Body composition and functional capacity in patients with Crohn's disease using Infliximab

Authors

DOI:

https://doi.org/10.9771/cmbio.v22i1.51574

Keywords:

Crohn Disease; Body Composition; Muscle Strength; Infliximab

Abstract

Rationale: the use of anti-TNFα therapy, such as Infliximab (IFX), in patients with Chron's disease (CD) can lead to changes in body composition. Objective: to evaluate the body composition and functional capacity of patients with CD. Method: Cross-sectional study with patients with CD in clinical remission using IFX. For anthropometric evaluation, it was measured: weight, height and waist circumference; functional capacity by the hand grip strength test and body composition by bioelectric impedance. After that, the fat-free mass index and body fat index were calculated. Continouns variables were analyzed by Pearson or Spearman coefficient. For the multiple linear regression model, the time of use of IFX was used as a dependent variable and waist circumference, fat-free mass index, phase angle and handgrip strength were used as independent variables. Results: forty-three patients were evaluated, with an average of 43.1± 13.5 years of age. Of the total, 44.2% were overweight and 44.2% had increased waist circumference, 58.1% were classified with high to very high fat-free mass, 30.2% were below the adequacy parameter for fat-free mass index and 11.6% had reduced functional capacity. Conclusion: overweight, as well as increased waist circumference and body fat, is common in CD patients in clinical remission using Infliximab. Most patients had preserved functional capacity, however there wasn’t association with time of use of IFX.

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Melissa Mercadante Santana Cruz

Graduação em Nutrição pela Universidade Federal de Sergipe. Residência em Nutrição na Saúde do Adulto e Idoso pelo Complexo Hospital de Clínicas da Universidade Federal do Paraná (CHC/UFPR). Mestrado pelo Programa de Pós-graduação em Alimentação e Nutrição da UFPR com ênfase em Nutrição Clínica. Especialização em Nutrição em Nefrologia pelo Instituto Cristina Martins.

Gabriela Lazzaron Slob, UFPR

Nutricionista pela Universidade Federal do Paraná (UFPR) 2015-2019. Especialização (lato sensu) em Saúde do Adulto e Idoso pela Residência Multiprofissional em Atenção Hospitalar do Complexo Hospital de Clínicas da UFPR (CHC/UFPR) 2019-2021. Atualmente é Mestranda pelo Programa de Pós-Graduação de Alimentação e Nutrição da UFPR.

Pâmela Dias Fontana, Programa de Medicina Interna e Ciências da Saúde do Hospital de Clínicas da Universidade Federal do Paraná (UFPR

Doutoranda no Programa de Medicina Interna e Ciências da Saúde do Hospital de Clínicas da Universidade Federal do Paraná (UFPR). Mestre em Ciências Farmacêuticas pela UFPR. Especialista em Farmácia Clínica e Hospitalar pelo Centro Universitário Internacional (Uninter). Graduada em Farmácia pela Universidade Estadual do Centro-Oeste (Unicentro). Experiência profissional em farmácia hospitalar/oncológica e como pesquisadora na área de Ciências da Saúde com ênfase em Imunologia (Temas principais: doença de Chagas, doença inflamatória intestinal e sistema complemento).

Odery Ramos Junior, UFPR

Possui graduação em Medicina pela Faculdade Evangélica de Medicina do Paraná (1985), Residência Médica em Clínica Médica pela Faculdade Evangélica de Medicina do Paraná (1987). Residência Médica em Gastroenterologia pela Universidade Federal do Paraná (1988). Mestrado em Ciências em Gastroenterologia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (1998). Doutorado em Ciências em Gastroenterologia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (2007). Possui o título de especialista em Nutrição Parenteral e Enteral (1999), título de especialista em Gastroenterologia (1998) e título de especialista em Endoscopia Digestiva (1989). Professor Associado da Disciplina de Gastroenterologia do Departamento de Clínica Médica da Universidade Federal do Paraná. Chefe da Especialidade e Supervisor da Residência de Gastroenterogia do Hospital de Clínicas da Universidade Federal do Paraná.Docente da Disciplina de Gastroenterologia da Faculdade Evangélica Mackenzie do Paraná. Chefe do Serviço de Gastroenterologia e Terapia Nutricional Enteral e Parenteral do Hospital Evangélico Universitário Mackenzie.Tem experiência na área de Pesquisa Clínica com ênfase em Gastroenterologia e Nutrição atuando principalmente nos seguintes temas: doença inflamatória intestinal, distúrbios funcionais da motilidade gastrointestinal, helicobacter pylori, colonoscopia virtual, pancreatite experimental e terapia nutricional parenteral e enteral

Estela Iraci Rabito, UFPR

Graduação em Nutrição pela Universidade Federal do Paraná (2000), mestrado e doutorado em Medicina (Clínica Médica) pela Universidade de São Paulo. Professora adjunta da Universidade Federal do Paraná. Atuando junto ao curso de graduação em nutrição, ao Programa de Residência Multiprofissional em Atenção Hospitalar do CHC/UFPR e ao Programa de Pós Graduação em Alimentação e Nutrição. Tem experiência na área de Nutrição Clinica e Hospitalar.

Published

2023-06-22

How to Cite

Cruz, M. M. S. ., Slob, G. L. ., Santos, C. T. dos, Fontana, P. D., Ramos Junior, O. ., & Rabito, E. I. (2023). Body composition and functional capacity in patients with Crohn’s disease using Infliximab. Journal of Medical and Biological Sciences, 22(1), 52–57. https://doi.org/10.9771/cmbio.v22i1.51574