Economic feasibility of using waste banana crop in the feeding of lambs

Authors

  • Luciana Castro Geraseev Universidade Federal de Minas Gerais
  • Sóstenes de Jesus de Magalhães Moreira Universidade Estadual de Montes Claros
  • Dorismar David Alves Universidade Estadual de Montes Claros
  • Ana Cássia Rodrigues Aguiar Universidade Estadual de Montes Claros
  • Flávio Pinto Monção Universidade Estadual de Montes Claros
  • Antônio Carlos Ramos Santos Universidade de São Paulo
  • Claudia Juliane Lopes Santana Universidade Estadual de Montes Claros
  • Carlos Renato Viegas Universidade Federal de Minas Gerais

Abstract

Aimed to analyze the economic feasibility of replacing hay Cynodon spp by hay banana crop residues in diet of lambs. We used 25 Santa Inês lambs, with an average age of five months and an average initial weight of 26.5kg, distributed in a completely randomized design with five treatments (40% hay Cynodon spp. + 60% concentrate, 20% hay banana leaf and 20% of Cynodon spp. + 60% concentrate, 40% of banana leaf hay + 60% concentrate, 20% hay pseudostem of banana and 20% of Cynodon spp. + 60% concentrate, 40% hay pseudostem of banana + 60% concentrate). After 69 days of experiment the animals were slaughtered. Possession of the cost of each diet and consumption of animals was calculated economic feasibility. Treatment with 40% of banana leaf hay + 60% concentrate showed the best economic indicators, based on the highest net income, the higher rate of return to higher profitability and marketing of live animals or slaughtered. The inclusion of banana crop residues in the diet of growing lambs increases the economic viability of the activity.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Luciana Castro Geraseev, Universidade Federal de Minas Gerais

Instituto de Ciências Agrárias, área de nutrição de ruminantes

Sóstenes de Jesus de Magalhães Moreira, Universidade Estadual de Montes Claros

Departamento de Ciências Agrárias, área de nutrição e produção de ruminantes

Dorismar David Alves, Universidade Estadual de Montes Claros

Departamento de Ciências Agrárias, área de nutrição e produção de ruminantes

Ana Cássia Rodrigues Aguiar, Universidade Estadual de Montes Claros

Departamento de Ciências Agrárias, área de nutrição e produção de ruminantes

Flávio Pinto Monção, Universidade Estadual de Montes Claros

Departamento de Ciências Agrárias, área de nutrição e produção de ruminantes (Bolsista da FAPEMIG)

Antônio Carlos Ramos Santos, Universidade de São Paulo

Departamento de Ciências Agrárias, área de forragicultura e Pastagens

Claudia Juliane Lopes Santana, Universidade Estadual de Montes Claros

Departamento de Ciências Agrárias, área de nutrição e produção de ruminantes (Bolsista da Capes)

Carlos Renato Viegas, Universidade Federal de Minas Gerais

Instituto de Ciências Agrárias, área de nutrição de ruminantes

Published

2013-12-20

Issue

Section

Animal Production and Environment