a fact essential to conduct this experiment. There was no significant effect (P>0.05) in performance variables, survival and hepato-somatic index. Post-larvae of Nile tilapia fed diet containing probiotic (1g.kg-1) submitted to health challenge provide improvements in performance, survival and liver somatic index matching up to clean water fish without using probiotic.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Antônio Hosmylton Carvalho Ferreira, UESPI

Prof. Dr. do curso de Agronomia, área de Produção de animais não-ruminantes.

Johnny Martins de Brito, UESPI

Mestrando do Curso de Zootecnia, área de Produção de animais não-ruminantes.

João Batista Lopes, UFPI

Prof. do departamento de Zootecnia, área de produção de animais não-ruminantes.

Hermógenes Almeida de Santana Júnior, UESPI

Prof. Dr. do curso de Zootecnia, área de Produção de animais ruminantes.

João Marcos Monteiro Batista, UESPI

Graduando do Curso de Zootecnia, área de Produção de animais não-ruminantes.

Bruna Rocha Silva, UESPI

Graduanda do Curso de Zootecnia, área de Produção de animais não-ruminantes.

Ezequiel Marques Souza, UESPI

Graduando do Curso de Zootecnia, área de Produção de animais não-ruminantes.

Igor Luan de Souza Amorim, UESPI

Graduando do Curso de Zootecnia, área de Produção de animais não-ruminantes.

Published

2015-07-06

Issue

Section

Fisheries / Aquaculture